Artificiële intelligentie helpt bij diagnose kanker

Dit artikel delen:

De Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA schakelen artificiële intelligentie (ai) in bij hun kankerdiagnoses. Op die manier kunnen ze binnen hun lab voor weefselonderzoek een snellere en accuratere beoordeling maken van miljoenen tumorcellen. Een primeur in de Benelux, of hoe ai doorbreekt in ziekenhuizen.

De software die ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen gebruiken, helpt zoeken naar het type tumor en kan aangeven of de tumor gevoelig is voor bepaalde therapieën, zoals immuuntherapie. ‘De software analyseert een weefselstaal en gidst ons vervolgens naar delen die mogelijk bijkomend onderzoek vereisen’, aldus patholoog Frederik Deman aan Belga. Vervolgens helpt de technologie om groeipatronen te bepalen of de kankercellen te tellen. ‘Op die manier moeten wij geen schattingen meer doen.'

Voorlopig is de software beperkt tot het analyseren van de veelvoorkomende borst-, long- en prostaattumoren. Ook in de maag kan men tumoren en andere ziektes opsporen. Maar dankzij deze technologie - afkomstig uit Israël - kan de behandeling van een patiënt wel vroeger aanvangen.

In de opstartfase zou het lab anatomepathologie van ZNA en GZA Ziekenhuizen op zo'n duizend stalen per jaar mikken. Maar tegen 2024 willen de ziekenhuizen dat aantal optrekken naar 15.000 per jaar. Daar benadrukken ze dat de patholoog zelf aan het stuur blijft van elke diagnose.

De Israëlische software van Ibex Medical helpt in eerste instantie met het opsporen van de tumoren. Om vervolgens te bepalen welke tumoren gevoelig zijn voor immuuntherapie, werkt het Antwerpse lab met software van het Duitse Mindpeak.

Diverse domeinen

Steeds meer ziekenhuizen maken intussen gebruik van ai, en dat in diverse domeinen. Zo gebruikt het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst op de urologie-afdeling ai om patiëntengegevens inzichtelijk te maken. De uitkomst is een oplossing om ongestructureerde data uit patiëntendossiers in bruikbare gegevens om te zetten.

Het project in Aalst was twee jaar geleden tweede (en dus runner-up) al IT Psroject of the Year bij de Computable Awards België. Overigens kan u nog steeds een aanmelding doen voor de volgende editie van Computable Awards.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-02T12:08:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.