‘De patiënt als partner’ hoofdthema Zorg & ICT

Dit artikel delen:

Tijdens de vakbeurs Zorg & ICT 2017 staat het thema ‘De patiënt als partner’ centraal. Tijdens die driedaagse beurs in de Utrechtse Jaarbeurs is de invloed van digitalisering en ict op zorgverleners en patiënten het hoofdthema. De beurs springt in op de ontwikkeling waarbij patienten steeds vaker participeren in het zorgproces en gaat in op de uitdagingen voor ict en de samenwerking tussen zorgverleners en patiënten.

'Door technologische toepassingen, zoals gezondheidsapplicaties en digitale communicatie, zijn mensen steeds meer in staat de regie over hun eigen gezondheid en medisch proces in handen te nemen. Men wordt mondiger, stelt meer eisen en heeft hogere verwachtingen van de zorg. De rol van de patiënt verandert en daarmee ook de rol van zorgprofessionals', licht Paul Verdult, hoofdverantwoordelijk voor de marktpositie van Zorg & ICT toe.

Hij vervolgt: 'Zorgprofessionals moeten handelen vanuit de behoefte van patiënten en als een partner met hen samenwerken. Dat vraagt om aanpassingen in de technische infrastructuur van een zorginstelling. Wij willen bezoekers inspireren, informeren en hen op weg helpen met de juiste praktische handvatten.'

Tijdens de vakbeurs worden er zo'n zestig kennissessies gehouden. De beursvloer telt ongeveer 160 exposanten die nieuwe technologieën tonen, ingaan op specifieke vragen over innovatie en, in het FutureLab presenteren start-ups in de zorg-ict zich aan de markt.

Digitaal, data en privacy

Naast het centrale thema ‘De patiënt als partner’ zijn er verschillende subthema’s die het programma op de vakbeurs duiden. Dat zijn onder meer: 'Connected & Digital Health'. Dat gaat in op het belang van verbonden applicaties, sensoren en andere zelfmanagementtools – met elkaar, de patiënt én de bijbehorende zorginstelling.

Binnen het thema subthema 'Data-Driven Healthcare' staat de juiste behandeling op basis van data, veilige opslag en een goed gestructureerde database staan centraal. Het thema 'Sociale Innovatie' gaat in op het centraal stellen en het betrekken bij een behandeling van verschillende partijen om de samenwerking tussen patiënt, zorgprofessional en bijvoorbeeld mantelzorger te vergemakkelijken en te verbeteren.

Bezoekers moeten met het subthema 'Veiligheid en Privacy' meer inzicht krijgen in het beveiligen van hun organisatie en het adequaat handelen bij bijvoorbeeld datalekken. 'Bedrijfsvoering & IT' gaat in op de mogelijkheden voor kostenreductie door digitalisering en automatisering – vanuit zorgprocessen, maar ook door ondersteunende diensten hr, inkoop, logistiek en ict.

Gratis registreren

Zorg & ICT 2017 vindt plaats van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 maart 2017 in hal 10 en 11 van Jaarbeurs in Utrecht. De beurs is elke dag geopend van 9.30 uur tot 16.30 uur en start dagelijks met een centrale opening van 9.30 uur tot 10.00 uur – verzorgd door Mobile Doctors. Bezoekers kunnen zich gratis registreren via de website. Bekijk ook het programma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een schokkend thema - 'De patiënt als partner'. Wanneer dringt het tot de (ICT in) de zorg door dat niet de zorgverlener of ICT maar de patiënt de eigenaar is van zijn gegevens, zijn gezondheid en het medische proces dat hij ondergaat, zelfs voor het deel waarover hij niet de regie heeft. De goede ICT&zorgprofessional; stelt de patiënt centraal, ondersteunt de patiënt zo goed mogelijk in zijn medische proces, en treedt op als deskundige dienstverlener die vanuit deskundigheid met zicht op de mogelijkheden adviseert en uitvoert.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-23T16:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.