Managed hosting door True

Zorgrobot LEA zet eerste stappen op de markt

Robot Care Systems showt exemplaren op Support-beurs

Dit artikel delen:

Maja Rudinac, algemeen directeur Robot Care Systems, showt de eerste LEA aan René Kamerbeek, directeur van Vegro (foto: Justus Hemelaar)

Het Haagse Robot Care Systems heeft vandaag in samenwerking met distributeur Vegro uit Lisse officieel de LEA (Lean Empowering Assistant)- zorgrobot gelanceerd tijdens de Support beurs in de Jaarbeurs. Dit is een beurs voor mensen met een fysieke beperking en de zorgverleners die hen hierbij ondersteunen. De robot is ontwikkeld ter ondersteuning van mensen met bijvoorbeeld Parkinson, dementie, spierziekte of ouderdomskwalen.

Tijdens de lancering vandaag bood Maja Rudinac, algemeen directeur Robot Care Systems, de eerste LEA aan René Kamerbeek, directeur van Vegro, aan. LEA is een rollatorrobot, volgepakt met slimme technologie zoals zelflerende algoritmes (kunstmatige intelligentie), sensoren, camera’s, een tablet, speakers en motortjes. Het gaat om een autonoom rijdende robot, die zelfstandig naar de patiënt toe kan rijden om bijvoorbeeld ondersteuning te geven bij het opstaan.

Ook kan de patiënt oefeningen met LEA doen om de spieren en gewrichten soepel te houden. Of dansen met LEA waarbij de robot instructies geeft via de ingebouwde tablet en speakers en de houding van de gebruiker voortdurend in de gaten houdt. Daarnaast is er een aantal zorgapps via de tablet te gebruiken zodat de patiënt en zorgverlener gemakkelijk met elkaar in contact kunnen blijven.

Onderzoek

De robot is ontwikkeld voor mensen met bijvoorbeeld Parkinson, dementie, spierziekte of ouderdomskwalen. Maja Rudinac, algemeen directeur van Robot Care Systems, heeft de ontwikkeling voor een belangrijk deel voor haar rekening genomen. Zij heeft jarenlange ervaring met onderzoek naar en ontwikkeling van slimme robots aan de Technische Universiteit Delft.

Hulpmiddelenleverancier Vegro distribueert de robots en biedt ondersteuning aan gebruikers en zorgprofessionals. Technisch dienstverlener Hittech uit Den Haag produceert de robots, waardoor LEA een volledig Nederlands product en Nederlandse uitvinding is geworden, aldus Robot Care Systems.

Sneak preview

Robot Care Systems demonstreerde LEA in een sneak preview al aan zorgprofessionals op het Computable Future Lab tijdens de vakbeurs Zorg & ICT afgelopen 17-19 april 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-30T17:04:00.000Z Justus Hemelaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.