‘Investeringen in digitalisering zorg moeten omhoog’

NVZ spreekt zorg uit over afspraken met minister van Medische Zorg

Dit artikel delen:

Om de juiste zorg op de juiste plaats aan te bieden, zijn investeringen in de digitalisering van zorg nodig. Maar uit het jaarlijkse brancherapport van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat ziekenhuizen kampen met teruglopende investeringen. Dat zet de ontwikkelingen in ict, e-health en procesinnovaties in deze sector juist onder forse druk.

Door de dalende investeringen bij ziekenhuizen ziet de NVZ, aldus het rapport, de afspraken die dit jaar zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord in gevaar komen. Dit is een akkoord tussen minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en partijen in de medisch-specialistische zorg (waaronder de NVZ) over onderwerpen als zorg op de juiste plek, het terugdringen van regeldruk en over de aanpak van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Het akkoord geldt voor de duur van deze kabinetsperiode en loopt dus tot 2022.

Schaarste

Meer informatie

Het volledige brancherapport van de NVZ is hier te vinden.

De NVZ stelt dat de verdere daling van het investeringsniveau van de ziekenhuizen, samen met de schaarste op de arbeidsmarkt en een beperkt financieel resultaat, de noodzaak onderschrijft de zorg anders te organiseren. Dat vergt ambitie en lef, maar vooral ook de financiële ruimte om te investeren in de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. Investeringen in de digitalisering van de zorg zijn dringend noodzakelijk. Aldus de NVZ.

De investeringen in materiële vaste activa (gebouwen en apparatuur) bedroegen 1,1 miljard euro in 2017. Dat is 350 miljoen euro minder dan in 2016 en bijna een halvering ten opzichte van 2010. Het gemiddelde resultaat (als percentage van de omzet) bleef in 2017 beperkt tot 1,2 procent.

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: ‘Dit is echt een zorg. We hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om de groei na vier jaar op nul procent te zetten. We bereiken dit alleen als de ziekenhuizen in staat worden gesteld ook daadwerkelijk te investeren in het aanbieden van de juiste zorg op de juiste plaats. Daarvoor zijn investeringen nodig in de digitalisering van zorg. Dus investeren in ict, e-health en procesinnovaties.’ Door te investeren in e-health en ict moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van de factor arbeid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-19T14:54:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.