De NOS meldde donderdagavond dat het werk meerdere passages bevat die zonder bronvermelding één-op-één gekopieerd zijn uit andere publicaties. Vermeend zegt vrijdagochtend 2 februari in een reactie op Radio 1 dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor het ontbreken van de juiste voetnoten en bronvermeldingen en het boek uit de handel haalt. Hij laat in het midden wie verantwoordelijk is voor de onrechtmatig gekopieerde stukken tekst.
Volgens Vermeend, die tientallen titels op zijn naam heeft, worden boeken normaal gesproken meermaals door de uitgever gecontroleerd op plagiaat, maar is dat deze keer duidelijk niet gebeurd. Hij benadrukt dat het boek geen wetenschappelijk werk, maar een 'quick scan' is.
Computable besteedde eerder in een recensie aandacht aan het boek. Het was toen nog niet duidelijk dat het ging om deels geplagieerde teksten. Dat artikel is aangevuld.
Rian van Rijbroek
Mede-auteur van het boek, Rian van Rijbroek, werd afgelopen week door Nieuwsuur en Radio 1 uitgenodigd als cybersecurity-expert. Na haar optreden ontstond kritiek op de inhoud van haar bijdrage.
Nieuwsuur zette in een rectificatie de uitspraken van een aantal andere security-experts tegenover die van Van Rijbroek.
Bovendien is er twijfel over haar achtergrond. Van Rijbroek claimt tientallen jaren actief te zijn in de hackerswereld en voor verschillende geheime diensten te hebben gewerkt. Uitgever Einstein Books meldde dat Van Rijbroek binnen de cybersecurity-wereld bekend staat als 'Wonder woman' en als schuilberoep fotomodel was. Zowel cybersecurity-experts als techjournalisten bleken nog nooit van haar te hebben gehoord.
Reacties
Saillant detail:
Vermeend is de eigenaar van zijn uitgeverij Einsteinbooks : https://twitter.com/seven__/status/959395409998336000