Nieuwe stichting maakt werk van open zorgdata-platform

OpenEHR wil zorgdata openbaren

Dit artikel delen:

Eén open zorgdata-platform, leverancier- en technologieneutraal, waar een ecosysteem van apps gebruik van kan maken. Dit is het doel van de afgelopen vrijdag opgerichte stichting OpenEHR Nederland.

‘De ontbrekende schakel in de Nederlandse zorg-ict’, zo noemt Wouter Zanen, voorzitter van OpenEHR Nederland, het open platform waar alle zorgdata structureel wordt vastgelegd. Dat het kan, bewijst volgens hem Dicom, de standaard voor beelden in de zorg. Het is ook de hoogste tijd voor zo’n open dataplatform, want de huidige patiëntenportalen zijn duur en ze houden innovatie tegen. Als voorbeeld noemt Zanen Chipsoft, dat volgens verschillende partijen zorginnovatie tegenhoudt, en de verschillende legacy-systemen die zorgen voor slechte interoperabiliteit.

Huisvesten versus uitwisseling

Het grote verschil met nu al bestaande standaarden als HL7 Fhr en zorginformatiebouwsteen (zib) is dat data bij deze standaarden uitgewisseld wordt, terwijl het bij OpenEHR daadwerkelijk gaat om het huisvesten van data. Daarnaast is OpenEHR ook bedoeld om systemen op te bouwen. Om een en ander te doen slagen, is het essentieel om te beginnen met de data en vervolgens te internationaliseren, zodat uiteindelijk alle ziekenhuizen wereldwijd op basis van één dataplatform met elkaar kunnen communiceren.

Fundamentele verandering

"Op dit moment is het een absolute puinhoop wat betreft de data in de zorg"

Tijdens de oprichting afgelopen vrijdag in Houten, kwam ook Ian McNicoll aan het woord. Hij is vicevoorzitter van de wereldwijde OpenEHR-stichting. Hij spreekt over een fundamentele verandering van zorgdata en applicaties in de zorg. ‘Op dit moment is het een absolute puinhoop wat betreft de data in de zorg. Dit is waarom we moeten naar één dataset per patiënt waar alle andere zorgapplicaties uit kunnen putten.' Of zoals McNicoll het stelt ‘the system is the data, not the app’.

Ook stelt hij dat het doel is om te streven naar maximale datasets per patiënt. Dit houdt in dat zoveel mogelijk klinische perspectieven in één set samenkomen. De Schot benadrukt dat hij ook wil dat de patiënt auteursrechten heeft tot zijn dataset en deze data tevens kan verspreiden, zodat de patiënt daadwerkelijk onderdeel van het medische team wordt. OpenEHR Nederland-voorzitter Zanen vult aan dat hiervoor een datamodel nodig is dat met alle standaarden om kan gaan, wat bij OpenEHR het geval is.

Revolutie

McNicoll benadrukt ten slotte dat er een revolutie gaande is waarbij zorgdossiers realtime beschikbaar  en gevoed worden vanuit OpenEHR. Martin van der Meer, directeur van epd-leverancier Code24, is ook bij de oprichting van OpenEHR Nederland aanwezig en vertelt over zijn modulair epd, MConsole, dat gebaseerd is op OpenEHR-specificaties. Hij is lovend en stelt dat voor GGZ Friesland dankzij OpenEHR nu 210.000 epd's realtime beschikbaar zijn.

Gebruikers van MConsole zijn onder meer Arkin, De Klick, Diagnostiek voor U, GGZ Centraal, GGZ Drenthe, GGZ Eindhoven, GGZ Friesland, GGZ inGeest, GGZ Noord-Holland-Noord, GGZ Rivierduinen, GGZ Westelijk Noord-Brabant, Lentis, Mondriaan, Reinier van Arkel, VNN en Yulius. 

Wat is OpenEHR?

Een set van gedocumenteerde specificaties voor de opslag van Zorgdata, gebaseerd op de ISO18308 -standaard.

Uitgangspunten:

- Een flexibele informatielaag met: 
+ Detailed Clinical Models (DCM’s)
+ Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB’s)

- Een stabiele technische laag

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-07T10:42:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.