Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Naar de cloud door de ogen van Darwin

12 augustus 2014 - 15:184 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

De evolutie van software heeft soms opvallend veel weg van de ontwikkeling van diersoorten. Het systeem dat zich het beste weet aan te passen aan de omstandigheden, wint de strijd van andere soorten. Soms is een oplossing lange tijd dominant, totdat de wereld verandert en een nieuwe applicatie sneller of beter om kan gaan met de nieuwe werkelijkheid.

Dat is Darwin in een notendop: de Neanderthaler heeft het nooit veel verder geschopt dan een bèta-versie, waarna de homo sapiens de dominante 1.0-versie van de mensheid werd.

Als we sommige cloud-evangelisten mogen geloven, dan staat ’traditionele’ software eenzelfde lot te wachten als de Neanderthaler. Cloud-oplossingen zijn volgens deze voorvechters de homo sapiens van de software, en zullen uiteindelijk on-premise oplossingen doen uitsterven. Maar daarin maken ze een belangrijke denkfout.

Laat me uitleggen waarom.

Survival of the fittest

Het gedachtegoed van cloud-evangelisten gaat uit van het Darwinistische principe dat degenen die zich het beste weten aan te passen aan hun omgeving de strijd om te overleven zullen winnen; the survival of the fittest. Software ontwikkelt zich, net als diersoorten, door middel van mutaties. In de evolutie vinden die mutaties nogal willekeurig en ongecontroleerd plaats, terwijl ontwikkelaars doelgericht werken aan oplossingen die beter passen bij de wensen van gebruikers. De evolutie van software gaat dan ook miljoenen keren sneller dan de ontwikkeling van soorten – en gelukkig maar.

De denkfout van de Darwin-benadering zit hem in de erfenis van het verleden. De natuur ververst zichzelf voortdurend; oude dieren sterven en maken plaats voor jonge soortgenoten. De evolutie van eigenschappen verloopt heel geleidelijk, door mutaties die gunstig blijken te zijn in de voortplanting.

De ontwikkeling van software gaat vele, vele malen sneller. Zo snel, dat de voorouders van cloud-oplossingen (on-premise oplossingen) nog in de kracht van hun leven zijn. Bedrijven hebben in de loop der jaren veel geïnvesteerd in hun technologie-infrastructuur, die nog lang niet aan het einde van zijn levenscyclus is. En wat voor nut heeft het om die technologie compleet te verwijderen en alles opnieuw in te richten, alleen omdat er een nieuwe manier is om dingen te doen?

Nog niet uit-geëvolueerd

De razendsnelle ontwikkeling van software maakt dat het belangrijk is om de twee verschillende soorten naast elkaar te laten bestaan. On-premise-software is niet uit-geëvolueerd, maar zal nog een hele tijd naast zijn cloud-neefje blijven bestaan.

Want zeg eens eerlijk: is uw organisatie er klaar voor om alles onder te brengen in de cloud?

Een succesvolle adoptie van de cloud kan dus alleen maar als de twee soorten naast elkaar kunnen bestaan: webgebaseerde oplossingen moeten kunnen samenwerken met de bestaande infrastructuur. In zo’n hybride omgeving kunnen bedrijven opkomende technologieën gebruiken en veilig innoveren, terwijl ze tegelijkertijd volledig de vruchten plukken van de aanzienlijke investering die ze al hebben gemaakt toen ze de bedrijfssoftware aanschaften.

Cloud-evangelisten zaaien verwarring

Dat lijkt eenvoudiger dan het is, want de cloud-markt is verwarrend. Sommige leveranciers bieden alleen een public cloud-benadering, sommige bieden zelfs producten die alleen on-premise beschikbaar zijn óf alleen in de private cloud. Opvallend weinig leveranciers bieden een kwalitatief hoogstaand hybride cloud-model, waarin bedrijven hun systemen volledig kunnen inzetten om een concurrentievoordeel te behalen.

We zien een grote vraag naar publieke cloud-toepassingen in combinatie met on-premise applicaties om meer waarde te kunnen bieden. De on-premise applicaties kunnen dan worden uitgebreid met private cloud-toepassingen. Dit is een aanpak die door complexere internationale organisaties in de aankomende jaren moet worden toegepast.

Die gebruikspatronen zijn voor ieder bedrijf anders en heeft erg te maken met de omstandigheden op dat moment. Net als in de evolutietheorie van Darwin geldt dat je alleen een concurrentievoordeel kunt behalen door (snelle) aanpassingen aan veranderende externe factoren. Maar omdat de evolutie van software zo ontzettend snel gaat, moet je wel rekening houden met de praktische aspecten van het vervangen van het oorspronkelijke systeem waarmee je dat concurrentievoordeel ooit hebt opgebouwd.

Uitstervend ras?

Een hybride aanpak, dus. Of on-premise software ooit echt zal uitsterven, dat is nog moeilijk te voorspellen. Maar de komende jaren zullen de verschillende soorten vreedzaam naast elkaar moeten blijven bestaan. Alleen zo hebben bedrijven de kans om de applicaties die niet naar behoren werken uit te faseren en om applicaties die wel werken zo optimaal mogelijk te benutten. 

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    Vrouwe Justitia
    ActueelCloud & Infrastructuur

    VMware haalt bakzeil bij Haagse rechter om Rijkswaterstaat

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Groningse doorbraak bij 3d-printtechniek voor robotjes

    Ontslagen
    ActueelCarrière

    ASML ontslaat it-manager om dubbelrol, IFS brengt ai-agent naar fabrieksvloer (en meer)

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Overname E-Storage is voor PQR strategische zet in bescherming klantdata

    ActueelSecurity & Awareness

    Kort: PQR lijft E-Storage in, Fox-IT en Xerox it-partners van de Navo-top (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: Wagenaar wint Microsoft Power Women Award, Deense investeerder neemt Aimms over (en meer)

    15 reacties op “Naar de cloud door de ogen van Darwin”

    « Oudere reacties
    1. Felix The Cat schreef:
      20 augustus 2014 om 22:49

      Het Cloud evangelie volgens Henri Koppen. Over de ICT-toren van Babel waarin communicatie lastig wordt, vanwege al die verschillende talen. Je kunt gelovigen wel op de feiten wijzen, maar die zijn niet zo relevant. Leid ze maar liever niet in bekoring maar verlos ze van de ons premises,
      Amen.

      Login om te reageren
    2. Q schreef:
      21 augustus 2014 om 07:13

      Een voorbeeld van de aangehaalde scopes van informatie [Q, 20-08-2014 11:44] is te vinden op wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Aspects/Storage/sharing_secrets.pdf. In deze context is alle informatie op het internet encrypt middels een VPN.

      Login om te reageren
    3. Johan Duinkerken schreef:
      21 augustus 2014 om 07:49

      Voor een ieder die van boeken houd. Niet alleen Darwin heeft een interessant boek geschreven. Ook de eveneens niet onomstreden Michael Tellinger heeft diverse boeken geschreven die de verhalen van Darwin in een ander licht kunnen zetten. Met name door de theorie van de verklaring van de missing link. Mocht u daar niet in geloven dan is het altijd nog vermakelijke science-fiction.

      Wat dat betreft is dit gelijkend een parallel aan de ontwikkeling van het cloud fenomeen. Het is namelijk gebaseerd op een aantal veronderstellingen waarvan men zich niet altijd realiseert hoe cruciaal die zijn.

      Zonder internet geen cloud. Dat begrijpt iedereen wel. Maar hoe vanzelfsprekend is dat internet? Als je de ontwikkelingen hiervan goed bijhoudt dan is wellicht op te merken dat de controle hierover ook evolueert in een richting waarbij je af kan vragen in hoeverre dit wenselijk is. Met name zijn het de overheden die steeds meer actief invloed uitoefenen op een manier die wringt met het vrije ondernemerschap.

      In Nederland mogen dan wel de net neutraliteit hebben maar dat is internationaal gezien een uitzondering.
      En ook wat betreft de data integriteit is de Patriot Act een wetgeving die duidelijk beperking oplegt aan het gebruik van publieke clouds. Gecombineerd met de onthullingen van Snowden is het wel gebleken dat er nog meer beperkingen zijn aangaande gebruik van cloud toepassingen in internationale zin.

      Vooralsnog wordt hier heel luchtig over gedaan maar wat dat betreft kan ik niet genoeg de mensen op het hart drukken dat dit zeer serieus moet worden genomen. Want als je eenmaal je hoofd in de cloud strop hebt gestoken en er geen weg terug is waarbij grote kosten zijn verbonden dan is de kans groot om voor een fait accompli te staan wanneer de nationale en internationale wetgevingen dusdanig aangepast worden dat het geval buigen of barsten op zal doemen.
      Zorg dus altijd voor een manier om hieraan ontsnappen. Zoals een hagedis zijn staart kan laten vallen om sneller weg te vluchten. Want uiteindelijk groeit die wel weer aan.

      Login om te reageren
    4. Freemove schreef:
      23 augustus 2014 om 10:14

      In de VS zijn er op een aantal Universiteiten colleges ‘Survival of the fittest’ op het Internet.

      Deze bestaan bijvoorbeeld uit de analyse en het gebruik van Social Networks, Simulatie en Uitvoering van offensieve strategieen op het Internet.

      Login om te reageren
    5. Bert van der Zwan schreef:
      26 augustus 2014 om 08:55

      Heren,

      Dank jullie wel voor deze inhoudelijke discussie op mijn artikel. Het toont alleen maar aan dat het een spannende sector is waar veel staat te gebeuren en het is goed om bewust bezig te zijn met die ontwikkeling.

      De toekomst staat nog niet vast en dus is het zaak om je constant te blijven aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Die flexibiliteit is voor veel organisaties lastig, maar in mijn ogen is dat wel broodnodig. Het verleden heeft meerdere malen laten zien dat niet aanpassen kan leiden tot uitsterven en dat wil natuurlijk geen één organisatie. Leren van je fouten, ook dat is evolutie.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs