Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

42

Expert

Carel Meijer
Directeur, i-Mind. Expert van voor het topic .

42 het getal waarvan de betekenis van het leven, het unviversum en eigenlijk alles kan worden afgeleid. In ieder geval volgens de 'Hitchhikers guide to the galaxy'

Wat heeft dat met BI te maken? Nou ja het is in ieder geval duidelijk. 42 is het antwoord op elke vraag.
Dat is ook wat bedrijven zoeken, duidelijkheid. Duidelijkheid over waar ze nu staan, waar ze heen gaan, wat voor mogelijkheden en gevaren er zijn om daar te komen.

BI zou hierbij als basis moeten kunnen dienen, maar heeft die rol nog veel te weinig. Duidelijkheid door informatie over het verleden en toekomst.

Ik denk alleen dat duidelijkheid weinig of niks te maken heeft met data, of die nu op 1 of meerdere plaatsen staat, of tools, of competenties,.... duidelijkheid is een afspraak. De afspraak over hoe een bedrijf naar de aanwezige data kijkt, het normen kader!
Meestal in de BI wereld valt dit soort afspraken onder meta data management, governance en andere meestal slecht geimplementeerde onderdelen van een BI project.

In mijn huidige opdracht is dat niet anders. Tools, data warehouse, competenties, eigenlijk is alles in meer of mindere mate aanwezig en toch is er bedrijfsbreed discussie over data, definities en zeker geen duidelijkheid over waar ze staan en wat te doen.

Het wordt hoog tijd dat BI zich meer gaat toeleggen op dit onderdeel, hoe we het dan ook noemen. Ik heb nog steeds erg weinig hulp op dit onderdeel kunnen vinden.

Volgens mij moet elk BI project beginnen met het opstellen van een normen kader, hoe om te gaan met data. Dus wat zijn de definities, wie mag wat doen in het informatie creatie en verwerkings proces. Het maakt namelijk niet uit waar de data staat en wat voor tools je gebruikt. Als we afspreken dat er maar 1  manier is waarop een bedrijf naar data mag kijken, stopt de discussie over data en kunnen we meer en meer discussie hebben over wat de data ons verteld en wat we er mee kunnen doen.

Tot slot wil ik dit medium misbruiken om te vertellen dat op 4 oktober in Figi te Zeist het BONGO congres met als onderwerp BIQ (business intelligence quotient) plaats heeft.
Ga naar www.bon-go.org om je in te schrijven, gratis!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In mijn jonge jaren heb ik enkele voorzichtige schreden gezet op het journalistieke pad. Het eerste wat wij daar leerden waren de 5W en de 1H. Dat is codetaal voor: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Ik gebruik dit rijtje nog steeds bij alle BI projecten. Door dit soort vragen consequent in elke gesprek te stellen creeer je duidelijkheid. Kortom, ik ben het zeer met Carel eens.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.