'Anti-virusmakers voeren onduidelijk prijsbeleid'

Consumentenbond verwijst klanten naar online-aanbieders

Dit artikel delen:
Zoeken

De Consumentenbond vindt de prijzen die makers van anti-virussoftware hanteren onlogisch en onoverzichtelijk. De organisatie adviseert consumenten zelfs om niet rechtstreeks bij een fabrikant te kopen. Online-aanbieders zijn vaak goedkoper, stelt de bond na onderzoek.

Koop antivirussoftware niet klakkeloos bij de fabrikant. Ondanks dat door de fabrikanten vaak met kortingen wordt geschermd, is het bijna altijd goedkoper om het pakket (opnieuw) aan te schaffen via een goedkope webshop. Dat is één van de belangrijkste adviezen waarmee de bond komt na onderzoek naar de prijzen voor anti-virussoftware.

Het onderzocht in april 2017 de prijsverschillen tussen consumentenversies van verschillende aanbieders en concludeert dat consumenten tientallen euro's besparen via online-aanbieders.

Ook zit er volgens de bond weinig logica in de prijsstelling. Zo zijn licenties voor drie apparaten vaak goedkoper dan twee losse licenties.

De bond: 'Het prijsbeleid van antivirusmakers is soms onlogisch. Bij Norton zagen we binnen een paar uur soms prijsverschillen van twintig euro bij dezelfde software. En Bitdefender hanteert veel lagere prijzen op de Engelse website.'

De consumentenbond peilde de prijzen van tientallen antiviruspakketten - voor één, drie en vijf gebruikers of apparaten. Ook keek het naar de prijzen die aanbieders vragen voor Microsoft Office. Volgens de bond loont het voor consumenten om ook die software aan te schaffen via online-aanbieders als amazon.co.uk, amazon.de, goedkoopsteantivirus.nl, licentie2go.com en laptopplus.nl.

Overzicht besparingen

Voorbeelden (april 2017)

Softwarepakket Prijs fabrikant Laagste webprijs
Avast Pro Antivirus (1 pc) 50 21,50
Avira Internet Security (3 pc's) 70 37,50
Bitdefender Internet Security (3 pc's, verlenging) 41 24
Eset Internet Security 2017 (3 pc's) 60 30
Kaspersky Internet Security 2017 (3 pc's) 70 21,50
Norton Security Standaard (1 pc) 30-50 18
Norton Security Premium (10 pc's) 60-80 28
Office 365 (1 pc) 69 45
Bron: Consumentenbond

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sinds wanneer is Office365 een antiviruspakket ?

De online prijsverschillen zijn heel groot. Dat geldt ook voor office suites, besturingssystemen en andere standaard software. En des te vaker een pakket wordt verkocht, des te groter zijn de prijsverschillen. Het is net online day trading.

Ik zou overigens ook naar softwarelicense4u.com kijken als een OEM licentie voldoet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-01T10:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.