EC wil meer duidelijkheid over beveiliging van 5G

Zes lidstaten geven onvoldoende inzicht in hoeverre ze hun nationale veiligheid bij 5G regelen

Dit artikel delen:
5G

Nederland blijft zich in EU-verband inzetten voor een gezamenlijke Europese aanpak voor de beveiliging van 5G-netwerken. De implementatie van beveiligingsmaatregelen uit de 5G toolbox die de EU eind januari vaststelde, loopt elders in Europa goed. Alle lidstaten zeggen concrete stappen te hebben genomen. Veel landen hebben de 5G cybersecurity al verhoogd of zijn flink op weg dit te doen, blijkt uit een voortgangsrapportage.

De voortgangsrapportage die de NIB Samenwerkingsgroep in opdracht van de Europese Commissie heeft opgesteld, laat een overwegend gunstig beeld zien. Maar zes, niet nader genoemde, lidstaten blijven op dit punt vaag. Ze geven onvoldoende inzicht in de vraag in hoeverre hun nationale veiligheid is geregeld. Details over de genomen maatregelen ontbreken. Soms wordt het belang van de nationale veiligheid als reden genoemd er het zwijgen toe te doen. Hierdoor kan een vals gevoel van veiligheid ontstaat, zo wordt gewaarschuwd.

Huawei

Het 5G-dossier wordt in een aantal landen als gevoelig ervaren. Met name de huidige én toekomstige afhankelijkheid van bepaalde leveranciers met een hoog risico is in nevelen gehuld. Hoewel het rapport nergens Huawei noemt, is duidelijk dat 5G toolbox met name die leverancier betreft.

Een op de drie lidstaten geeft onvoldoende duidelijkheid als het gaat om de timing van maatregelen die de afhankelijkheid van leveranciers ‘met een hoog risico’ moeten minimaliseren. Ook de kans dat een leverancier in verband met Amerikaanse handelsbeperkende maatregelen niet kan leveren, moet worden meegewogen. Met de geopolitieke situatie moet rekening worden gehouden.

Netwerk als geheel

De Europese Commissie vindt dat naar het netwerk als geheel moet worden gekeken: niet alleen naar het kern-netwerk, maar ook naar Networks Functions Virtualization (NFV) en orkestratie en het radio access network. Ook moet duidelijk zijn welke maatregelen operators nemen om kritieke ‘assets’, zoals bepaalde geografische gebieden, overheden of infrastructuur, te beschermen.

Overigens onderschrijven alle lidstaten de noodzaak om de beveiligingsmaatregelen te versterken. De Europese aanpak wordt voortgezet. Minister Grapperhaus (Justitie) schrijft in een reactie door te gaan met de uitwisseling van kennis en informatie binnen Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-28T10:47:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.