Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SaaS, open source en cloud computing

Zonder dat je het misschien beseft heeft open source de afgelopen jaren een enorme opgang gemaakt. Het internet draait voor het grootste deel op open standaarden en open source-software. Het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2013 maar liefst 90 procent van alle cloud computing-leveranciers gebruik maakt van open source-software. Open source moet dus iets bijzonders te bieden hebben.

Gratis is niet de essentie van open source

Voor open source-software hoeft meestal niet te worden betaald en zijn er sowieso geen jaarlijks terugkerende licentiekosten. Toch is 'gratis' niet de essentie van open source. De essentie van open source is dat de broncode voor iedereen beschikbaar is, in plaats van alleen voor de leverancier en dat open source gebruik maakt van open standaarden. Door het ontbreken van deze zogenaamde 'vendor lock-in' kunnen ook andere leveranciers de software uitbreiden, aanpassen en daarop aansluiten en zijn geen ingewikkelde juridische constructies noodzakelijk om gebruikers te beschermen voor het geval dat de leverancier in de problemen komt. Dit zijn redenen voor de overheid om bij voorkeur te kiezen voor open source-producten en -standaarden. Dit zijn ook redenen waardoor de Europese Unie telkens weer in conflict komt met Microsoft, omdat Microsoft eigen producten en eigen standaarden aan de markt opdringt en daarmee andere leveranciers uitsluit.

Top tien van onmisbare open source-programma's volgens Nu.nl Zakelijk

Vlak voor de kerstdagen werd op Nu.nl Zakelijk in het kader van het daar opgezette Open Source Dossier een Wereld Top Tien gepresenteerd van onmisbare open source-programma's, waaronder één Nederlands. Allemaal fantastische programma's die elkaar ook goed verdragen en in sommige gevallen van elkaar gebruik maken. Open source-software maakt je veel minder afhankelijk van leveranciers, waarbij je ook nog eens flink op de licentiekosten bespaart. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar je moet de software normaal gesproken wel zelf onderhouden, installeren en beheren. Bovendien moet je je afvragen hoe de support is geregeld. Want wie is eigenlijk de leverancier van de open source-software en wie draagt zorg voor de kwaliteit?

Met cloud computing zijn ook die bedreigingen van open source uit te schakelen

De tegenstanders van open source benadrukken dat je te veel zaken zelf moet regelen met open source. Met cloud computing worden al deze problemen in één keer opgelost, omdat de leverancier zelf zorgdraagt voor de installatie en het stabiel functioneren van de oplossing. Klanten kunnen op elk moment vanaf elke plek via het internet gebruikmaken van een altijd up-to-date en uiterst stabiele oplossing. En zij hebben daardoor, naast de eerder vanwege de open source ontbrekende aanschaf- en licentiekosten, ook geen installatie-, hardware- en systeembeheerderskosten meer. Daarnaast kan men per maand meer of minder gebruikers afnemen en zelfs per maand de service helemaal stopzetten. Kortom: de klant heeft geen ict-gedoe meer en de leverancier zelf waakt over de kwaliteit! Open source heeft de wereld dus veel te bieden op het gebied van kostenbesparing, samenwerken en transparantie. In de combinatie met cloud computing worden alle mogelijke nadelen teniet gedaan, terwijl er op het gebied van kostenbesparing nog grotere stappen worden gezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gedachte: Het jaar 2012: Joh, heb je nog Windows.. ..wat lief, maar euh.. ..echt niet meer van deze tijd hoor!

Jaar 2013 : Ik wil graag overstappen naar een andere Saas provider ( die van mij heeft een slechte beschikbaarheid en te hoge responsetijden ), maar het voor het migreren van mijn data moet ik heel veel geld betalen omdat dat geen standaard service is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-17T17:57:00.000Z Willem Massier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.