Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het kan lonen om apps op maat te bouwen

Computable Expert

Ive Defaix
Business Development Manager, FileMaker. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en Beheer.

De app stores staan vol met nuttige, zakelijke en vooral standaard apps. Erg handig in het gebruik, maar vaak niet geheel functioneel toegesneden op de behoeftes van het team of de organisatie. Met een app op maat zorgt een bedrijf ervoor dat data veilig wordt gedeeld, opgeslagen en gebruikt, kan de productiviteit van het personeel stijgen en wordt de concurrentie op achterstand gezet. Wanneer loont het om zelf een mobiele maatwerkapp te bouwen?

Vooral voor kleinere bedrijven, zoals een plaatselijk restaurant of de bakker op de hoek, kan het lonen om te kiezen voor standaard apps. De volgende factoren spelen een rol bij de keuze voor een kant-en-klare oplossing:

Krap budget. De investering die vaak wordt geassocieerd met apps op maat is vaak de belangrijkste reden voor een bedrijf om hier niet voor te kiezen. Standaard oplossingen zijn vaak goedkoper en kunnen daarom zinvol zijn voor een organisatie met een krap budget.

Weinig tot geen technische kennis. De beste apps op maat worden gebouwd door ontwikkelteams met kennis en expertise op dit gebied. Heeft een bedrijf niet zo’n team in huis, dan kan het verstandig zijn om deze mogelijkheid voorlopig aan zich voorbij te laten gaan. Als de mensen die een custom app moeten bouwen niet vertrouwd zijn met softwareontwikkeling, wordt het lastig om prachtige producten te bouwen.

Er zijn genoeg geschikte apps beschikbaar. Voor veel organisaties die niet in een specifieke nichemarkt zitten, zijn er vaak genoeg standaard oplossingen beschikbaar in de verschillende app stores. Deze apps hebben vaak hun nut en gemak al bewezen en voldoen aan de eisen en behoeftes van dit soort organisaties.

Inefficiëntie

Door bovengenoemde voordelen kan het heel aantrekkelijk lijken om te kiezen voor kant-en-klare apps. Toch leidt het gebrek aan maatwerk vaak tot inefficiënte, handmatige processen. Zeker wanneer een bedrijf snel groeit, kan bijvoorbeeld schaalbaarheid problemen geven. Er is dan ook een aantal goede redenen om te investeren in apps op maat . Drie redenen om te kiezen voor maatwerk oplossingen:

Standaard is niet voor iedereen geschikt. Kant-en-klare oplossingen richten zich op de grote gemene deler van het gros van de bedrijven. Een bedrijf met specifieke wensen en eisen is al snel beter af met maatwerksoftware. Daarbij komt dat het bij standaardsoftware vrij lastig, zo niet onmogelijk is om ingebouwde elementen toe te voegen of te verwijderen. Met als gevolg dat een organisatie met een standaard app zit waarin teveel of te weinig functionaliteit zit.

Kant-en-klaar maar niet altijd compatibel. Organisaties hebben meerdere softwarepakketten in gebruik voor verschillende processen. Om deze processen gestroomlijnd te laten verlopen, is het noodzakelijk dat alle software goed met elkaar kan praten. Alleen dan is effectiviteit en efficiëntie onder handbereik. Door zelf een app op maat te bouwen is het eenvoudiger om te integreren met een bredere set api’s van verschillende datapartners en softwareleveranciers.

De organisatie wordt productiever. Apps die zijn gebouwd met de specifieke behoeftes van het bedrijf in het achterhoofd, maken het mogelijk om teams sneller en slimmer te laten werken. Er is één centraal, geïntegreerd technologieplatform waar alle data zich bevindt. Dat levert een enorme efficiëntiewinst op, aangezien gebruikers niet steeds hoeven switchen tussen programma’s en websites in hun workflow.

Onterecht ondergeschoven kindje

Uit cijfers van onderzoeksbureau Forrester blijkt dat de custom apps markt een onterecht ondergeschoven kindje is. De afgelopen vier jaar groeide deze markt met zo’n 33 procent tot zestig à zeventig miljard dollar. Apps op maat bieden organisaties meerwaarde doordat ze volledig zijn afgestemd op de unieke behoeftes van het bedrijf en erop gericht zijn om de bedrijfsprocessen te transformeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja maatwerk apps zijn absoluut een keuze die onderbouwd kan worden, maar in heel veel gevallen raad ik het af.

Native maatwerk apps bouwen is duur. Je hebt zowel IOS als Android kennis nodig en dat ligt nog best wel van elkaar weg en dan is Windows ook weer een vreemde eend in de bijt, net als Blackberry.

Als je niet per se de unieke eigenschappen van de private native API's nodig hebt (bijvoorbeeld Location Services, beacons, et cetera), dan is het in mijn ogen vaak een beter idee om een browser applicatie te maken die het gewoon goed doet op een mobile device.

Of gebruik een platform (Cordova, Telerik, AppMachine, et cetera)

Maar weet waar je aan begint. Apps bouwen voor native Android en IOS is duur, kost veel tijd, vergt veel testwerk en vooruit denken (versioning van je API's om maar iets te noemen) en soms zijn de stores erg weerbarstig voor het snel doorvoeren van updates.

Het is in ieder geval geen walk-in-the-park.

Henri, dank voor je reactie.

Web browser apps kunnen voor (grote) organisaties inderdaad een oplossing zijn om cross platform te werken. Zo kun je de afzonderlijke dure kosten voorkomen voor de inzet van apps op meerdere Mobiele Operating Systemen.

Met deze blog richt ik me op de inzet bij (MKB)-bedrijven en in dat kader vraag ik me af hoeveel van dat type bedrijven meerdere platforms in hun organisatie inzetten. Onze ervaring leert dat er vaak gekozen wordt voor 1 systeem: OS, Apple of Windows, Android of iOS. Met onze software kunnen we zowel iOS apps op maat bouwen als ook browser based maatwerk leveren.

Vaak zijn de "kant en klare" apps niet zo kant en klaar. Zeker als het gaat om aansluiten op bestaande processen schieten ze vaak tekort. Denk hierbij aan veiligheid etc. Ontwikkel-partijen kunnen hier niet of nauwelijks rekening mee houden omdat elk bedrijf wel zijn eigen policies erop na houdt. Uiteindelijk ingekocht en niet de juiste vragen gesteld? Ja, dat mond uit op maat-werk of een kat in de zak.

Voor bedrijven met een krab budget zouden "hybride" oplossingen zoals Cordova een uitkomst kunnen zijn. Hiermee bouw je een app met (moderne) webtechnologieën en maak je deze gereed voor meerdere platformen vanuit één codebase. Zo bespaar je op ontwikkel en beheer kosten, honoreer je de wens van de gebruiker, voldoet de app aan je bedrijfshuisstijl en niet helemaal onbelangrijk... de app doet precies wat je wilt dat het doet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-29T10:46:00.000Z Ive Defaix
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.