Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Eerst wijsheid dan B.I.?

Computable Expert

drs. Andries Bottema
BI ambassador en directeur, 4 Keys. Expert van Computable voor het topic Business Analytics.

Wat is wijsheid? Het was laat gisteravond toen ik naar huis reed. Ik weet dat het wijs is om niet te hard te rijden. Totdat het een keer kan.... op de Groningen – Zwolle route wordt iedereen een beetje dwaas. Met wat wijsheid achteraf had ik kunnen weten van de flitsmeldingen op (o.a.) BNR.We hebben één keer in de zoveel maanden een informeel treffen met de echte “bovenkant” van de BI-gebruikers in Nederland. In Groningen dus. Het is een genot om te zien wat er al dan niet kan m.b.t. het ontsluiten van data en te horen welke informatie diverse partijen zouden willen (en wel zouden kunnen, maar niet altijd mogen) gebruiken. Er is wijsheid voor nodig om daar richting aan te geven, bijvoorbeeld als je hoort dat het technisch mogelijk is om bij wijze van spreken een scootermerk te laten voorspellen of er voortijdige schooluitval is (SOA’tje, querietje, rapportje). U begrijpt welke bedrijven om de tafel zitten in de BIN3. Ons noordelijke clubje dus. Maar om al dat soort gegevens nu niet zomaar te misbruiken (wat dacht u van automerk, schoolopleiding en preventief bekeuringen innen wegens toekomstig te hard rijden?) zijn er wetten en praktische bezwaren. Gelukkig. Die wetten die staan. En ja, die praktische bezwaren hebben betrekking op moeilijk uit te voeren bewerkingen op de data, omdat veel data werd bewaard (of juist niet werd bewaard) zonder de wijsheid over wat men er achteraf mee zou kunnen. Veel directies hebben dat ook: (pseudo-) wijsheid komt ineens als men ziet wat er kan. Dan komen de budgetten voor meer B.I. om nog maar meer data bij te houden en te ontsluiten. Soms als de spreekwoordelijke mosterd omdat sommige dingen die we nu willen weten indertijd niet voorzien of bijgehouden werden. Echte wijsheid is anticiperen op dingen waarvan je weet dat je ze niet weet (en is goedkoper dan wijsheid achteraf).

Ik heb gezien in projecten dat de benodigde wijsheid uit B.I. vaak door IT'ers al werd voorzien. De slimme anticiperende IT'er kon zo al wijsheid inbouwen die door management achteraf geclaimd kon worden. Dat is niet erg (zo werkt het nou eenmaal), maar het stelt wel hoge eisen aan hen die aan B.I. werken om die wijsheid te accommoderen. En dat maakt elk B.I. traject dus niet zomaar een “u vraagt en wij draaien” (is B.I. al commodity....?), maar een “Intelligence” naar toekomstig benodigde wijsheid.Terwijl ik dit schrijf zie ik onder mij de Sahara wegtrekken (onwijs groot: dat duurt 4 uur trouwens). Ik ga Colleges Further Education & Training (FET) in Zuid Afrika helpen hoe ze straks in staat moeten zijn om zinnige zaken uit hun data te halen: effectiviteit van onderwijs, schoolverlaters, succes-indicatoren, bekostiging, economische groei bijdrage etc. Als ik ze maar kan laten zien wat voor prachtige informatie wij al uit data kunnen halen in Nederland. Ik ben dan ook druk bezig geweest om in Nederland “wijsheid achteraf” te verzamelen. U begrijpt: Ik houd me aanbevolen voor uw wijsheid.Andries BottemaLector Business Intelligence

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-28T08:30:00.000Z Andries Bottema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.