Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud computing blijft ook in 2011 de trend

Cloud-applicaties

Mede onder invloed van noodzakelijke bezuinigingen is de populariteit van cloud computing het afgelopen jaar sterk toegenomen. Deze trend zet zich voor 2011 door, zo verwacht ik. Wel zie ik enkele risico’s, maar tegelijkertijd zie ik ook kansen om de voordelen van de cloud nog beter te benutten.

Dankzij moderne cloudinfrastructuren zijn it-resources vrijwel overal toegankelijk te maken en voor vele taken gelijktijdig in te zetten. De beperkingen van meerdere systemen die geografisch zijn verspreid, locatiegebonden beschikbaarheid en beheer dat arbeidsintensief is, worden met cloud computing omzeild. De meest gehoorde voordelen van cloud computing zijn het flexibel gebruik van computing- en netwerkresources en de beschikbaarheid en schaalbaarheid van de resources.

Functionaliteit boven infrastructuur

Het centraliseren van computing resources en deze via het netwerk ontsluiten bij kleinere en minder kritische omgevingen leidt inderdaad vrijwel zonder uitzondering tot een optimale efficiency in het gebruik van ict-middelen. Het waarschuwt er echter ook voor dat het verhaal voor complexe systemen met hoge eisen op het gebied van beschikbaarheid en beveiliging minder eenduidig is.

De meeste discussies over cloud computing zijn technisch van aard en gaan over de vraag hoe te virtualiseren en op welke manier applicaties aan te bieden aan eindgebruikers. Maar het is belangrijk te beseffen dat de cloud in zichzelf geen enkele functionaliteit herbergt. De cloud is louter infrastructuur, bedoeld om applicaties te hosten en data te ontsluiten. Het is de functionaliteit van de toepassing die bepaalt of een applicatie in de cloud kan en mag draaien en zo ja, welk type cloud het meest geschikt is.

Risico's

De toepassing van clouds zal alleen maar toenemen omdat het infrastructuur simpel, goedkoop en betrouwbaar maakt. Ik voorzie wel het risico van de vendor lock-in. Er ontstaat een wildgroei aan ‘standaards' om de cloud te manipuleren, bijvoorbeeld voor het aanvragen van aanvullende resources en het vrijgeven hiervan, en voor het regelen van de back-up. Dit heeft als gevolg dat applicaties in de toekomst steeds lastiger te migreren zijn.

Bedrijven moeten als zij de overstap willen maken naar de cloud daarom naast kosten, veiligheid en performance ook goed letten op welke standaards open en veel gebruikt zijn. Een aspect dat hierbij aansluit is dat bedrijven goed moeten overdenken waar zij de gegevens in de Cloud hosten. Als je gegevens in Amerika host via de cloud gelden andere regels dan in Nederland, wat ongewenste gevolgen met zich mee kan brengen.

Kansen

Naast het risico is ook een aspect waar de kansen gezien worden om het voordeel van de cloud nog beter te benutten. Dit zit niet aan de kant van de opdrachtgevers, maar meer aan de kant van de dienstverleners. En dan met name de scheiding tussen de partijen.

De cloud zorgt, zeker in combinatie met virtualisatie, voor meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Maar je kunt pas echt optimaal van deze flexibiliteit profiteren als de bouwer, de beheerder en de hosting partij hun diensten verregaand integreren. Als de bouwer, de beheerder en de partij die de applicatie host hun diensten op elkaar afstemmen, kun je applicaties zo ontwikkelen dat je de flexibiliteit door de cloud ook daadwerkelijk kunt benutten. Op het moment dat er, al dan niet tijdelijk, meer resources nodig zijn, kun je die toewijzen door de applicatie (de bouwer) zelf of door de beheerder. De hostende partij heeft vervolgens de keuze, op basis van sla's, waar hij die resources op dat moment vandaan haalt.

Ruud van Vliet, cto Profict

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-03T14:49:00.000Z Ruud van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.