Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Local, colo, cloud

Expert

Kurt Glazemakers
CTO Terremark Europe, Terremark. Expert van voor het topic .

Je kunt een IaaS-oplossing in de cloud ook beschrijven als een uitbesteed virtueel datacenter. Zoals reeds eerder gememoreerd is voor veel cloud-oplossingen virtualisatie een belangrijke component, dat geldt even zozeer voor Terremark. En mijn inschatting is dat de komende jaren veel fysieke datacenters gevirtualiseerd gaan worden - en buiten de deur geplaatst.

Het is geen hogere wiskunde om te veronderstellen dat het in de lucht houden van een eigen datacenter een steeds grotere kostenpost wordt. Daaraan liggen zaken als meer en complexere hardware en software, de hogere stroom en cooling eisen die meestal noodzakelijk zijn om een eigen virtualisatie platform te bouwen, de vereiste interne kennis van virtualisatie en een stuk MvO ten grondslag. Want laten we eerlijk zijn; het energieverbruik in de datacenters groeit nog steeds en overtreft al dat van de luchtvaartindustrie. Lang niet elke onderneming is bij machte om zelfstandig de PUE (Power Usage Effectiveness) terug te dringen naar de hedendaagse normen. De vereiste investeringen wegen meestal niet op tegen de opbrengsten.

Voor specialisten op het vlak van hosting en colocatie is het wel rendabel hun geld te besteden aan maatregelen, gezien zij hun marges kunnen vergroten door op energie te besparen. De energierekening bedraagt immers meer dan een kwart van de totale datacenterkosten en de verwachting is dat deze de komende jaren nog verder zullen stijgen. Vandaar het belang op de PUE tot een niveau van 1,3, een niveau dat voor veel ‘in house' datacenters niet haalbaar is.

Ook het boekhoudkundig aspect van grote investeringen ineens versus betalen per afgenomen dienst speelt mee. Het mag duidelijk zijn dat betaling voor afgenomen processorkracht en geheugencapaciteit goedkoper is dan de aanschaf van een eigen private cloud-oplossing. En dan laat ik het verschil tussen OPEX en CAPEX nog even buiten beschouwing. Het platform hoeft niet meer tot de grootste piekbelasting geschaald te worden, maar pieken kunnen voortaan in burst-modus worden afgenomen bij de cloud provider.

Voornoemde argumenten zullen des te meer valide zijn wanneer een organisatie voor een grote hardware refresh staat en/of al gebruikmaakt van colocatiediensten bij een derde partij. In dat laatste geval wordt de overstap naar een uitbesteed gevirtualiseerd datacenter (private cloud) alleen maar kleiner. Wij zien momenteel nieuwe colocatie-klanten nadrukkelijk kijken naar de mogelijkheid om te ‘upgraden' naar de private cloud, zonder dat ze deze optie direct willen benutten. Het is voor deze partijen belangrijk dat ze, naargelang hun cloud-strategie zich ontvouwt, geen ingewikkelde constructies te hoeven bedenken om de stap feitelijk te kunnen zetten. Dat is op zo'n moment wel het laatste waarover ze zich zorgen willen maken. Door klanten stap voor stap te laten groeien, biedt je ze de mogelijkheid om de migratie in hun eigen tempo uit te voeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-22T16:00:00.000Z Kurt Glazemakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.