Managed hosting door True

Hackers publiceren deel broncode Windows 10

 

De broncode van Windows 10, de code die door derden is te gebruiken om naar potentiële kwetsbaarheden in het besturingssysteem te zoeken, heeft enige tijd online gestaan. De Britse krant The Register zegt dat het om 32 terabyte aan code gaat. Website BetaArchive.com spreekt dit tegen en meldt dat het om 1,2 gigabyte zou gaan. Microsoft bevestigt het lek en de echtheid van de getoonde documenten.

Volgens de softwaregigant lijkt het er op dat de code uit het Shared Source Initiative komt, een programma waarmee Microsoft zijn bronmateriaal deelt met computerfabrikanten en andere partners.

Het grootste gedeelte van de code die gelekt is, wordt gebruikt om Windows 10 te laten werken met pc's. Zo bevat een deel van deze broncodes informatie voor het gebruik van ingebouwde usb-poorten en wifi-netwerken. De codes sturen het hart van het besturingssysteem aan en zijn cruciaal voor het functioneren van Windows 10. Ze zijn bestemd voor Microsoft zelf, hardwarefabrikanten en een selecte groep consumenten.

Arrestatie

Het lijkt er op dat de data vanaf maart gestolen is. De documenten werden in eerste instantie op BeteArchive.com geplaatst, maar zijn inmiddels offline gehaald. Of Microsoft gehackt is of dat cybercriminelen op een andere manier aan de data zijn gekomen, is onbekend.

De BBC meldde afgelopen donderdag dat twee Britten zijn gearresteerd voor hun betrokkenheid bij pogingen tussen januari en maart 2017 om het netwerk van Microsoft te hacken. De twee zouden deel uitmaken van een grotere groep die de software wilde hacken om zo aan consumentendata te komen. Volgens Microsoft is dit niet gelukt, maar is nog onbekend welke informatie mogelijk wel in het bezit van de criminelen is gekomen. Volgens BetaArchive.com staat deze arrestatie los van de gelekte Windows 10-code.

Microsoft Nederland heeft Computable te kennen gegeven geen verdere uitspraken te doen en wil niet ingaan op de arrestatie van de Britten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6049750). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij Microsoft
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×