Amerika plaatst malware in Russische stroomnet

Dit artikel delen:

Amerikaanse overheidshackers hebben malware geplaatst in het Russische elektriciteitsnetwerk. Dat schrijft The New York Times. De malware die nu geplaatst is, heeft potentieel ontwrichtende gevolgen, aldus de krant.

Volgens voorstanders binnen de Amerikaanse regering van de nieuwe, digitale strategie had het plaatsen van malware in Rusland al veel langer moeten gebeuren, schrijft The New York Times. Er zijn immers al jaren waarschuwingen van het FBI en het Department of Homeland Security dat Russische hackers toegang hebben tot Amerikaanse energiecentrales, waterreservoirs en olie- en gaspijpleidingen. Ook de vermoedelijke inmenging van de Russen in de laatste Amerikaanse verkiezingen, wil de regering vergelden.

De operatie werd uitgevoerd door het United States Cyber Command dat onder toezicht staat van het Pentagon en kreeg daarvoor speciale toestemmingen van zowel het Witte Huis als het congres. Volgens John Bolton, Trumps nationale veiligheidsadviseur, hanteert de VS nu een bredere visie op digitale doelwitten om ‘tegen Rusland, of wie dan ook, te zeggen dat ze een prijs zullen betalen wanneer ze cyberoperaties tegen ons uitvoeren’.

De VS plaatst al zeker sinds 2012 stiekem software in de controlesystemen van Russische stroomnetten, maar die dienden tot nu toe vooral om de boel in de gaten te houden. Nu is de omslag gemaakt naar een meer offensieve houding, met malware die tot veel meer in staat zou zijn. Volgens de New York Times zouden de VS ook al vergevorderde plannen hebben om het Iraanse stroomnetwerk te infiltreren, mocht het tot een oorlog komen met dat land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is vrij opmerkelijk dat dit soort gegevens van inlichtingendiensten in openbaarheid komen. Derhalve mag je er dan ook vanuit gaan dat dit 'lekken' aan de pers een bepaald doel heeft. Dat dit gebeurd is niet opmerkelijk want de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben net zoals het leger verreweg het grootste budget van alle landen in de wereld. Alleen is de vraag in hoeverre wie daarvan nog hun land dienen en wie bezig zijn om hun eigen belangen te behartigen. Immers escalatie met Rusland betekend meer potentiële handel voor de Amerikaanse wapenindustrie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-17T09:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.