Defensie vergroot budget cyberonderzoek

Dit artikel delen:
fintech

Defensie verhoogt vanaf volgend jaar zijn budget voor cyberonderzoek van bijna vier miljoen naar bijna 6,5 miljoen euro. Daar waar mogelijk wordt dat samen met andere departementen gedaan, zoals ook is aangekondigd in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Dit staat in de nieuwe Defensie-Cyberstrategie die minister Ank Bijleveld-Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het kader van het cyberonderzoek voert Defensie samen met een aantal andere partijen een studie uit naar de opzet, vorm en organisatie van een in 2019 op te richten Cyber Innovation Hub. Hierin werken departementen, onderzoeksinstellingen en bedrijven samen aan gezamenlijke vraagstukken op het gebied van cyber(security).  

De cyberdreiging is de afgelopen jaren fors toegenomen. Goede verdediging en beveiliging zijn niet voldoende om kwaadwillende landen of organisaties te weerhouden van digitale aanvallen, stelt Defensie vast in zijn cyberstrategie. 'Daarom moeten we echt investeren in de bestrijding van digitale spionage, beïnvloeding en sabotage', benadrukt minister Bijleveld.

Het ontwikkelen van aanvallende digitale slagkracht is daarom noodzakelijk. 'Om tegenstanders af te schrikken, moeten we laten zien dat we terug kunnen slaan', legt Bijleveld uit. 'Verder gaan we daders vaker publiekelijk aanspreken, zoals bij de door de MIVD verstoorde Russische cyberoperatie in Den Haag, gericht tegen de OPCW.'

Sabotage

Ook moet er rekening mee worden gehouden dat bepaalde landen doelgericht malware plaatsen in vitale sectoren van Nederland. Dit gebeurt om die later te kunnen beschadigen of beïnvloeden bij een eventueel (militair)conflict. Defensie moet hiertegen kunnen optreden, in nauwe samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de betreffende sectoren.

Uit de strategie blijkt ook dat er nieuwe verdedigingsinstrumenten komen. Zoals sensoren om aanvallen beter en sneller te kunnen ontdekken. De kennis van het personeel moet optimaal zijn en blijven. Ook moeten de cybermedewerkers beschikken over de modernste technieken.

Bij toekomstige missies en operaties wordt de digitale component steeds belangrijker. Het Defensie Cyber Commando is een belangrijke speler in dit verhaal. Net als andere gevechtseenheden is het een operationele eenheid met wapensystemen. Denk aan op maat gemaakte middelen om een brug te blokkeren, een radar uit te zetten of andere systemen te saboteren.

In het regeerakkoord is extra geld vrijgemaakt voor deze cyberintensivering bij Defensie, oplopend tot 20 miljoen euro structureel vanaf 2021, zo valt te lezen in de Kamerbrief van de minister.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-13T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.