Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

BI is een kwestie van gevoel

Je zou het niet denken, maar business intelligence is uiteindelijk een kwestie van gevoel. Wat ik daarmee bedoel? Bij BI gaat het in de kern om interpretatie. Interpretatie van ‘harde gegevens’: getallen, grafieken, dashboards. En dan is de mens de zwakke, onberekenbare schakel.

Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse hypotheekcrisis. Juist financiële instellingen, vooral beurzen en dealingrooms zijn intensive BI-gebruikers. Hun BI-systemen halen voortdurend en overal informatie vandaan. Dat er slechte hypotheken werden verstrekt was al maanden bekend. BI-systemen hebben ongetwijfeld aangegeven dat er iets niet goed zat. En toch zijn tegen beter weten in beslissingen genomen die tot een crisis hebben geleid.

Ondanks alle beschikbare informatie, ondanks fraaie scorecards en dashboards bepaalt de mens wat er uiteindelijk wordt besloten. Met de hypotheekverstrekking in de VS is het misgegaan, maar ik denk dat als bedrijven zich deze menselijke factor realiseren, zij ook bewuster zullen omgaan  met risico’s. Bepaalde risico’s kunnen dan best genomen worden, bijvoorbeeld op voorwaarde dat er snel wordt gehandeld. Het risico wordt dan omgebogen in een voordeel. Dat is goed omgaan met onzekerheden, en dat kan een mens veel beter dan een BI-systeem. Maar… ze helpen je er wel bij!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wordt wel heel 'knuffelig' en 'fluffy' allemaal. Komt een sterk 'lets hug' GEVOEL bij me op.Verstand boven gevoel.....Die onderbuik gevoelens daar moeten we niet teveel naar terug hoor.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-12T23:30:00.000Z Hans van der meer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.