NCTV: Onderschat belang cybersecurity-experts niet

Dit artikel delen:
Cybersecurity

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is niet te spreken over de voorgenomen instroombeperking bij studies als kunstmatige intelligentie, data science en business analytics. ‘Het belang van cybersecurity en cybersecurity-experts mag niet worden onderschat, in het belang van de nationale veiligheid en de Nederlandse economie’, schrijft hij op Twitter.

Schoof reageert op plannen van universiteiten om het aantal nieuwe studenten bij dergelijke studies te beperken via een numerus fixus. De onderwijsinstellingen kampen met capaciteitsproblemen. Bij sommige universiteiten is sprake van een ruime verdubbeling van het aantal bachelorstudenten voor een opleiding kunstmatige intelligentie.

Zorgelijk en ongewenst

Dinsdag luidde de Cyber Security Raad de noodklok over de voorgenomen numerus fixus. Schoof is betrokken bij dit adviesorgaan van het kabinet. De raad vindt een instroombeperking zorgelijk en ongewenst. Het druist in tegen de maatregelen die nodig zijn om de Nederlandse digitale toekomst veilig te stellen, meent de raad. De sterke groei van de digitale economie zorgt namelijk juist voor een nijpend tekort aan it- en aanverwante specialisten.

Om de capaciteitsproblemen bij de studies te verhelpen, pleit de organisatie voor een noodfinanciering en de oprichting van een multidisciplinair team dat universiteiten helpt bij het werven van gekwalificeerd personeel en benodigde middelen. Ook adviseert de raad om beter inzicht te krijgen in de veranderende vraag in de arbeidsmarkt en veranderende studievoorkeuren.

Verdubbeling

De NOS zocht uit dat de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Universiteit Groningen, Universiteit Nijmegen en Universiteit Utrecht kampen met een ruime verdubbeling van het aantal bachelorstudenten bij studies als kunstmatige intelligentie. Bij elkaar steeg het aantal ai-studenten van 272 in 2012 naar 656 in 2017.

De Cyber Security Raad is een onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet. De raad is samengesteld uit vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-01T10:32:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.