Overheid vergroot cyberweerbaarheid via City Deal

Steden, ministeries en veiligheidsorganisaties werken samen in pilots

Dit artikel delen:

Acht steden, drie ministeries en een handvol veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen gaan burgers en bedrijven weerbaarden maken tegen cybercriminaliteit. Hiervoor worden in de komende jaren achttien projecten in de praktijk getest. Dit gebeurt in het kader van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime, die vandaag wordt ondertekend.

City Deals zijn in 2015 in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het zijn samenwerkingsverbanden waarin steden, ministeries en andere maatschappelijke partners en/of marktpartijen samenwerken aan bepaalde thema's, waaronder cyberveiligheid. In vier jaar tijd worden projecten van deelnemers door de overheid gefinancierd om zo te experimenteren en inzichten op te doen om een landelijk of stedelijk beleid in te voeren.

De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime is de 22ste City Deal die gesloten wordt. Hierin worden toepassingen bedacht om de cyberweerbaarheid bij burgers en bedrijven te vergroten. Achttien pilots zijn  geselecteerd die ieder een jaar getest worden. Deze proeven zijn gericht op drie doelgroepen: bedrijven, wijken en kwetsbare burgers zoals ouderen, jongere en laaggeletterden.

Enkele voorbeelden van de projecten binnen de deal zijn de gemeente Amersfoort, die lokale ondernemers helpt om hun digitale basisveiligheid op orde te krijgen, Breda zet op zijn beurt digitale wijkambassadeurs in en Haarlem wil jongeren beschermen tegen cybercrime. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) begeleidt de projecten en borgt en verspreidt de resultaten daarvan.

Naast de pilots worden uitwisselings- en inspiratiebijeenkomsten georganiseerd en onderzoeken de deelnemende overheden en partijen hoe zij elkaar kunnen versterken in hun aanpak van cybercrime.

Deelnemers

De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime wordt op vandaag ondertekend door de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Economische Zaken en Klimaat (EZK), het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Breda, Den Haag, Dordrecht, Groningen, Haarlem en Leeuwarden, Noord-Holland Samen Veilig, Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant, Nationale Politie, de PVO’s Limburg en Rotterdam, de VNG, de Thorbecke Academie, Saxion Hogeschool, de Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam (VAR), de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland en Hackshield.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-28T10:25:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.