Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Weer applicatieproblemen

Dit artikel delen:

Expert

ing. PETROS MYLONOPOULOS
Directeur/eigenaar, ERMIS. Expert van voor het topic .

Het is u wellicht niet ontgaan maar ik wil er toch nog even op wijzen; Windows Vista wordt ons letterlijk door de strot geduwd. Bij het aankopen van een nieuwe machine van de Grote Bekende A-merken (privé of zakelijk) wordt Windows Vista standaard meegeleverd. Geen Windows 2000, geen Windows XP, geen Linux distributie van SuSE of CentOS of Ubuntu of wat dan ook. Geen mogelijkheid tot "downgraden". Geen drivers te vinden wanneer je de harddisk formatteert en dankzij de Enterprise Agreement een legale versie van XP installeert.

En zou het nou nog probleemloos gaan dan zou er nog iets voor te zeggen zijn geweest. Maar hele ladingen software werken niet of niet goed met Windows Vista. Bestandslocaties zijn weer eens veranderd in Windows Vista. In Windows 2000 werd de "Documents And Settings" directory geïntroduceerd en Windows XP en Server 2000/2003 maakten er ook gebruik van. Het was even wennen (wie kent de c:\winnt\profiles directory nog?) maar nu begint het weer van voren af aan. Een Users directory. Een Application Data directory en een AppData directory. Er waren problemen met applicaties die onder DOS/Novell prima werkten maar niet met Windows NT. Af en toe moest eens terug worden gegrepen op Windows 95 maar langzaamaan werden de problemen met de verschillende softwarepakketten opgelost. Je zou denken dat we in al die tijd wel het een en ander zouden hebben geleerd.

Een licentie voor Windows Vista kost al een paar centjes. Echter, de tijd die geïnvesteerd moet worden om applicaties die al 7 jaar probleemloos gebruikt worden te gaan moeten aanpassen omdat de nieuwe Windowsversie er niet mee overweg kan lijkt mij kapitaalvernietiging. En het gaat niet alleen maar om obscure applicaties van kleine bedrijfjes. Oracle Discoverer werkt ook niet (goed) totdat er iemand de tijd heeft om de dingen te doen die Vista overslaat maar 2000 en XP wel doen tijdens de installatie.

En het is wellicht een minder plan om dan maar een PC met Vista te houden maar niet lid te maken van het domein, VMWare Player te installeren en op een virtuele machine Windows 2000 of XP te zetten en lid maken van het domein zodat je alsnog de benodigde applicaties kunt gebruiken. Kost je wel mooi 2 licenties.

Een beter idee is applicatie virtualitsatie waarbij de benodigde applicaties niet op het werkstation worden geïnstalleerd maar worden verpakt en bewerkt tot een virtueel bestand dat via virtualisatie software wordt aangeboden op het doelsysteem. Waarom is dit beter? Omdat dit zowiezo te realiseren valt binnen elke omgeving, Vista of geen Vista.

Leuk, dingen met de hand doen. Heet het daarom  "automatiseren"?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-30T08:53:00.000Z Petros Mylonopoulos
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.