Waterschap Rivierenland schreef een Europese aanbesteding uit, nadat het oude onderhoudssysteem dreigde vast te lopen. Het was niet meer toegespitst op de ordergrootte van de organisatie en bepaalde procedures bleken niet goed geregeld. Daarnaast ontstond er bij het waterschap behoefte aan actuele onderhoudsinformatie.
Uiteindelijk viel de keuze op Infor EAM. Essentieel in die keuze waren de uitgebreide functionaliteit, de goede gebruikerservaring bij andere klanten en de ruime integratiemogelijkheden, zoals de koppeling tussen het assetmanagementsysteem en het financiële systeem. Volgens Waterschap Rivierenland helpt de software de beheersbaarheid en inzicht van een aantal bedrijfsprocessen te verbeteren en een stabiele werkstroom te realiseren. Wanneer de mobiele toepassing is ingevoerd hoeven buitendienstmedewerkers zelfs niet meer naar kantoor te komen voor het uitvoeren van de administratieve processen, maar kunnen zij hun opdrachten op een mobiel apparaat afronden.
Lange termijn
'De oplossing stelt ons in staat een asset-planning te maken voor de lange termijn. Bovendien kunnen we zuiveringsinrichtingen op kosteneffectiviteit beoordelen en zijn de kosten, prestaties en risico’s op ieder moment inzichtelijk en kunnen we daar adequaat op reageren. De oplossing voorziet ons in stuurinformatie waar we een kwaliteitsslag mee kunnen realiseren', aldus Kees van Otterlo, Adviseur Informatievoorziening bij Waterschap Rivierenland.
Infor voerde eind 2012 ook al bij Waterschap Brabantse Delta een Infor EAM-oplossing in, als opvolger van een ouder assetmanagementsysteem van het bedrijf.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: