Politie deelt 19 tactieken in strijd tegen cybercrime

Dit artikel delen:

De politie moet steeds vaker optreden tegen digitale criminaliteit. Ook laten criminelen steeds vaker digitale sporen na. Wetenschappers onderzochten welke projecten binnen lokale eenheden succesvol zijn en telde er negentien. Om te zorgen dat die initiatieven bekend worden binnen een breder deel van het korps zijn ze gebundeld in een rapport.

Het gaat om een lijvig rapport met de titel: Op zoek naar de parels bij de lokale aanpak van cybercriminaliteit en gedigitaliseerde criminaliteit. Daarin wordt gekeken naar projecten binnen preventie, aangifte, opsporing en kennis en kunde. Verder wordt onder meer gelet op toepasbaarheid, implementatie en samenwerking. Het gaat om zeer diverse projecten: van escaperoom tot data-analyse van aangiften.

Eén van de genoemde voorbeelden is de dagelijkse cyberquery van de politie Limburg. Dat betreft het duiden en scoren van cybercrime-aangiften door medewerkers van de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO). Zo moeten basisteams concrete aanwijzingen krijgen over aangiften die opgepakt dienen te worden.

De tool prioriteert de aangiften. Groen betekent dat basisteams het advies krijgen om de aangifte geen prioriteit te geven; oranje dat er een interessante opsporingsindicatie aanwezig is en rood dat de zaak met prioriteit opgepakt moet worden vanwege zogenoemde heterdaadmogelijkheden. ‘De case-screener kan afwijken van het advies van de DRIO. Uiteindelijk wordt elke dag een overzicht gestuurd met de veredelde aangiften naar een grote lijst politiemedewerkers.’

District Cyberteams

Een ander voorbeeld is District Cyberteams. Om cybercrimezaken te draaien zijn in Zeeland-West-Brabant cyberteams opgericht van minimaal 5 fte binnen de districtsrecherche. De teams dragen ook bij aan de kennis en kunde, informatiepositie en olievlekwerking binnen het district rond het thema.

Er wordt gekeken of het thema breder geïntegreerd kan worden binnen de districtsrecherche. Financieel economische criminaliteit raakt bijvoorbeeld cybercriminaliteit en andersom, staat in een overzicht van de initiatieven. 

In een aparte pdf staat een infographic met alle 19 initiatieven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-03T12:30:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.