Wachtwoordbeleid geplaagd Antwerpen roept vragen op

Dit artikel delen:

De hackers die binnendrongen in de computersystemen van stad Antwerpen, dreigen ermee een halve terabyte aan gestolen data openbaar te maken. Omdat de stad tot volgend jaar hinder zal ondervinden van de cyberaanval lijkt het een van de ingrijpendste ransomware-aanvallen te worden die ons land heeft gekend. Intussen wordt het wachtwoordbeleid binnen de stad Antwerpen in vraag gesteld.

Ransomwaregroep Play heeft op zijn darkwebsite een lijstje gepubliceerd met wat voor gegevens ze hebben gestolen bij Antwerpen. Het zou gaan om persoonlijke informatie, paspoorten, identiteitskaarten, financiële documenten en veel andere zaken. Leden van de groep zouden logingegevens van een it-profiel binnen de organisatie van stad Antwerpen in handen hebben gekregen.

Intussen worden er vragen gesteld over het wachtwoordbeleid vanuit de it-dienst van de stad. Bij navraag blijkt dat twee-factorauthenticatie niet is ingeburgerd. Ook moesten de stadsmedewerkers niet of niet vaak van wachtwoord veranderen. ‘Vroeger moesten we om de maand ons paswoord wijzigen, maar kennelijk is dat vrij snel afgevoerd. Ook is er bij mijn weten geen mogelijkheid om twee-factorauthenticatie in te stellen’, zo bevestigt een ambtenaar in de Mediahuis-kranten.

Geen e-mail

Nu al een week ligt de digitale dienstverlening in Antwerpen vrijwel plat na de cyberaanval. Afspraken maken met stad Antwerpen is niet mogelijk. Mailen naar info@antwerpen.be gaat nog altijd niet, blijkt een update vandaag op de website van de stad. Meldingen doen waarbij je een locatie moet invullen, gaat niet. En aanmelden op Antwerpen.be via Itsme lukt eveneens niet. Ook andere praktische zaken, zoals een boek uitlenen in de bibliotheek of online-tickets voor musea en attesten van het OCMW, zijn niet mogelijk. Het ziet ernaar uit dat veel van die problemen tot na Nieuwjaar gaan aanslepen.

Het is reden voor de wetgeving om in te grijpen. Voor vergunningen en wettelijke meldingen worden alle termijnen uit het zogenaamde Omgevingsvergunningendecreet en het Omgevingsvergunningenbesluit met dertig dagen opgeschort. Dat blijkt uit een recent noodbesluit van de Vlaamse Regering naar aanleiding van de cyberaanval. Niet alleen ambtenaren en burgers, ook heel wat sectoren ondervinden hinder. Zo moeten begrafenisondernemers bepaalde officiële documenten zelfs persoonlijk komen ophalen, omdat het digitale kanaal plat ligt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-12T11:28:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.