Aantal IoT-aansluitingen groeit boven verwachting

Dit artikel delen:
Stijging

Het aantal internet of things (IoT)-aansluitingen in 2016 is toegenomen met 9,3 procent. Dat is meer dan de voorspelde trend van 7,7 procent. Tegen 2020 is het aantal IoT-aansluitingen verdrievoudigd. Dan bestaat veertig procent van de mobiele aansluitingen uit IoT-apparaten. Dat blijkt uit de Staat van Telecom van brancheorganisatie Nederland ICT.

De telecomsector investeert doorlopend in de kwaliteit en de snelheid van vaste en mobiele netwerken. Hiermee wil het een beter bereik en hogere netwerksnelheden bewerkstelligen. Ook biedt het kansen voor nieuwe toepassingen, zoals het internet of things.

Uit het onderzoeksrapport van Nederland ICT blijkt dat de telecomsector vorig jaar 2,2 miljard euro investeerde in haar netwerken. Hiermee blijven de investeringen van 2016 vrijwel gelijk aan die van 2015. Door die investeringen neemt de snelheid van vaste internetverbindingen toe. Dit resulteert in een groei in het aantal abonnementen in een hogere snelheidsklasse. Inmiddels heeft negentig procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot een internetverbinding van honderd megabyte per seconde of meer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Ook het mobiele datagebruik blijft groeien in Nederland. Het rapport meldt dat het aantal verbruikte megabytes binnen mobiele abonnementen in 2016 met 61 procent is gestegen. In totaal gebruikten we 172.138 Terabyte aan mobiele data. Dat is gemiddeld 32 megabyte per Nederlander per dag.

Op het gebied van telefonie wordt een groei van vier procent in het aantal mobiele belminuten geconstateerd. Die toename gaat volledig ten koste van vaste belminuten.

Staat van Telecom

De Staat van Telecom is opgesteld door Dialogic. Dit deed het in opdracht van branchevereniging Nederland ICT. Telecomproviders BT, Eurofiber, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben een bijdrage geleverd aan het onderzoek. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat bedoelt men met een 'Internet of Things' aansluiting ? Worden slechts het aantal Mobiele (3G/4G) apparaten geteld dat geen telefoons zijn (zoals je slimme meter enz) ? Of worden ook "Toon" en "NEST" devices meegeteld ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-21T10:29:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.