Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud computing: bezint eer gij begint

Computable Expert

Floris van den Dool
Managing Director Accenture Security, Accenture. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Security.

De vele voordelen en mogelijkheden die cloud computing biedt aan organisaties gaan gepaard met veel afwegingen en vragen. Het invoeren van cloud heeft een dusdanig effect op organisaties dat managers goed overwogen beslissingen moeten maken. De volgende zes basisvragen kunnen hierbij uitgangspunten zijn.

Wat is de ‘cloud' eigenlijk en hoe werkt het? Cloud computing maakt het mogelijk voor gebruikers om via het internet overal waar ze zijn beschikking te hebben over op afstand zijnde computer mogelijkheden.  Dit maakt het voor organisaties overbodig om geld te spenderen aan de aanschaf en het onderhoud van eigen data centra. Software, hardware en gegevens zijn voortaan op aanvraag beschikbaar en eigendom van cloud aanbieders die hiervoor enorme data centra opzetten. Daarbij maakt het een behoorlijk verschil welk onderdeel van de it-stack via de cloud geleverd wordt. Software as a Service heeft bijvoorbeeld een heel andere karakteristiek dan Infrastrucure as a Service...

Welke specifieke voordelen kan cloud computing mijn organisatie opleveren? Het grootste voordeel van cloud computing is het wegvallen van de noodzaak om een eigen data centra in te richten en te onderhouden.  Zowel de zorgen en de kosten van de it-activiteiten worden hierdoor het probleem van een ander. Daarnaast is de cloud ook buitengewoon flexibel doordat de beschikbaarheid en capaciteit gemakkelijk aangepast kunnen worden aan de vraag en doordat nieuwe applicaties via de cloud verspreid kunnen worden in een organisatie. Voornaamste specifieke voordeel voor een organisatie is het kunnen beschikken over voorheen te dure it-toepassingen via de cloud.

Kan mijn organisatie geld besparen door middel van cloud computing? Veel cio's  zijn positief over de mogelijkheden tot het besparen van kosten door het gebruik van cloud computing. Er zijn echter ook organisaties die geen positieve ruturn on investment (roi) hebben geconstateerd. Naast de mogelijke besparingen moeten mnagers zich dan ook bewust zijn van de verborgen kosten, zoals management en gebruikskosten, die het gebruik van cloud computing met zich meebrengt en deze meenemen in hun berekening van de roi.

Hoe beïnvloeden clouds de manier waarop mijn organisatie concurreert? Door het bouwen van grote clouds hebben organisaties als Google de manier van werken en ook concurreren veranderd. Clouds kunnen echter ook op andere, kleinschaligere manieren als concurrentiemiddel gebruikt worden. Bijvoorbeeld in het ontwikkelen van nieuwe producten, in het contact maken met klanten en in het verbeteren van de efficiëntie en besluitvorming. Op wereldwijde schaal kan cloud computing ontwikkelingslanden een kans geven om hun achterstand in it-infrastructuur te compenseren en zich te begeven in de competitieve markt.

Met welke risico's moet mijn organisatie om kunnen gaan? Het beschermen van data en privacy is een belangrijke taak van organisaties. Door het plaatsen van data in de cloud lopen organisaties een risico bij het uitvoeren van deze taken en dienen zij rekening te houden met andere lokale wet- en regelgeving. Bovendien geeft een organisatie de controle over de it-infrastructuur uit handen aan een cloud provider waardoor het geen invloed meer heeft op technische problemen en het de it-beheerprocessen moet aanpassen. De afgewogen keuze van een geschikte cloud provider is van essentieel belang voor de risico's die een organisatie loopt en moet daarom weloverwogen gemaakt worden.

Wat zijn de vervolgstappen? Iedere organisatie wil maximale voordelen behalen door cloud computing met minimale kosten. Dat betekent dat managers de mogelijke kostenbesparingen moeten analyseren en een passende besturingsstructuur moeten inrichten. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie in staat is nieuwe mogelijkheden te onderkennen en op te pakken. IT-managers moeten daarbij zorgen voor de beschikbaarheid van ondersteuning op financieel, technisch en HR gebied. Tenslotte is het belangrijk dat de keuze voor een provider afgewogen, geëvalueerd en na verloop van tijd eventueel bijgesteld wordt .

Cloud computing kan door de mogelijkheden die het biedt niet genegeerd worden door organisaties. Het toepassen en gebruik ervan vraagt echter om afgewogen beslissingen van het management. De zes genoemde vragen kunnen helpen om maximale voordelen met minimale kosten te behalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Die 6 vraqen gelden voor elke verandering van Infrastructuur of hosting. Vervang het woord cloud maar eens door "ander OS" of virtualisatie of uitbesteden.

"Veel cio's zijn positief over de mogelijkheden tot het besparen van kosten door het gebruik van cloud computing. Er zijn echter ook organisaties die geen positieve return on investment (roi) hebben geconstateerd." Kan je daar links van geven? Ik ben benieuwd wat voor organisaties dat zijn en of er mogelijk andere motieven spelen. Ik ben ervan overtuigd dat er geld te besparen valt met een goede strategie.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-21T12:32:00.000Z Floris van den Dool