FME neemt voortouw in 1,5-meter-tech voor gemeenten

Dit artikel delen:

Er zijn genoeg oplossingen voorhanden om gemeenten te helpen de anderhalvemetermaatregelen te ondersteunen. FME heeft hiervoor een technologieverkenning uitgevoerd. De techniekbranchevereniging FME pleit er wel voor om dit soort tools niet ad hoc in te voeren maar in te passen in bestaand beleid.

Het naleven van de sociale-afstandsmaatregelen blijkt in de praktijk moeilijk. Technologie kan hierbij een uitkomst zijn. Uit de technologieverkenning 'Tech voor een gezonde en weerbare stad tijdens Covid-19 en erna' komt naar voren dat er al tal van tools zijn die helpen bij het bewaren van afstand en het voorkomen van drukte in de openbare ruimte (crowd management). En dan is dit overzicht van FME niet eens volledig.

In de verkenning komen voorbeelden voorbij van sensoren die data verzamelen en analyseren en zo informatie vergaren over drukte, drukte-analyses via beeld, geluid en (openbare) databronnen en het digital nabootsen van fysieke locaties via simulaties. Gemeenten krijgen met dit soort tools sneller inzicht in de drukte bij en het functioneren van openbare ruimtes, waardoor er tijdig in is te grijpen om onveilige situaties te voorkomen.

Integraal opgezet plan

Maar om deze technologie goed in te zetten is het nodig om aanvullende maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld rond de financiële inbedding ervan en het opzetten van een businesscase. 'Het is soms moeilijk om een project op te zetten als budgetten binnen gemeenten opgesplitst zijn. Dan is het handig om aan te haken bij bestaande programma’s en budgetten. Een overtuigende businesscase is nodig om tot grotere projecten en opschaling te kunnen komen', aldus de branchevereniging.

Daarnaast acht FME het raadzaam om met zo'n tool aan te haken bij andere 'slimme stad'-projecten die vaak al in grotere steden zijn opgezet. En meestal bestaat er al een plan hoe om te gaan met menigtes op bepaalde plekken in de stad. 'Crowd management omwille van de Covid-19-crisis is dan ook niet los te zien van andere maatschappelijke en stedelijke opgaves, zoals mobiliteit en veiligheid', stelt zij vast. FME noemt het ook een uitgelezen moment om de digitalisering en technologisering van de stad te versnellen, aan de hand dus van een visie en een integraal opgezet plan.  

FME voerde de technologieverkenning uit in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De branchevereniging gaat de resultaten delen met gemeenten en de rijksoverheid.

Drukte-analyses met geluid en openbare data

Een opvallend voorbeeld in de FME-technologieverkenning is de drukte-analyse via geluid. Het bedrijf Sorama biedt hiervoor technologie die op basis van algoritmen geluidsgolven weet te visualiseren en te analyseren. Op deze manier kan Sorama ongeregeldheden zoals verkeersincidenten, vallend glas en/of agressief gedrag detecteren. Data worden omgezet naar zogeheten warmtekaarten (heat maps) waarop drukte, inclusief de ontwikkeling door de tijd, zichtbaar wordt. 

Sorama past zijn geluidscamera's al toe in Strijp-S, een high tech-stadsdistrict van Eindhoven rond de oude faciliteiten van Philips. Hierdoor kunnen, naast het meten van geluidsniveaus, patronen en gebeurtenissen in kaart gebracht worden. Denk aan verkeersstromen, drukte en afwijkende ‘events’.

Een ander in het oog springend voorbeeld van drukte-analyse is de sociale-media-analyse-oplossing van Public Sonar. Deze stelt klanten zoals gemeenten, veiligheidsregio’s en hulpverlenende instanties in staat om uit de veelheid van publiek toegankelijke informatie (‘open internet’) relevante berichten te filteren iets zeggen over het (gevoel van) veiligheid en handhaving. Denk aan het peilen van sentimenten.

Door een gebruiksvriendelijk zoeksysteem is er met honderdduizenden zoektermen tegelijk te zoeken. Daarnaast wordt met filtering de ‘ruis’ eruit gehaald, waardoor alleen relevante informatie overblijft. De software biedt daarbij de mogelijkheid om effectief op locatie te zoeken en te filteren. Dit laatst wordt gedaan op basis van geotagging, maar ook met een uitgebreide trefwoordenbibliotheek waarmee berichten aan een locatie gematcht kunnen worden. Denk hierbij aan postcodes, straatnamen en specifieke gebouwen. De oplossing biedt direct inzicht in locatie, context en sentiment. Dat kan gemeenten helpen bij het in kaart brengen van plekken waar te weinig sociale afstand wordt gehouden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-12T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.