Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Is SSD de heilige storage-graal?

Computerkracht blijft nog steeds toenemen. De wet van Moore blijft onverminderd gelden. Storage begint nu echter achter te lopen. We kunnen ongelooflijk snel berekeningen maken of data verwerken, maar lezen en wegschrijven begint de bottleneck te worden. Dat komt omdat harde schijven de afgelopen jaren niet sneller zijn geworden.

Sommige partijen lossen dit op door solid state disks (ssd’s) in te zetten. Vanuit performance-overweging zou je deze het liefst zo dicht mogelijk bij de rekenkracht plaatsen. Zolang storage direct op het moederbord aangesloten is, beschik je over maximale prestaties. Google en Amazon doen dit in hun datacenters: alles in een pizzadoos en alle pizzadozen in een rack. Een ideale situatie, die echter voor de meeste bedrijven niet haalbaar is, omdat hun software daar niet voor geschreven is.

Voor deze bedrijven wordt ssd ingezet in storage-arrays en deze zien we in twee smaken. De traditionele storage-arrays die ssd inzetten voor storage-tiering en de All Flash-arrays. Deze laatste zijn enorm in opkomst. Naast de nieuwe vendors die de afgelopen paar jaar deze markt hebben betreden, zoals Pure Storage, Skyera en Violin komen alle grote storage-vendors zoals EMC, Netapp en IBM nu ook met een eigen All Flash-array. Daarnaast heeft ook Cisco deze arena betreden met de overname van Whiptail.

Flash-geheugen in ssd’s is weliswaar sneller dan disk, maar heeft ook zijn beperkingen. Er is een groot verschil tussen read en write. Ssd geeft een enorme leesperformance, maar blinkt niet uit in schrijfperformance. Dit komt onder andere doordat sectoren op een ssd eerst gewist moeten worden voor er naar geschreven kan worden. 

Om toch tot een goede schrijfperformance te komen, wordt er door veel vendors gebruik gemaakt van zogenaamde garbage collection. Dit is het preventief wissen en vrijmaken van schrijfruimte als achtergrondproces. Daarnaast zetten veel vendors in op deduplicatie en compressie, waardoor er veel minder geschreven hoeft te worden.

Overigens speelt ook mee dat ssd nog steeds duurder is dan disk, waarbij prijzen overigens wel blijven dalen. Compressie en deduplicatie zorgen ervoor dat in 2014 ssd zeer concurrend ten opzichte van disk storage kan worden ingezet. Zeker waar het gaat om performanceoplossingen. Voor grootschalige opslag zijn sata-disks nog steeds de logische keuze. Daarnaast is tape - in tegenstelling tot wat lange tijd is beweerd – zeker nog niet dood als je kijkt naar performance van sequentiele read en write en prijsniveau. Tape, disk en flash hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. 

Ik verwacht dat in 2014 het marktaandeel van de All Flash-arrays flink zal groeien doordat deze breed zullen worden ingezet voor virtuele machines en vdi. Het opheffen van de bottleneck op storage zal ook een hogere bezettingsgraad van het aantal virtuele machines per cpu ten gevolge hebben. Een andere aanjager van ssd is dat het een hele groene oplossing is. All Flash-arrays verbruiken vaak een fractie van de energie die de traditionele oplossingen vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Aardig artikel maar.... wederom met een commerciele inslag geschreven. Natuurlijk heb je te maken met bottlenecks maar die bottlenecks liggen net zo eenvoudig buiten jouw bereik.

Je kunt in datacenters natuurlijk wel uit gaan rusten met allerhande 'flash' omdat.... maar u vergeet even dat 80% van alle data waarschijnlijk geen consequente data is die je ergens voor zou kunnen gebruiken.

Commercie promoot alles
Alles waar men een stokbroodje of zacht kadetje in ziet. Men is organisatorisch steeds minder bij machte zelf de IT broek op te houden en dat brengt een veel reëler gevaar met zich mee. Dat organisaties wel eens gevaarlijk ernstig afhankelijk worden van externe IT diensten leveranciers. Dan krijg je een keer een kantelpunt dat je zelfs die dienst niet meer op juiste merite weet te beschouwen of wegen omdat...

Voor verreweg de meeste bedrijven zal het volkomen worst zijn wat de techniek is die een cloudhoster achter de deur gebruikt. Het enige wat de klant wenst is dat data zo snel mogelijk bereikbaar is en blijft.

Dan heb je nog eens als afnemer/gebruiker meer en vaker te maken met bottlenecks dan de cloudhoster. Ik vind dat geen echt argument. Het gaat pas echt iets uitmaken wanneer de gehele infrastructuur naar hetzelfde niveau kan worden getild en we weten dat dat utopia is.

De werkelijke bottleneck? De snelheid van lezen en typen en de attentie span die een potentiële klant heeft een artikel of webpagina te bekijken. Of de provider die uiteindelijk het E2E draadje verbind maar zo vaak de snelheid remt.

Dan kun je flash implementeren wat je wilt natuurlijk. Voor veel bedrijven zal het cloudverhaal niet eens op gaan.

Fact of life.

John,
De wet van Moore lijkt me enige update nodig te hebben nu processoren opgedeeld worden in cores want snelheid is hier niet de som der delen. En verder is verwerking en opslag gescheiden waardoor steeds vaker het netwerk bepalend wordt, all flash-arrays zitten tenslotte niet in iPads e.d.

Naast de snelheid wordt dan ook capaciteit steeds vaker een uitdaging omdat ongestructureerde data in rekencentrum toeneemt doordat genoemde iPads niet alleen SSD hebben maar ook nieuwe functionaliteit.

In de discussies over flash komt steeds vaker deze catch-22 naar voren, je hoeft ook geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat €0,05/GB voor SATA schril af steekt tegen de €0,80/GB van SSD. De vraag is dus waar nu precies de dure snelheid nodig is en waar goedkope capaciteit want all-flash voor VDI lijkt me een beetje de 'man met helm zoekt vrouw met motor' oplossing.

Effectief misschien maar niet efficient en dus lijkt het me handig om eerst te kijken waar snelheid voordeel biedt door classificatie te doen. Vaak scheelt dat ook enorm in de capaciteit omdat praktijk leert dat dingen nog weleens dubbel of vaker opgeslagen worden of dat eerdere keus nog niet optimaal gebruikt wordt.

Zo is het bijvoorbeeld handig om logfiles niet op flash te plaatsen maar wordt dit in de praktijk nog vaak gedaan omdat niet alleen kennis over opslag verloren is gegaan maar ook die over databases. Maar terug naar de wet van Moore, de ToC stelt dat je geen geld moet besteden aan dingen die geen waarde hebben.

Snelle disks en processoren maar een traag netwerk zullen dan ook niet echt helpen. En inderdaad kan deduplicatie en compressie hierbij helpen als dat client-side gedaan wordt maar je raad het waarschijnlijk al, dit wordt dus weer vaak net aan de verkeerde kant van de lijn gedaan.

John, het beleid van Google en Amazon is op Windows Server 2012 en 2012R2 al twee jaar standaard. Verder kun je sinds kort in 2012R2 iedere SSD als cache instellen voor iedere diskpartitie of raid-set. Overigens werkt disk-i/o van server naar server beter dan board-attached disks. In SMB 3.0 van 2012 Server is die keten van disk tot disk geoptimaliseerd. Vaak gaat het bij het mkb om een redundante opstelling van 2 servers met ieder 512GB tot 1,5TB aan ram met 40 tot 120TB per server aan Sata met 3 tot 6 channels van 6Gbit/s ieder. Met een 2 x 10Gbit kaartje van 600 dollar of met Infiniband kun je dan een cross van 20 Gbit/s maken. Met SMB-multichannel kun je voor de meeste bestanden als 1300 tot 1600 Megabyte per seconde van server naar server halen (mits je UPS hebt en dubbele voeding zodat je de write-flush op beide servers uit kunt zetten). Welke applicaties zijn daar overigens ongeschikt voor?

Het belangrijkste is overigens dat dataverkeer van server naar server op die manier ook vaak automatisch kortgesloten kan worden, dus van bron naar bestemming zonder dat het langs de hypervisor of virtuele server gaat die het geïnstigeerd heeft (bijvoorbeeld met een 10Gbit/s uplink naar een switch). Alleen op dat punt heeft SAN nog een minimaal voordeel in vergelijking tot standaard hardware (heet ODX uit mijn hoofd).

Met een 8 of 24 poort 10Gbit-switch kun je een dergelijke twee-server opstelling perfect opschalen naar een Multi-server omgeving. Redundante verbindingen 'trunken' daarbij automatisch op de bovenste laag met MultiChannel.

Zoals gewoonlijk doen de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied zich op 'het' MKB-mainstream platform voor kantoorautomatisering voor (Windows Server). Niet op alle fancy/niche-san ellende waar non-profit zoals onderwijs en overheid hun kwade geld het liefst aan wegsmijten. Vreemd dat je de ontwikkelingen in Windows Server op dit vlak in het artikel volledig buiten beschouwing laat. Die zijn niet alleen voor de gemiddelde computable lezer veruit het belangrijkst, maar ook voor de allergrootste cloud-providers zoals Amazon en Microsoft. Deduplicatie en compressie moet je m.i. buiten deze discussie laten.

John,

SSD is duurder dan de reguliere HD's als je alleen maar naar opslagcapaciteit kijkt. Maar ja dit is juist de fout die bijna
iedereen maakt. Storage is meer dan opslagcapaciteit alleen. Performance wordt steeds belangrijker en juist op dat gebied levert
een SSD/flash disk een gigantische verbetering op basis van performance. Namelijk tussen de 3500 en 5000 iops ( afhankelijk van
type SSD ) versus de 180 iops SAS 15k, 140 iops SAS 10k en 90 iops NL-SAS/SATA. Ik deel wel je bevinding dat de read performance
van een SSD hoger is dan de write performance. Echter wordt ook op dit gebied redelijk veel progressie gemaakt.

Ook hier geldt weer meten is weten. Kijk eerst wat de load is van de huidige omgeving en als deze info niet aanwezig is,
(bijvoorbeeld bij een greenfield) werk dan op basis de geldende best practices. Het is van cruciaal belang om de juiste read/write
verhouding te weten. Pas dan kan de juiste technologie er bij gezocht worden.

Ik zal hier in mijn nieuwe opinie stuk nog verder op in gaan.

Flashgeheugen een duidelijk een grote toekomst en dat komt doordat traditionele storage als jaren een bottleneck is in de totale infrastructuur. Op die plaatsen waar IOPS een rol spelen, in VDI omgevingen, transactie omgevingen, big data en vele andere omgevingen is storage een bottleneck die alleen maar met heel veel traditionele disken op performance kan worden gebracht. Je hebt dan al gauw vele tientallen terabytes aan opslag, maar nauwelijks bezetting. Als je kijkt naar de reken voorbeelden dan heb je al gauw 10 schijven nodig van zeg 300 GB op de performance van een SSD schijf te benaderen, ervan uitgaande dat de controller die ertussen zit transparant is en geen vertraging toevoegt. Dan ontstaat er al gauw een business case op data die snel toegankelijk moet zijn ook snel toegankelijk te maken en data die minder snel toegankelijk moet zijn op traditionele schijven te plaatsen.
Afgelopen jaar zijn deze oplossingen volwassen geworden en zullen de komende jaren worden ingezet.
SSd heeft zijn nadelen in levensduur, maar mijn ervaring is dat traditionele schijven na 2-3 jaar volop moeten worden vervangen.
Het is eigenlijk te gek voor worden dat we nog een soort van grammofoonplaat techniek gebruiken voor de opslag van data anno 2014? SSD zal dus een vlucht nemen en de opvolgers MRAM en RRAM gaan zorgen voor de volgende evolutie.

Willem,

De levensduur is sterkt verbeterd. En SSD is uitermate geschikt voor read intensieve omgevingen. Dus zolang je het goed inzet is het zeker niet veel slechter dan de reguliere HD's.

Zie onderstaand wat ik al een keer eerder geschreven heb:


Van belang bij de Flash zijn de PE Cycle ( program-erase cycle ) en MTBF ( Meantime between failure )

Wat valt er onder een PE Cycle:

Reads = Geen PE Cycle
Writing = PE Cycle
Deleting = PE Cycle

Vergelijk appels met appels. Er zijn te veel verschillende smaken flash op de markt die het er niet overzichtelijker maken. Probeer daarom appels met appels te vergelijken. E-MLC / SLC zie je terug in de enterprise oplossingen en On chip flash en MLC zijn leuk voor thuis.

Praktijkvoorbeelden max PE Cycles (PE Cycle = solid-state-storage program-erase cycle )

On chip flash = 100
MLC = 1500 tot 10.000 ( zeer veel differentatie / verschilt per leverancier/type )
E-MLC = 30.000
SLC = 100.000

Alles gaat op basis van PE Cycles per block. Dat laatste is van groot belang. En geeft vaak een vertekend beeld.

Meantime between failure. Ook dit verschilt per type HD en SSD. Onderstaand heb ik de praktijkvoorbeelden weergegeven:

MTBF

HD = 500.000 / 750.000
SSD = 1.500.000 tot 2.000.000

Net als bij de gewone HD's is het in de enterprise storage oplossingen aan te raden om gebruik te maken van RAID. Ondanks er in flash geen rond draaiende componenten zitten gaat ook flash opslag een keer stuk.


Willem,

De MTBF waarde van een SSD ligt dus hoger dan bij de reguliere HD. Alleen worden er te vaak appels met peren vergelijken.

SSD /Flash moet je natuurlijk wel inzetten waar het goed in is. Veel schrijf intensieve acties (PE cycles) zullen een negatieve invloed op de levensduur hebben.

Je gaat ook niet met een F1 auto iedere dag in de file op de A4 staan.

John,
Ik was benieuwd naar je reactie op deze posts hierboven!

Leuk en aardig dit SSD/Flash-verhaal. Ik denk dat het handiger is als je naar verschillende componenten in de architectuur kijkt. Lekker dat je VDI omgeving snelle R/W heeft maar daar heb je niks aan als een applicatie moet wachten op input uit een databaseserver die traag werkt. Of een (fysieke/virtuele)netwerkkaart of een port op je switch die niet genoeg throughput heeft waardoor het inloggen op VDI desktop of het benaderen van een object op je (file/mail/database)server veel tijd in beslag neemt.

Kortom, heb je het over het verbeteren van (vdi)performance dan zou je verder moeten kijken dan alleen wat er in je san zit!

Reza,

Helemaal mee eens. De gehele keten is van belang.

Storage, servers, netwerk en de applicatielaag kunnen niet los van elkaar gezien worden.

Hier geldt ook weer meten is weten.

Heerlijk de discussies over cijfers maar laten we niet vergeten dat het statistieken zijn, je kunt de pech hebben om de maandagmorgen batch te krijgen waardoor MTBF cijfers veel minder gunstig zijn. En nu we het toch over cijfers hebben, 4KB blokken geeft volgens mij andere IOPS waarden dan 128KB blokken, tenminste voor draaiende schijven. En leuk dat we met multiplexing een grote doorvoer hebben maar volgens mij hebben file based protocollen zoals SMB/CIFS nog altijd het euvel dat als de file gebruikt wordt deze gelocked is en dan niet verplaatst mag worden. En ODX klinkt toch een beetje als de Microsoft implementatie van NDMP waarmee je 'hostless' een kopie kan maken tussen storagearrays maar daardoor weer de dubbele capaciteit nodig hebt.

Storage is dus blijkbaar nog altijd 'tweaking and tuning' en toch niet de 'one-size-fits-all' oplossing en NumoQuest heeft dan ook gelijk, een klein beetje want als afnemer niet weet wat hij wil of nodig heeft dan blijft het natuurlijk balanceren. En voordat hij over zijn wetmatigheden begint het gaat hier dus om BLIJVEN meten. Of om Ruud aan te vullen, gissen blijft missen aangezien vanuit projecten vaak alleen de benodigde capaciteit aangegeven wordt en niet de gewenste prestatie.

Maar misschien nog wel belangrijker is de uiteindelijke response bij de (veeleisende) gebruiker omdat het inderdaad om een keten gaat. Jammer dat auteur zich trouwens niet in de discussie mengt want ik zou weleens willen weten hoe het opheffen van de storage bottleneck tot een hogere bezettingsgraad van de CPU leidt aangezien er nog wel andere beperkende factoren zijn, bijvoorbeeld slecht geschreven applicaties of databases.

Ewout,

De blocksize heeft zoals je aangeeft zeker invloed op de daadwerkelijke IOPS. Net als R/W verhouding. De getallen die ik noemde zijn bruto IOPS en niet de netto IOPS die je gaat halen in de Enterprise storageoplossing als je met blocksize en R/W verhoudingen rekening houdt. Dit verschilt per omgeving.

En ja, Storage is toch wat minder commodity dan iedereen denkt. Want zoals Reza al goed aangeeft is de gehele keten belangrijk. Een zwakke schakel in de keten zorgt er voor dat de gehele keten niet optimaal presteert. Als de bottleneck in storage opgelost is zal er vast en zeker wel weer 1 optreden op een andere plaats.

In de komende jaren zul je daarom ook steeds meer converged infrastructures gaan zien. Dit soort oplossingen zijn optimaal op elkaar ingespeeld en afgestemd.

Maar daar kom ik nog wel een keer op terug in een opiniestukje.

Ewout, Overal waar file-locks een onwenselijke rol spelen - zoals bij replicatie, (storage)migratie, snapshot-management, dfs, dpm, etc - is in voorzien.

Wat ik bedoelde met dat ODX voordeel is, dat SAN's - soms hele bestanden - kunnen verplaatsen door de sectoren/clusters van de een bestand onder water van de ene file allocation tabel naar die van een andere partitie gebracht kunnen worden. Op die manier vindt fysiek helemaal geen overdracht van het bestand uit. Kopiëren van bestanden kan dan op dezelfde manier met hot/warm-links naar dezelfde daisy chain van clusters i.s.m. deduplicatie.

Binnen één server kan Windows dit soort technieken wel toepassen, maar shared storage kan dat in principe over meerdere servers.

Ik zou echter wel eens willen weten hoeveel 5 of 10 TeraByte SAN's uit 2004 (van een half miljoen euro of zo) nog staan te draaien. Die dingen staan driekwart van hun leven verouderd te wezen en (politiek correct groene) stroom te vreten.

Rheza, ik begrijp je voortdurende occupatie met VDI niet. VDI is alleen maar interessant voor grafische- en videotoepassingen (om zoveel mogelijk hardware resources te concentreren en gedistribueerd beschikbaar te maken). Voor kantoorautomatisering biedt het niets boven goede client-devices of - eventueel - remote desktop, al zeker niet op het vlak van beheer. Eventueel valt er nog wel wat voor te zeggen om de desktops te virtualiseren, maar dan moeten ze nog steeds op het client-device draaien, niet centraal. Het kannibaliseert bovendien op de toevoegende waarde van allerlei concepten en ontwikkelingen die wel consistent in elkaar steken. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand me de voordelen kon uitleggen terwijl ik voortdurend mensen hoor (waaronder jij) over de problemen die ze ervan ondervinden.

Rob,
Als eerste is er een enorme prijserosie geweest, in 2004 betaalde je nog een paar Euro per gigabyte tegen nu een paar cent. Het is dus niet helemaal realistisch om de investeringen van toen met nu te vergelijken. Het was daarbij ook nog het pre-virtualisatie tijdperk waarbij de markt voor SAN oplossingen vooral lag bij enterprise oplossingen - zie slide 5: www.slideshare.net/edekkinga/opslag-bepaalt-het-systeemprestatieniveau

Betreffende file locking heb ik me nog niet geheel verdiept in de laatste ontwikkelingen maar kijkend naar de problemen die er waren met roaming profiles, crashende applicaties en nog wat andere dingen noemde ik dit in reactie. Nu zei ik daarin ook dat storage uiteindelijk 'tweaking and tuning' is, de gedachte van gecentraliseerde en gestandaardiseerde oplossing wordt enigzins los gelaten doordat er meerdere oplossingen zijn.

Nu leert ervaring ook dat als er keuzen zijn het adagium: "If there's more than one way to do a job and one of those ways will end in disaster, then somebody will do it that way." nog weleens opgaat omdat er niet altijd verder gekeken wordt dan reclamefolder. Wie dus een hamer verkopen wil maakt van alles een spijker.

Ewout, ik vergelijk investeringen van toen niet met die van nu. Ik vraag me af hoeveel daar nu nog van staat te draaien. Het grote nadeel van de vrijwel alle shared storage producten is, dat ze één samengestelde levenscyclus hebben. Dat maakt ze hopeloos in hun ROI(met als gevolg dat we ze wel met investeringen van nu mòeten vergelijken omdat ze ter financiële verantwoording met verouderde specificaties 'groene' stroom staan te vreten, 'groen' gekoeld worden, ruimte in kolossale 'groene' datacenters staan in te nemen, enzovoort. De grote innovatie van Windows Server 2012 t.o.v. 2008 is dat zij hierin een uitweg biedt.

Op dit moment probeert de markt met VDI van die ouwe SAN's een bottleneck te maken en gelukkig stinken veel beslissers er wel in. Maar je bent toch niet helemaal te goeder trouw als je op die manier aan de bak probeert te komen.

Rob,
Ik begrijp waar je heen wilt maar dat is naar mijn opinie meer een business beslissing, ze willen snelheid en flexibiliteit. Dat dit niet altijd tot doelmatige IT leidt door hoge kosten komt doordat meeste ITSM implementaties het meten is weten hebben los gelaten.

De service wordt alleen nog beoordeeld op handelingen zoals oplostijd van incidenten en de snelheid van levering. Het is om die reden dat ik dus ook nog weleens sceptisch ben rond virtualisatie omdat het misschien wel voor snelle service delivery zorgt maar niet altijd tot efficiente inzet van middelen leidt.

Betreffende SAN is het misschien wel handig als je eerst eens kijkt welke ontwikkelingen er ondertussen allemaal zijn. Het diskcabinet is tenslotte nog maar een klein deel van de oplossing. Helaas moet ik wel erkennen dat het storage netwerk steeds vaker als een wolk gezien wordt, net als bij de cloud maakt niemand zich meer druk om de techniek erachter.

Want ik kan je verhaal ook omdraaien, een miljoen voor opslag is tenslotte geen probleem als je daarmee het tienvoudige of meer aan winst maakt. Maar helaas is door het 'matrix' beheer het zicht op de value chains in de IT ook verloren gegaan.

Rob, je miste het punt van het artikel dat we een omslag gaan krijgen van spinning disk naar ssd. Deze kun je ook gewoon in een windows server plaatsen en in je laptop. Het is niet een discussie van san vs local storage. Compressie en deduplicatie zijn belangrijke onderwerpen als je het over ssd hebt omdat ze de slijtage van ssd sterk kunnen beperken en omdat ze de kostprijs van ssd sterk verlagen.

Goed punt dat een ketting zo sterk als de zwakste schakel. Idealiter ontwerp je de hele keten en daar is storage maar een klein deel van.

@John, ik adviseer je dan toch je eigen artikel even te herlezen. Je zegt dat onboard storage het snelst is. Dat is niet (meer) waar (tenzij de server in de onboard vergelijking even zwaar is als de storage- en de storageclient-server samen. Verder heb je het over all-flash en hybride oplossingen. Het concept van StorageLan van 2012 server is nu juist dat het onderscheid tussen SAN-devices en servers in 2012 Servers is komen te vervallen. Het is maar net welke rol je ze toebedeelt. Zie het als een peer-to-peer netwerk van storage en storage gebruikende servers. Het gaat op generieke hardware en kan veel goedkoper op zijn minst gelijkwaardig presteren (maar in de praktijk vrijwel altijd veel beter). De hybride oplossing kun je in 2012R2 server zeer goed toepassen, maar voegt weinig toe aan het zeer effectieve gebruik van RAM. Een mainstream serverboard kan tegenwoordig al met 1 tot 1,5 Terabyte bestukt worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-07T10:13:00.000Z J. Klosse
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.