Managed hosting door True

'Leveranciers doen te weinig aan grijze cd/dvd-import'

In plaats van een procedure bij de rechter om de kopieerheffing van tafel te krijgen zouden leveranciers van blanco dragers veel beter mee kunnen helpen met de bestrijding van grijze import. Dit zegt Andre Beemsterboer, directeur van de Stichting De Thuiskopie.

Een groot deel van de import van lege dragers zonder afdracht van de kopieerheffing is ontstaan omdat de Stichting De Thuiskopie vorig jaar nog niet op mocht treden tegen misstanden. "Eind vorig jaar is de wet aangepast, waarna de stichting wel invallen op beurzen kon uitvoeren en procedures kon aanspannen om misstanden aan te pakken", aldus Beemsterboer.

 

De eerste inval vond plaats in november vorig jaar tijdens de HCC-dagen, een grote computerbeurs in Utrecht. Onlangs besliste een rechter in een procedure dat webwinkel Arinka, die stelde vanuit het buitenland te opereren, wel degelijk verplicht is om BTW en een kopieerheffing op blanco dragers af te dragen als het producten afzet in Nederland. In Engeland en Luxemburg bestaat de kopieerheffing niet. Er lopen op dit moment enkele procedures tegen bedrijven in Nederland.

Beemsterboer vindt dat leveranciers en importeurs veel meer baat zouden hebben bij een eendrachtige aanpak van misstanden door onder andere een goede voorlichting op te zetten. "Leveranciers werken niet mee aan het uitdelen van folders in de detailhandel bijvoorbeeld. Daardoor zal de oude situatie waarbij een relatief klein aantal importeurs die zich wel aan de regels houden niet meer terugkomen", verwacht Beemsterboer.

 

De Stichting De Thuiskopie is vol vertrouwen over de rechtszaak die is aangespannen door een twintigtal leveranciers waaronder Philips en Imation tegen de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding en De Thuiskopie. Hij verwacht dat de rechtszaak lang zal duren, omdat de kans groot is dat de Nederlandse rechter doorverwijst naar het Europese Hof in Luxemburg.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/728735). © Jaarbeurs IT Media.
?

 

Reacties

In plaats van iets te doen tegen onredelijke regels kun je dus beter proberen te zorgen dat iedereen zich aan onredelijke regels houdt, tenminste dat is wat ik lees ui de uitspraak van "Stichting de Thuiskopie". In een land waarvan de overheid het zo belangrijk vind dat we ons als Europese burgers gedragen zou het beter zijn te komen tot een uniforme regelgeving, dan waren dit soort rechtzaken helemaal niet meer nodig.

Kennispartner
Sponsored content 

Rhodix IT Services - UNIX-Linux specialist

Rhodix is een UNIX & Linux specialist voor het MKB en MKB+. We hebben ruim 20 jaar ervaring met IT-infrastructuur vraagstukken. Wij leveren 24x7 support en verzorgen IT-projecten. We zijn een klein en daardoor flexibel hands-on bedrijf met top-techneuten. Lees meer 

Rhodix event 

Wilt u meer weten over Software Defined Storage?

Kom dan naar het Software Defined Storage Seminar 

Doelgroep: IT-managers, CIO, CEO's van MKB(+) bedrijven
Datum: Dinsdag 28 juni 2016
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Amsterdam
Kosten: Gratis


Vacatures Storage

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×