Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Dichtgetimmerd of wijd open?

Dit artikel delen:

Goede afstemming tussen pc-gebruikersrechten en de functie van de gebruiker kan volgens onderzoek de beheerkosten bijna halveren. Het bepalen en onderbouwen welke rechten welke medewerker precies moet hebben, is essentieel om teleurstelling en onbegrip te voorkomen.

De tijd van achteloos programma's installeren en zelf de instellingen van je computer aanpassen, lijkt voorbij. Veel bedrijven zoeken naar manieren om hun pc-park beheers- en betaalbaar te houden. Uit onderzoek blijkt dat veel is te winnen door gebruikers niet meer gebruiksrechten te gunnen dan strikt noodzakelijk.

Voor de een betekent dit dat de computer helemaal wordt dichtgezet, zodat hij niet meer kan dan de beschikbare toepassingen braaf gebruiken. Zonder nieuwe programma's te kunnen installeren of instellingen aan te passen. Andere medewerkers, onder wie frequent uithuizige laptopgebruikers, zouden meer vrijheid moeten hebben om bijvoorbeeld het werken vanaf een andere locatie mogelijk te maken.

Praktische gevolgen

Een goede afstemming tussen de gebruikersrechten en de functie en het werkpatroon van de gebruiker kan volgens de onderzoekers de beheerkosten bijna halveren. Iets dat jaarlijks duizenden euro's per machine scheelt. Toch zijn veel ict'ers bezorgd over de praktische gevolgen ervan. Wie bepaalt hoe ver een pc moet worden dichtgezet? Welke problemen haal je op je hals als de gebruikersrechten te strikt zijn en welke schijnveiligheid biedt een laptop die te veel door zijn gebruiker kan worden aangepast?

Als de rechten maar een beetje uit de pas lopen met waarvoor de pc wordt gebruikt, levert dat uiteindelijk toch weer extra werk op voor de jongens van systeembeheer. Van klagende collega's die niet bij de juiste programma's, databases of netwerkschijven kunnen, tot verdrietige verkoopmedewerkers die merken dat hun laptop is gehackt of steeds vastloopt op dat stukje zelfgeïnstalleerde software.

Productiviteit

Het advies van het onderzoeksbureau verdient dan ook wat nuancering. Kijken naar de juiste gebruikersrechten is één, bepalen welke rechten welke medewerker precies moet hebben, is iets anders. Alles helemaal dichtzetten kan daarbij nooit de bedoeling zijn. Voor je het weet zijn niet alleen je beheerkosten gehalveerd, maar ook de productiviteit van de medewerkers.

De oplossing ligt waarschijnlijk ergens in het midden, tussen een dichtgetimmerde pc en eentje die wijd openstaat. Bovendien kunnen door virtualisatie van de desktop veel problemen met gebruikersrechten worden voorkomen. Wat het besluit ook is, informeer de gebruikers niet alleen over de beperkingen op hun computer maar ook over de voordelen er van. Dat scheelt vast een hoop onbegrip en teleurstelling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alle grote software leveranciers zijn zo gefocused op het beheer en onderhoud van systemen dat ze de andere belangrijke helft, namelijk de gebruikers kant, van dit beheer vergeten. User workspace management is bij veel organisatie nog een relatief onbekend begrip. Toch zijn er verschillende kleine en enterprise organisatie die wel focus op het beheer van de gebruikers omgeving hebben, zij plukken de vruchten van User workspace management oplossing en willen niet meer terug.

User workspace management is een belangrijk, en vaak onderbelicht, onderwerp wanneer we het over het beschikbaar stellen van applicaties en desktops hebben. Gebruikers willen een univorme, snelle en veilige werkplek omgeving hebben. Beheerders willen dit centraal kunnen managen waarbij het niet uit maakt of deze werkplek fysiek of virtueel is, lokaal of centraal uitgevoerd wordt en waarbij de applicaties geinstalleerd, gestreamed of gevirtualiseerd worden. RES met PowerFuse en Appsense met User Environment Management zijn twee belangrijke spelers in dit gebied.

Ik hou er een eenvoudige filosofie op na. Als de gebruiker alle rechten wil, dan is hij/zij zelf verantwoordelijk voor de correcte werking van zijn/haar pc/laptop.

Als hij/zij dat niet nodig denkt te hebben, dan kan er gebruik gemaakt worden van een bedrijfsversie die door systeembeheer wordt onderhouden.

Eenvoudig en werkt als een trein.

Eenvoudige filosofie of niet. Feit is en blijft dat het beheer een serieuse zaak is geworden. Een werknemer kan je dan wel verantwoordelijk maken maar dan trek je altijd aan het kortste eind.
De IT wereld wordt steeds dynamischer mede dankzij virtualisatie. De gebruiker was dit al jaren tot grote ergenis van systeembeheerders.
Ik val Ruben dan ook bij in zijn uitspraak door het beheer navenant in te regelen.
Zeker RES PowerFuse is, voor wat betreft User Workplace Management en de bijbehorende uitdaging hiervan, een oplossing.

De Partly Managed Workstation functionaliteit in PowerFuse geeft eindgebruikers de vrijheid om op een volledig centraal beheerde en beveiligde gebruikers omgeving toch software te kunnen installeren. De acties die een eindgebruiker uitvoert worden centraal bijgehouden.

Het gaat nu niet om RES, maar onderzoek de User workspace management oplossingen zoals RES, Appsense, Tricerat en in bepaalde mate Windows Server 2008 biedt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.