Elektronisch medisch dossier frustreert ict-bedrijven

Dit artikel delen:

Het ministerie negeert grote ict-bedrijven bij de eerste tests met het EMD (Elektronisch Medisch Dossier), de voorloper van het EPD (Elektronisch Patiënt Dossier). De kritiek van de ict-lobby wordt weggewuifd.

In een reactie op de brandbrief van de ict-lobby richting het ministerie van VWS en de Tweede Kamer, suggereert Martin van Rijn, directeur-generaal Gezondheidszorg, dat de ict-bedrijven het allemaal niet goed snappen. Verder zouden de ict-bedrijven het ontwikkelen van software en het uitrollen van het EMD-project door elkaar halen.

De opdracht voor de EMD-test, de proof of concept, is gegund aan een aantal kleine partijen die slechts tien procent van de markt beheersen, aldus de ict-bedrijven. Zij zijn verenigd in de OIZ (Organisaties voor ICT in de Zorg). Verder zou het EMD en het WDH (Waarneem Dossier Huisartsen) nog vol technische gebreken zitten en zou er geen businesscase zijn voor de test.

De technologische problemen zijn echter onderzocht, zo reageert het ministerie, en ze zijn oplosbaar. Bovendien is er sinds kort een businesscase. Over het buitenspel zetten van de grote ict-bedrijven bij de laboratoriumproef met het EMD geeft van Rijn echter geen uitleg. "Jammer", zo is de officiële reactie. Van Rijn vindt het marktaandeel van ict-bedrijven niet belangrijk voor het uitvoeren van een test.

Daar denkt de ict-lobby anders over. 'Als de tests straks geslaagd blijken te zijn, zou het wel eens een Pyrrusoverwinning kunnen zijn', stelt voorzitter Marcel van Loosbroek van OIZ. "Voor zo'n belangrijke test heb je serieuze leveranciers nodig. Nee, we boycotten het EMD en het WDH niet, maar we willen alleen onder voorwaarden meedoen. Dat er nu een businesscase is, is al iets."

Het ministerie heeft het al langer aan de stok met de ict-sector over de automatisering in de zorg. Vorig jaar hekelden onderzoekers van Ernst & Young en Doxis Informatiemanagers de trage voortgang van het EPD. Dit jaar zien zij af van het eerder aangekondigde vervolgonderzoek. "Er is weinig gebeurd, dus valt er niets te onderzoeken", aldus Nico Huizing van Ernst & Young.

Officieel zou het EPD, dat alle lokale elektronische dossiers in de zorg op elkaar moet aansluiten, begin volgend jaar voltooid moeten zijn. Menigeen twijfelt aan die startdatum, hoewel het ministerie volhoudt dat de implementatie op schema zit.

"Er ligt wel heel veel nadruk op de technologische gang van zaken", zo reageert Joppe van der Reijden van de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging). "Maar er moeten nog heel veel organisatorische zaken worden geregeld. Ik weet wel dat die niet erg sexy zijn, maar ze zijn wel nodig. Als die in de korte tijd tot begin volgend jaar nog moeten worden geregeld, komt er wel heel veel op de artsen af."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Welke bedrijven werken er momenteel mee aan dit project?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-07T11:40:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.