Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hostingproviders halen winst uit maanlicht

Expert

Eric van Gend
Sales Manager Ethernet Fabrics EMEA North, BROCADE. Expert van voor het topic .

Hostingproviders en organisaties met eigen datacenters verdiepen zich in het 'follow the moon' principe, waarbij organisaties voordeel halen uit lagere energie- en koelingskosten door datacenters alleen 's nachts te gebruiken. Het is de manier om de concurrentie het hoofd te bieden en te voorkomen dat klanten naar diezelfde concurrentie overlopen.

Koeling is vandaag de dag het grootste aandachtspunt in datacenters. Servers zetten 95 procent van de energie om in warmte. Als de omgevingstemperatuur te hoog wordt, vallen ze uit. De grootste kostenpost van een datacenter is dan ook elektriciteit. Een flinke stroom geld gaat bijvoorbeeld naar airconditioning om datacenters te koelen.

Het eigen datacentrum van een vooraanstaand social media-platform gebruikt geen airconditioning, maar is speciaal ontworpen om koeling uit de buitenlucht te halen. Het haalt dan ook een power usage effectiveness (pue) van 1,07. Dat is een goed voorbeeld van het woord zuinig. Grote online bedrijven die werken met datacentra, investeren al enkele jaren veel in het hergebruiken van stroom en het compenseren van CO2-uitstoot. Groene energie, deels voorgekomen uit de wens voor besparingen, is een hot item.

Niet vreemd dus, dat grote hostingproviders goedkope elektriciteit als een heilige graal zien. Een datacenter in IJsland verbruikt door de lage temperatuur in dat land weinig energie en is voor een hostingprovider dus goedkoper dan een hoop andere opties. Een heel andere mogelijkheid om kosten te besparen op energie, is door gebruik te maken van de lage nachtelijke energietarieven.

Waarom zou een bedrijf geen gebruik maken van de lage energiekosten is Azië of de Verenigde Staten, wanneer het daar nacht is, als het in Nederland dag is? Een voorwaarde is uiteraard dat een organisatie wel een datacenter aan de andere kant van de wereld heeft en beschikt over virtuele machines. Tegenwoordig hebben de meeste grote internationale hosting providers dit al.

Een veelgehoord aandachtspunt is de geografische latency die deze verhuizingen met zich meebrengen. Tussen de Verenigde Staten en Europa, is bijvoorbeeld een geografische latency van 45 milliseconden. Een vertraging die niet is op te lossen. Ter illustratie, 100 milliseconde vertraging zorgt bij online warenhuis Amazon.com voor een daling van één procent in de verkopen. Maar: de besparing in de energiekosten weegt hier mijn inziens ruimschoots tegenop.

Meer besparen op energiekosten is niet de enige manier voor datacenter managers om meer met minder IT-budget te kunnen doen. Kijk voor meer achtergronden op: http://www.datacenterjournal.com/facilities/going-beyond-power-usage-effectiveness-pue-for-data-center-efficiency/

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Je moet de latency wel twee keer nemen. Namelijk je request naar en het wachten op antwoord. Daarbij is er nog een aardig onderscheid tussen bijvoorbeeld New York en Los Angeles.

Follow the moon vind ik wel een mooie uitdrukking, ik kende hem niet.

De juiste berekening lijkt me overigens wel redelijk complex. Je hebt dus voor een bepaalde capaciteit ook meer hardware nodig, en oppervlakte en je moet wellicht ook meer data verplaatsen en dat kost ook geld, dus ik heb wel wat twijfels bij het principe.

Leuk stuk en erg aansprekende titel. Net als Henri kon ik deze ook nog niet.

Bandbreedte en latency worden helaas nog te vaak vergeten. Door vooraf goed te meten of in te schatten wat er benodigd is wordt veel problematiek voorkomen. Een burstable variant op het gebied (pay for use) is ook geen overbodige luxe als vooraf niet geheel bekend is wat er benodigd is.

"Maar: de besparing in de energiekosten weegt hier mijn inziens ruimschoots tegenop."

Wat een waardeloze opmerking zonder onderbouwing.

Eric,

Grappig om IJsland aan te halen als voorbeeld voor een besparing op de koeling, klinkt mij als Icesave 2.0 in de oren. Nu weet ik niet precies hoe de globale energiemarkt in elkaar zit maar op basis van gegevens van de Wereldbank zie ik wel dat er altijd nog meer geproduceerd wordt dan er gevraagd wordt. Helaas zijn dat cijfers uit het verleden en weet ik niet hoe de ramp in Fukushima en het besluit van onze Oosterburen doorwerkt in de grafieken maar ik kan me voorstellen dat datacentra in Japan nu een lastigere concurrentiepositie hebben.

Het idee om een datacentrum met de maan mee te laten reizen is leuk maar levert waarschijnlijk minder op dan een opdeling naar Noord en Zuid om zodoende te profiteren van de seizoenen. Grafieken van Google laten zien dat de PUE van verschillende datacentra in koude kwartalen gunstiger is dan in de hete delen van het jaar.

Uit het artikel: "Koeling is vandaag de dag het grootste aandachtspunt in datacenters. Servers zetten 95 procent van de energie om in warmte"

Het lijkt me dat het grootste aandachtspunt betere, effectievere servers zouden moeten zijn ipv koeling, (95% warmte...) dat is het paard (?) achter de wagen spannen.

Jammer dat supergeleiding bij kamertemperatuur er wel niet zal komen.

Heel leuk om te zien hoe iedereen reageert op het Follow the Moon-concept. Volgens mij kunnen we met z'n allen concluderen dat de cloud er aan komt. Met de cloud zullen datacenters wereldwijd met elkaar verbonden worden en ook wereldwijd middels virtualisatie de applicatie beschikbaar hebben. Met die gedachte in ons achterhoofd zou het kostenplaatje voor de invoering van Follow the Moon er wel eens heel anders uit kunnen zien.

@Eric,

de gedachte is natuurlijk meer dan leuk, het lijkt me dat een TCOplaatje wel te maken is als ik het zo lees, met als gevolg of je gedachte ook een praktische oplossing in zich houdt.

Misschien heb je die zelfs wel, want de gedacht zou de inspiratie voor een TCO berekening zijn zodat naast wellicht, gelijk hebben, ook gelijk krijgen, voor je aan de orde is?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-13T11:22:00.000Z Eric van Gend
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.