Automatiseerder Alert faalt en betaalt

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Softwareleverancier Alert Life Sciences Computing moet het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg bijna vijf miljoen euro schadevergoeding betalen. Tot dat oordeel komt het gerechtshof in Den Bosch.

Dat bericht 24-uurszender RTL Z. De schadevergoeding is de voorlopige uitkomst van een lange reeks rechtszaken.

Het conflict vindt zijn oorsprong in 2008 als het Tilburgse ziekenhuis voor een automatiseringsproject de Portugees-Nederlandse leverancier Alert in de arm neemt. Moet het project in het voorjaar van 2012 zijn oplevering beleven, al in de loop van 2011 ziet het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een en ander faliekant misgaan, om daarop eenzijdig het contract op te zeggen.

De rechtbank Oost-Brabant komt in 2013 tot de slotsom dat het contract niet zo vroeg opgezegd had mogen worden en wijst de eis van het ziekenhuis tot schadevergoeding af. In hoger beroep evenwel is de zorginstelling op basis van een deskundigenonderzoek nu dus in het gelijk gesteld. ‘De termijn waarop het compleet geïntegreerde computersysteem had moeten draaien, was volgens de deskundigen eind 2011 namelijk al niet meer haalbaar’, aldus het Bossche hof.

Daarmee moet Alert de ruim 4,6 miljoen euro die het van het ziekenhuis had ontvangen, terugbetalen. Ook draait de automatiseerder op voor de proceskosten.

De woordvoerder van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis is verheugd met de uitspraak, maar overweegt wel de mogelijkheid van een cassatie, omdat een extra schadevergoeding van nog eens 4,6 miljoen door het hof is afgewezen.

Alert ligt ook in de clinch met drie andere Nederlandse zorgorganisaties. Dit zijn ziekenhuis Bernhoven,  Atrium Medisch Centrum en apotheker Zanob. Eerder dit jaar kreeg ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch in een vergelijkbare rechtszaak een miljoenenvergoeding toegekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-19T09:30:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.