‘AIVD plaatste Stuxnet-usb in Iraanse kerncentrale’

Dit artikel delen:

Nederland speelde een cruciale rol in de Stuxnet-aanval op het Iraanse kernprogramma. Een infiltrant van inlichtingendienst AIVD zou in 2007 het zwaarbeveiligde Iraanse nucleaire complex in Natanz zijn binnengedrongen en met een besmette usb-stick de nucleaire centrifuges hebben gesaboteerd.

Dat schrijft de Volkskrant in een uitgebreide reconstructie. Het verhaal over de betrokkenheid van de AIVD bij de Stuxnet-aanval wordt volgens de krant bevestigd door vier bronnen binnen internationale inlichtingendiensten.    

De computerworm Stuxnet, die in 2010 werd ontdekt en specifiek gericht is op het platleggen van industriële installaties, is hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld door de Amerikaanse en Israëlische inlichtingen- en veiligheidsdiensten.  

In een geheim samenwerkingsverband onder de codenaam Olympische Spelen - een verwijzing naar de vijf deelnemende landen en de vijf ringen van de Olympische vlag - zou Nederland specifiek zijn gevraagd om het complex binnen te dringen. Als relatief kleine dienst zou het makkelijk onder de radar blijven. Ook zou Nederland specifieke informatie hebben over de Iraanse centrifuges. Die gebruiken een gepatenteerde procesmethode opgezet in Nederland. In de jaren zeventig kwam die kennis via een malafide Iraans-Nederlandse kernfysicus in handen van bedenkelijke regimes als Noord-Korea en Iran.

AIVD-Infiltrant

Naast de VS, Israël en Nederland waren ook Duitsland en Frankrijk bij de operatie betrokken. Duitsland leverde informatie over de systemen die de centrifuges aanstuurden. Het zou gaan om systemen van Siemens. De rol van Frankrijk is niet duidelijk.

De AIVD zou er na jaren van voorbereiding in geslaagd zijn om een Iraanse ingenieur voor zich te winnen die zich onder de dekmantel van een nepbedrijf als monteur toegang verschafte tot het zwaarbeveiligde complex.

In september 2007 zou hij de usb-stick met het Stuxnet-virus hebben binnengebracht in een installatie met nieuwe centrifuges. Volgens de bronnen die de Volkskrant sprak zorgde Stuxnet ervoor dat de uitlaatkleppen van de centrifuges dicht bleven. Daardoor nam de druk toe en draaiden de centrifuges zichzelf kapot. Dat gebeurde zonder dat er in het beheersysteem alarmbellen afgingen. Die analyse komt overeen met een analyse die Symantec jaren geleden maakte over de werking van Stuxnet.

Door Stuxnet zou het Iraanse kernprogramma, dat met het oog op de productie van een mogelijke kernbom in westerse landen wordt gevreesd, anderhalf jaar vertraging hebben opgelopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-03T11:35:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.