Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Verander het menselijk denken

08 januari 2013 - 12:223 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

De discussie over de veiligheid van data in de cloud en de betrouwbaarheid van cloud-leveranciers duurt nog altijd voort. In mijn vorige blog gaf ik aan hoezeer ik het belang van certificering van cloud computing daarom onderstreep. We zijn inmiddels een paar maanden verder en hoewel we er op dat gebied nog niet zijn, zijn al wel de eerste stappen gezet om nog meer transparantie en vertrouwen te creëren.

Het zal in onze branche altijd draaien om vertrouwen, transparantie en heldere service level agreements (sla’s). Ik ben me ervan bewust dat ook certificering daar niet direct grote verandering in brengt. Vertrouwen krijgen in cloud-diensten heeft namelijk  voor een groot deel te maken met een verandering in het menselijk denken. De strijd tussen wat technisch mogelijk is en wat het menselijk brein accepteert, zal altijd voortduren. Dat is logisch. Wellicht ligt hier daarom juist de grootste uitdaging voor ons; de scepsis van het menselijk denken wegnemen.

Gelukkig zijn er ontwikkelingen die het vertrouwen in cloud-diensten een flinke boost geven. Nog niet zo lang geleden werden bijvoorbeeld de cijfers van de Nationale EuroCloud Monitor gepresenteerd. Daaruit bleek dat de cloud inmiddels is doorgedrongen tot de mainstream van it. Tevens is er onlangs een belangrijke, juridische mijlpaal voor cloud-adoptie bereikt. Microsoft heeft immers een onderzoeksrecht voor DNB opgenomen in overeenkomsten met betrekking tot Office 365 cloud-diensten bij de Nederlandse financiële instellingen. Een interessante  doorbraak.

Deze grootschalige cloud-adoptie geeft ook aan de tot nu toe terughoudende publieke sector een positief signaal af. Ondanks deze positieve ontwikkelingen waarmee cloud computing nog verder professionaliseert en volwassener wordt, moeten we niet vergeten dat de manier waarop wij inzicht geven in de complexiteit die cloud met zich meebrengt het ook belangrijk is om de gebruiker te overtuigen.

Ik besef dat certificering niet dé oplossing is, maar ik ben er zeker van dat het wezenlijk bijdraagt aan het vergroten van vertrouwen. Een certificaat geldt als onafhankelijk bewijs van service, kwaliteit en beveiliging. Willen we echt het vertrouwen van het menselijk denken winnen, dan moeten we transparantie bieden. En dat hebben we weer grotendeels zelf in de hand. Aanbieders moeten uitleggen hoe ze te werk gaan, en aangeven welke (back-up) scenario’s toegepast worden indien het mogelijk misgaat.

Cloud computing is nog altijd een vrij abstract begrip, dus het is aan de sector om het tastbaar te maken voor gebruikers. Daar hebben zij recht op. Want we mogen nooit vergeten dat zij hun data uit handen geven aan een externe partij en ‘hun kindje’ aan ons toevertrouwen Oftewel: we moeten de vraagstukken rondom veiligheid en betrouwbaarheid van de cloud door de bril van onze eigen bedrijfsvoering bekijken. Dan zijn wij waarschijnlijk net zo kritisch. Met die gedachte in ons achterhoofd en met dezelfde zorg moeten we de discussie blijven voeren. Want hoe zou u zich erbij voelen uw ‘kindje’ aan een ander over te dragen?

Meer over

Certificering

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    16 reacties op “Verander het menselijk denken”

    « Oudere reacties
    1. Henri Koppen schreef:
      17 januari 2013 om 09:59

      Certificering (en audit) is belangrijk, hoe je het ook wend of keert.
      Een grote klant wil alleen zaken met mij doen als ik een SAS Type II verklaring kan overleggen. Hiermee kunnen zij de keuze verdedigen.

      Er komt vanzelf een ongeschreven standaard in welke certificeringen nodig of bruikbaar zijn als cloud provider.

      Ewout, je bent de eerste die het woord Patriot Act gebruikt!

      En afhankelijkheden zijn er altijd, ik zie geen onderscheid tussen een cloud provider en zelf doen. Als je database omvalt moet je het op kunnen lossen, dat maakt niet dat je niet afhankelijk bent van die database. Als je je spullenboel in een eigen datacenter hebt ben je ook afhankelijk van de verbinding naar dat datacenter. Het gaat erom dat je redelijkerwijs het risico wat je loopt kunt mitigeren naar het gewenste niveau.

      En *ik* ervaar bij mijn klanten dat de grootste drempel enerzijds privacy is, anderzijds het hoge risico om (in deze tijd) afscheid te nemen van legacy. Daarom merk ik dat adoptie van cloud computing vooral plaatsvind aan de rand van de automatisering waar het risico relatief laag is, dus social media, samenwerken en bijvoorbeeld e-mail.

      Login om te reageren
    2. Ewoud D. schreef:
      17 januari 2013 om 11:01

      Henri,

      Je kunt soms het woord niet noemen maar het wel omschrijven.

      Betreffende je opmerking over certificering, die worden vaak gevraagd omdat er dan niet verder gekeken hoeft te worden. Zo had IceSave een bankvergunning maar geen kapitaal voor depositostelsel om een voorbeeld te geven.

      Betreffende afhankelijkheid heb ik gister weer een stuk klaar gezet dat hier op in gaat. En mijn database was niet omgevallen maar het schema was wel veranderd. Want er is meer interessant voor hackers dan persoonsgegevens, gratis bandbreedte en processorkracht is tegenwoordig ook heel aantrekkelijk.

      Login om te reageren
    3. Reza Sarshar schreef:
      18 januari 2013 om 07:45

      @redactie:
      Als een expert een artikel indient, voldoende reacties krijgt en nergens antwoord op geeft dan heb ik het gevoel OF de tekst NIET door die person zelf is geschreven, daarom kan hij/zij niet op de reacties ingaan OF de mening/vragen/reactie van andere mensen interesseren hem/haar niet. In beide gevallen, wat mij betreft mag die persoon uit de lijst van experts gehaald worden.

      Login om te reageren
    4. Henri Koppen schreef:
      18 januari 2013 om 10:08

      Reza, waarom stel je deze vraag niet gewoon rechtstreeks aan de redactie?
      Ik vind jouw reacties en die van anderen vaak interessanter dan het artikel zelf. Sterker nog, meestal klik ik alleen op artikelen waar iemand al gereageerd heeft!

      Vaak klik ik op de schrijven van het artikel en dan zie je snel zat of iemand gaat reageren of niet. Maak zelf een keuze, maar Computable redactie is echt wel bewust dat niet alle schrijvers actief reageren en hebben daar blijkbaar een keuze over gemaakt.

      En natuurlijk is het zwak als iemand wel een artikel plaatst, maar er vervolgens niets mee doet. In dat opzicht heb ik nog een derde mogelijkheid waarom iemand niet reageert: Bang zijn om in een discussie terecht te komen en daar niet voor open staan (of geen tijd voor hebben).

      We hebben allemaal onze redenen om artikelen te schrijven of om op te reageren. Ik maak me er niet meer druk om als schrijvers geen interactie aan gaan.

      Login om te reageren
    5. Ruud Mulder schreef:
      18 januari 2013 om 10:52

      Reza,

      Ik sluit me aan bij Henri. Ik heb mij hier ook een tijdje te druk om gemaakt. Maar blijkbaar is het geen verplichting om op je eigen artikels te reageren. Erg jammer, maar wat Henri al zegt de discussies die we vaak onderling hebben zijn voor mij vaak meer leerzaam als het artikel zelf.

      Login om te reageren
    6. Jurgen Prins schreef:
      18 januari 2013 om 18:37

      Terug naar het artikel…
      Cloud prachtig mooi!
      Echter eerst glasvezel voor iedereen, dan pas gaan wij (ons bedrijf) actief Serieus iets met het cloud gebeuren doen.
      Verder zal Drs. Alexandra Schless het wel te druk hebben om te reageren op wat voor opmerking dan ook – sterker nog: misschien zit ze met haar hoofd in the cloud (lees: wintersport, nu even niet). De eerst reactie van Ruud slaat volgens mij de ‘spijker’ op zijn kop.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs