'Informatieanalist is sociaal, maar ook technisch'

Dit artikel delen:

Met een medische achtergrond aan de slag in de ict. Het klinkt vreemd, maar Sabine Scheepstra werkt, na haar studie geneeskunde, als consultant/informatieanalist bij Quinity. Zij ziet toch wel overeenkomsten.

Auto, gsm of laptop?
Iedereen heeft hier een laptop. Die hebben we ook nodig. Als je wilt kun je ook een auto krijgen, maar die heb ik zelf niet. Ik woon dicht bij het werk en ben groen ingesteld. Ik ga daarom liever met het openbaar vervoer.

Wat heb je hiervoor gedaan?
Ik heb niet het standaardpad doorlopen. Hiervoor heb ik geneeskunde gestudeerd, maar de medische wereld bleek toch niet wat ik zocht. Daarna heb ik nog wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar ik wilde toch echt weg uit de medische hoek.

Ik ben gaan nadenken over wat ik wel wilde doen. Ik hou van lastig werk, van techniek en wil graag met mensen werken. Zo kwam ik snel bij it uit. Een functie als consultant leek me wat. Het is sociaal, maar ook technisch. Een perfecte combinatie voor mij. Het puzzelen en het contact met mensen was ook wat ik tijdens mijn opleiding tot arts deed en erg leuk vond.

Omdat ik nog niet veel ict-functies kende heb ik contact opgenomen met een loopbaanbegeleider. Die heeft me ook geholpen. De functie informatieanalist kende ik nog niet echt. Maar dat is een kwestie van veel rondkijken. Zo heb ik een beeld gevormd dat uiteindelijk bleek te kloppen.

Wat doe je precies?
Ik vervul een aantal rollen. De belangrijkste rol die ik vervul is productadviseur. Bij klanten zorg ik voor een goede implementatie van de systemen van Quinity. Veel van deze klanten zijn verzekeringsmaatschappijen. Ik analyseer daarom verschillende verzekeringsproducten. Daarna maak ik een ontwerp waaruit blijkt hoe deze producten met ons systeem kunnen worden ingericht. Verder ben ik ook docent en teamleider.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
Ik ben gemiddeld één tot twee keer per week bij klanten. In sommige weken is dat meer. En gemiddeld ben ik één dag in de week bezig met het schrijven van ontwerpen. De andere dagen hou ik me vooral bezig met taken die bij het teamleiderschap horen, zoals het maken van de planning of vergaderen.

Wat is het leukste om te doen?
Ik vind het vooral leuk om een analyse te maken van een probleem en dan een goede oplossing te bedenken en deze helder op papier te krijgen. Je werkt vaak met mensen in verschillende rollen en van verschillende niveaus. Het is een uitdaging om het zo op te schrijven dat de klanten het ook begrijpen.

Wat is minder leuk?
Bij het leidinggeven horen ook dingen die minder leuk zijn. Je moet soms slecht nieuws brengen aan klanten. En er komt ook een deel administratie bij. Dat is soms wat minder leuk.

Wat zijn je verdere carrièrewensen?
Ik doe dit natuurlijk nog maar net. Zowel inhoudelijk als leidinggevend wil ik nog een tijdje groeien. Ik weet nog niet precies welke kant ik kies, het leidinggevende of het functioneel ontwerp. Je moet namelijk kiezen binnen Quinity. Nu heb ik aangegeven dat ik me vooral wil bezig houden met leidinggeven. Voorlopig voer ik nog beide functies uit, maar ik moet straks toch echt een keuze maken.

Op de lange termijn wil misschien ook wel voor mezelf beginnen. Ik weet nog niet precies wat, maar wil ook iets met mijn medische kennis gaan doen. Ik weet er veel van en ik heb een groot netwerk. Het is zonde als ik daar niets mee doe.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-11T15:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.