Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Managed Services, een logische stap in IT

Dit artikel delen:

Computable Expert

Hans Timmerman
Cto, EMC NEDERLAND. Expert van Computable voor de topics Management, Cloud Computing en Digital Workplace.

De services industrie is op zich niet nieuw, maar binnen de IT lijkt het wel of elk jaar nieuwe concepten worden uitgevonden. Niet onbegrijpelijk, IT was jarenlang een sterk innovatieve bedrijfstak waar productinnovaties over elkaar buitelden, standaarden nauwelijks de tijd kregen om zich te ontwikkelen en de omloopsnelheid van IT bedrijven hoog was. We zien een vorm van volwassenheid in deze bedrijfstak ontstaan, waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat er geen innovaties meer zullen komen. Integendeel, ik denk dat onze creativiteit te beperkt is om te kunnen bevroeden hoe over 10 of 20 jaar de informatietechniek zich zal hebben ontwikkeld.

Maar op het gebied van het professioneel en industrieel gebruik maken van informatietechniek is in mijn ogen zeker een niveau van volwassenheid bereikt. En de keuzemogelijkheden, die bedrijven hebben om hun informatievoorziening intern of extern te (laten) organiseren, zijn zeer breed geworden. Als we de IT nog in eigen huis houden, dan kunnen we kiezen tussen 100% eigen beheer inclusief eigen systemen, tot 100% ‘gemanagede services’, inclusief de hardware in de vorm ‘pay as you use’. Ook bij de keuze om de IT buiten de deur te plaatsen, is de keuzevrijheid groot: van hosting, via ASP en outsourcing tot zelfs offshoring in het buitenland.

Echter een keuze gericht op het stuk techniek – wat IT in feite is - is wezenlijk anders dan de keuze gericht op een proces, zoals in Business Process Outsourcing (BPO) het geval is. Hier praten we over een managed service voor een heel bedrijfsproces, inclusief de hiervoor benodigde informatietechniek. En daarmee wordt een - vaak vanuit financiële overweging genomen - besluit ‘we doen alle IT maar de deur uit” veranderd in een door de business genomen besluit om een bepaald deel van het bedrijfsproces aan derden uit te besteden. Een totaal andere, en in mijn ogen betere, strategische benadering om je kernprocessen in huis te houden. Met als consequentie ook de informatietechniek voor die kernprocessen. En dat geeft gelijk weer mogelijkheden voor hele andere soorten managed services. Ik kom daar in een volgende column op terug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-07T17:52:00.000Z Hans Timmerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.