Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Supermarkt of buurtsuper: Welke public cloud?

06 januari 2015 - 09:305 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Robèr van den Brink
Robèr van den Brink

Het aantal public cloud providers neemt hand over hand toe. En doorgaans is het 'de gevestigde orde' die het meeste lawaai weet te maken, omdat zij nu eenmaal over forse marketing budgetten beschikken. Tegelijkertijd moeten we constateren dat deze 'grote jongens' hun basis niet in Nederland hebben. Is er nog wel ruimte voor lokale spelers? En zo ja, waarom zou ik daar dan voor kiezen?

Uit een recentelijk gehouden onderzoek blijkt dat het aantal buurtsupers weer aan het toenemen is. Na een -voor deze lokale detaillisten dramatische periode is het kennelijk zo dat niet iedereen op Albert Heijn, Dirk en Lidl zit te wachten. Niet zo vreemd eigenlijk, want zo’n winkel om de hoek heeft doorgaans het zelfde primaire productaanbod, is makkelijk te bereiken en het serviceniveau is ongekend hoog. De supermarkt-kolossen zullen nooit meer uit het straatbeeld verdwijnen, maar kennelijk is er ook een markt voor lokale partijen. Van ‘Supermarkt naar Cloud’ lijkt een brug te ver, maar ik zie hier weldegelijk een parallel.

Onverwachte hoek

In de afgelopen jaren werd de ene na de andere public cloud geïntroduceerd. Meestal door partijen waar je het eigenlijk wel van had verwacht, maar soms kwam het ook uit totaal onverwachte hoek. Neem Amazon. Van origine een e-commerce omgeving en nu met zijn Amazon Web Services de meest succesvolle leverancier van infrastructure as a service (IaaS) en daarmee de onbetwiste marktleider. Microsoft kon uiteraard niet achter blijven en lanceerde het platform Azure. En het woord ‘platform’ is hier op zijn plaats. Microsoft faciliteert immers niet alleen een infrastructuur, maar voegt daar – hoe kan het ook anders – zijn software aan toe.

HP en IBM, beiden van oudsher actief in het domein van hard- en software, kwamen met de Helion Public Cloud, respectievelijk IBM Cloud (gebaseerd op de technologie van SoftLayer). Oracle (ooit, net als Microsoft, sec software leverancier) kan zijn klanten voorzien van rekenkracht met Oracle Compute Cloud Service, en het laat zich raden voor welke software dit platform geoptimaliseerd is. Een andere – niet meer weg te denken software leverancier – diende zich eveneens aan: VMware. Met vCloud Air wordt een infrastructuur geboden die het vertrouwde vSphere als basis heeft. Daarmee baant VMware, net als HP, IBM, Microsoft en Oracle dat doen, een weg naar de cloud voor zijn trouwe klantenschare.

Zijn we er dan? Eh nee, want laten we vooral die andere hele grote jongen niet vergeten: met het Google Cloud Platform gaat Google de strijd aan met AWS. En net als alle andere spelers worden ‘features’ als schaalbaarheid, elasticiteit, geautomatiseerde ‘provisioning’, ‘interoperability’, ‘orchestration’, lage ‘latency’, beveiliging en compliance sterk benadrukt. En natuurlijk stelt men een keur aan ‘application stacks’ ter beschikking, gaat het over een lage tco en is het allemaal ‘pay per use’, ‘pay as you go’, ‘pay as you grow’ of ‘utility style costing’.

Nog meer supermarkt molochs

Klaar met alle supermarkt molochs? Nope. We hebben nog: Rackspace, groot geworden met IaaS en mede grondlegger van OpenStack; AT&T Cloud Architect, van oudsher sterk in het enterprise segment; CenturyLink Cloud, wellicht niet zo bekend, maar volgens Gartner een visionair; Verizon (Terremark), met het langste track record in public cloud IaaS en CSC CloudCompute, al decennia lang sterk in it-outsourcing. De fundering om al deze ‘supermarktketens’ in kaart te brengen vinden we terug in het Magic Quadrant for Cloud Infrastructure as a Service van Gartner (waar overigens ook nog Dimension Data, Joyent, Fujitsu, Virtustream en GoGrid worden genoemd). Dit rapport is van 28 mei 2014, redelijk recent dus, maar toch ondertussen alweer verouderd. EMC kondigde recentelijk aan een publieke cloud te faciliteren en, om de ‘onverwachte hoek’ nog maar even te belichten, SaaS provider bij uitstek Salesforce kondigde zijn Salesforce1 platform aan waarmee het een PaaS in de cloud aanbiedt.

Hoeveel meer kunnen we nog verwachten? Het huidige aantal public cloud providers in combinatie met hun omvang en financiële draagkracht zorgt ogenschijnlijk voor straten vol met megastores. Persoonlijk reken ik nog op Apple en Dell. Die kunnen ook nog wel eens op de proppen komen met een eigen compute cloud en wat te denken van andere giganten zoals Facebook en Alibaba? Hoe dan ook, het aantal ‘supermarkten’ zal alleen nog maar toenemen. De vraag rijst dus of er tussen al dit geweld nog plaats is voor een buurtsuper (lees: lokale public cloud provider)?

Buurtsuper CloudVPS

Het antwoord op die vraag is dichtbij. Als voorbeeld noem ik CloudVPS. Zij zijn in het licht van de vraagstelling ’the proof of the pudding’, en zeer succesvolle Rotterdamse onderneming die zich met zijn cloud propositie richt op het faciliteren van een ‘Infrastructure as a Service’. Alle al eerder genoemde ‘features’ zijn van toepassing waardoor er sprake is van een hoge mate van professionaliteit met een al even hoge ambitie. Die ambitie laat zich onder andere vertalen naar het feit dat CloudVPS de eerste Europese OpenStack Cloud introduceerde.

Zijn zij daarmee dan de ‘buurtsuper’? Waarschijnlijk doe ik ze daarmee ernstig te kort, maar feit is wel dat ze 100 procent Nederlands zijn en dat hun platform (en dus alle klant-gerelateerde data) op Nederlands grondgebied staat. Last-but-not-least: in vergelijk met alle eerder genoemde partijen vind je op de website van CloudVPS een telefoonnummer. Klanten kunnen bellen, krijgen direct iemand te spreken en worden met raad en daad ter zijde gestaan. Je weet wel, die jongen bij de kassa die jou bij naam kent en die de boodschappen voor je inpakt.

Meer over

IaaSTCO

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    13 reacties op “Supermarkt of buurtsuper: Welke public cloud?”

    « Oudere reacties
    1. Johan Duinkerken schreef:
      8 januari 2015 om 08:02

      De lokale cloud providers oftewel buurtsupers kunnen niet concurreren op prijs omdat zij geen Irish double Dutch sandwich constructies kunnen veroorloven omdat ze daar een te kleine speler voor zijn.
      Maar zoals het artikel melde zij kunnen wel concurreren op het service vlak en vaak ook met verve.

      Nederland en de EU mogen zich hard afvragen of het niet verstandig is om protectionistische wetgeving te maken zodat lokale partijen een realistische kans krijgen om te groeien, innoveren en consolideren. Als dat niet gebeurt dan zal het cloud landschap nog meer het domein worden van een klein aantal Amerikaanse spelers die de klant opleggen wat er gebeurd en stuk voor stuk een direct lijntje hebben naar de NSA.

      Login om te reageren
    2. RJBuitenhuis schreef:
      12 januari 2015 om 18:22

      Reza heeft gelijk, zodra we dadelijk allemaal met onze dockertjes kunnen schuiven dat het een lieve lust is, zonder disruptie van diensten , dan is 1 en 1 alsnog 2

      Over de service die Henri aanhaalt valt te zeggen dat zolang deze nodig is je jezelf ermee kunt onderscheiden van de “concullega”, maar zodra het zo simpel wordt dat je er geen specifieke kennis meer voor nodig hebt, dan zijn de rapen gaar… my2¢

      Login om te reageren
    3. Ad Gerrits schreef:
      15 januari 2015 om 10:14

      Het onderzoek zal best kloppen, maar in mijn eigen omgeving zie ik het aantal buurtsupers niet toenemen maar alleen maar verder krimpen. Voor de kleine winkelier wordt het steeds lastiger om echt iets bijzonders te kunnen bieden.
      IT is nog een relatief jong vakgebied waar lang van alles mogelijk was. Maar ook daar zie je nu dat een aantal diensten zo standaard worden dat de markt onherroepelijk uit zal gaan dunnen. Een standaard virtuele server, platform of applicatie zal steeds vaker “gewoon gekocht” worden bij een grote IT-supermarkt. Gelukkig is IT een stuk veelzijdiger dan een pak melk dus er zullen altijd kansen blijven bestaan om als kleine partij je bestaansrecht te bewijzen. Maar het zal steeds meer moeite kosten want IT wordt gewoon minder bijzonder dan het lang was.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs