Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gaat Google nu iets doen met BI?

Computable Expert

Norman Manley
Directeur, Dutch Partners Int. BV. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Business Analytics.

Met de geplande acquisitie van Yahoo gaat Microsoft direct concurreren met Google op gebied van search, en met de annoncering, een jaar geleden, van de nieuwe Google Docs en Spreadsheets (Office) had Google blijkbaar al besloten om met Microsoft te concurreren op gebied van Office software. De vraag is of Google nu iets gaat doen op het gebied van Business Intelligence.

Bijna twee jaar geleden is Google gekomen met OneBox, een front-end voor Business Intelligence, zij hebben toen SAS, Cognos, Business Objects en Information Builders meteen als partners laten tekenen en veel mensen hadden verwacht dat wij eindelijk zowel gestructureerde als ongestructureerde (tekst) data tegelijk zouden kunnen benaderen. Als er iets eruit gekomen is dan heb ik het gemist, maar ongetwijfeld zal ik dat als antwoord op deze blog te horen krijgen.

 

Het kunnen raadplegen van ongestructureerde data in combinatie met data uit datawarehouses en applicaties zou de waarde van Business Intelligence enorm verhogen, Microsoft in combinatie met Yahoo zou de mogelijkheden in house moeten hebben, en omdat Microsoft nu zeer serieus bezig is op gebied van Business Intelligence zou je kunnen verwachten dat zij in staat zijn om het doen. Blijkbaar hebben Google en partners er weinig van gerealiseerd, mogelijk gaat Google ook een acquisitie doen op gebied van traditionele BI om met Microsoft te blijven concurreren? Er zijn maar een paar over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Google technologie wordt gebruikt in bestaande BI tooling. Ik weet van de samenwerking tussen Cognos en Google en ook Business Objects heeft zon samenwerking. Tenslotte weet ik ook dat SAS i.d. in produktie heeft met Google. Erg elegante oplossing waarmee je free-text kunt zoeken op zowel metagegevens als daadwerkelijke content. Je krijgt als search result een o.a image van het betreffende rapport terug.Vooral het free-text kunnen zoeken door metadata repositories is voor mij een groot voordeel, maar nog meer voor de potentiele eindgebruikers.Komt verder bij dat in de EIM (Enterprise Information Management) architecturen ook Enterprise search als technologie wordt onderkend. Google kan hier wel degelijk op inspringen (al dan niet in samenwerking met de grote vendors). Met dergelijke search technologie kan bijvoorbeeld op DBMS systemen (die zowel relationele als niet-relationele data - ik gebruik expres niet het 'U' woord) zeer efficient gezocht worden. Ik zie vooral in Enterprise Search een mooie toekomst voor Google.my 2 centsRonald

Hoi Norman,Thnx voor de post. Ik wist niet eens dat er zoiets bestond als de Google Onebox (http://www.google.com/enterprise/products.html). Google noemt dit zelf een Google Search Appliance, en dit is zeker niet BI specifiek, hoewel de partnerships daar wel op lijken te duiden. Jouw post roept wel de vraag op waarom Google op het Internet zo populair is, maar binnen Intranetten nauwelijks wordt gesignaleerd. Elke suggestie is welkom.Terug naar Google en BI. Het lijkt mij zeker waarschijnlijk dat Google een BI oplossing gaat acquireren, maar dan wel helemaal binnen het SaaS-concept. Dus of het een traditionele BI vendor gaat worden? Ik denk het niet!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-06T11:10:00.000Z Norman Manley
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.