Redenen om geen aangifte of melding te doen zijn de geringe schade (door 41 procent genoemd), de moeite die het kost (17 procent) en het idee dat het weinig zin heeft (13 procent). Verder valt op dat een op de vijf kleine bedrijven geen enkele actie onderneemt om veilig online te zijn. De onderkant van het mkb blijft wat dat betreft ver achter bij de rest van het bedrijfsleven.
Tweefactorauthenticatie is de meest genomen maatregel om het risico op frauduleuze inlogpogingen te verkleinen. Phishing is de meest voorkomende vorm van internetfraude in de werksituatie. Een op de vijf medewerkers ontving in de afgelopen twaalf maanden op het werk een phishingmail. Onder het personeel dat verantwoordelijk is voor de ict, is dit zelfs de helft.
De ict-verantwoordelijken maken zich vooral zorgen om het gevaar van een datalek. Een kwart is daar (erg) ongerust over. Inmiddels blokkeert een derde van de grote bedrijven bij medewerkers de toegang tot bepaalde sociale media om de digitale veiligheid te vergroten.
Overheidsdienaren
Ambtenaren dichten zichzelf een grote kennis van security toe. Vier op de vijf ambtenaren beoordelen de eigen kennis over online-veiligheid als redelijk (36 procent) tot (zeer) goed (43 procent). Dat is meer dan Nederlanders gemiddeld (71procent). Een kwart van de overheidsdienaren maakt zich weleens zorgen om de digitale veiligheid op het werk. In opmars bij de overheid is het inloggen in twee stappen. Twee derde van de ambtenaren is verplicht dit te doen. In 2022 gold dit voor iets meer dan de helft.
Het ministerie laat jaarlijks onderzoek doen naar het cyberbewustzijn in Nederland. I&O Research peilde dit onder bijna 1.100 Nederlanders en meer dan duizend ict-medewerkers en verantwoordelijken in het bedrijfsleven.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren