Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Durven Nederlanders nog wel te innoveren?

18 maart 2015 - 12:084 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Gijs in ‘t Veld
Gijs in ‘t Veld

Is Nederland als innovatief land een stille dood aan het sterven? Zijn we zo aan het polderen, reguleren en vangnetten creëren geslagen dat niemand meer durft te innoveren of er de noodzaak toe ziet? Dat niemand meer risico neemt en ondernemerschap toont?

We zien om ons heen het ene na het andere Nederlandse bedrijf omvallen. Bedrijven die zich nog aan dinosaurus business modellen vastklampen. Warenhuizen die het raar vinden dat ze links en rechts worden ingehaald en irrelevant worden. Taxicentrales die niet alleen door hun eigen ondermaatse prestaties klanten verliezen, maar meer nog door nieuwe initiatieven, en daar boos om worden en dit via wetgeving willen laten verbieden. Hotels die te slecht zijn voor woorden, maar wel drie of vier sterren claimen en dit voor de hoofdprijs durven te leveren en ondertussen business verliezen aan meer innovatieve manieren van verhuren van tijdelijke woonruimte. Muzikanten en zangers die nog steeds over gouden cd’s praten en in albums denken. It’ers die nog steeds denken dat het eigen datacentrum gewoon blijft bestaan en patches zelf geïnstalleerd moeten worden en silo applicaties je-van-het zijn. Dat alles bij het oude zal blijven. En dat hun eigen baan niet zal veranderen. Wakker worden mensen!

Risicomijdend gedrag

Onlangs was ik voorzitter bij een meeting met zo’n 75 integratiespecialisten. Eén van de presentaties werd door een bekende integratie architect uit Engeland gegeven. Zijn verhaal ging over real-life hybride, mobiele en IoT-integratie scenario’s. Bij de vraag aan het publiek wie er al wat met ‘cloud’ had gedaan, stak een ongelofelijk aantal van maar vijf of zes mensen hun hand op. Tijdens wat offline discussies rond met name de achterliggende oorzaken met onder andere de Engelsman en een aantal andere mensen uit het publiek, begon er bij mij een redelijk beeld te ontstaan.

Daarnaast ben ik altijd betrokken bij aardig wat it-projecten bij diverse organisaties en spreek daarbij regelmatig it-managers en cio’s, maar natuurlijk ook veel mensen aan de vraagkant van it; de business. Daarbij valt het me telkens weer op dat de meeste mensen in toenemende mate risicomijdend gedrag vertonen. Maar dat is, zoals ook al bleek uit de bovenstaande discussies, niet het enige probleem. Er zijn maar weinig ondeugende managers die het adagium ‘beter achteraf vergiffenis vragen dan vooraf toestemming’ actief toepassen.

Waar Amerikanen en hun Europese evenknieën, de Engelsen, veel meer in mogelijkheden en kansen denken en zaken groots aanpakken, vallen wij Nederlanders telkens terug in het mitigeren van risico’s en het eerst en voor alles afkaderen, regelen en reguleren van zaken voordat we ook maar ergens aan beginnen. Nederland is mijns inziens ook het land waar ITIL en Prince2 het braafst worden toegepast. Scrummen is eng. Want hoe weten we dan wat we krijgen? Wat is de business case? Maar wat als het niet levert wat we willen? In plaats daarvan moeten we meer leren denken ‘maar wat als-ie het wel gewoon doet?’.

‘Fail fast, learn rapidly’

‘Fail fast’ is iets wat door de de pay-per-use cloud en door de bijbehorende Agile-aanpak van het ontwikkelen van mooie oplossingen juist mogelijk wordt gemaakt. Hoe eerder je weet dat iets niet gaat werken, hoe beter. En weer verder met het volgende experiment. Totdat je (voorlopig dan) weer de juiste oplossing gevonden hebt en de monden weer kunt voeden. Er moet ook gewoon snel waarde leverende functionaliteit worden opgeleverd. Niet gelijk pixel-perfect. Dat komt later wel, indien nodig. We leven tegenwoordig in een beta-software maatschappij. Google doet het zo. Microsoft doet het zo. Gewoon snel nieuwe functionaliteit leveren en laten bèta-gebruiken (testen in productie eigenlijk) door klanten, en nog niet zoveel zorgen maken of het wel perfect is en goed te managen is.

Groot denken! Klein beginnen. Denken als bijvoorbeeld Elon Musk (mede-uitvinder van PayPal, SpaceX en Tesla Motors). Zoals hij pas zei: ‘De menselijke bestuurder van een auto is over een paar jaar een veel groter gevaar dan de automatisch rijdende auto’. Omdraaien die perceptie! Hoppa!

Al deze nieuwe initiatieven, die in een zeer korte tijd erg groot en belangrijk in ons leven zijn geworden hebben één ding gemeen: cloud computing. Mobile computing is mede hierdoor mogelijk gemaakt. Agile is de aanpak en cloud gebaseerde bèta-software door klanten laten gebruiken en als het aanslaat verder uitwerken is het middel. ‘Fail fast, learn rapidly’. Omarmen die cloud en experimenteren! Niet in risico’s denken maar in kansen.

Cloud. Just do it!

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    18 reacties op “Durven Nederlanders nog wel te innoveren?”

    « Oudere reacties
    1. Jan van Leeuwen schreef:
      23 maart 2015 om 18:54

      @Gijs
      ik kijk om me heen, en om mij heen liggen Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Tsjechiee, Slowakije en zo meer. Dat zijn de landen waar we vroeger zaken deden (niet ICT). Uber is niet innovatief in technische zin echter innovatief in het idee mensen uit te buiten en wetgeving te omgaan (Uberpop). Juist wij als ICTers zouden ons steentje moeten bijdragen aan oplettend gedrag t.o.v. grove uitbuiting en waarschuwen voor de gevolgen.

      Kijk eens naar de “innovatie” met de naam “Hello Barbie”, dat vindt ik werkelijk om te kotsen, ook amerikaans.

      Login om te reageren
    2. Felix The Cat schreef:
      23 maart 2015 om 19:37

      Gijs blijkt medeoprichter van Motion 10. Ik geef toe, als je zelf het voorbeeld geeft, mag je ook zo’n artikel schrijven.

      Login om te reageren
    3. Ewoud D. schreef:
      23 maart 2015 om 21:47

      Sorry Gijs maar je idee van ‘Uber’ doet me iets teveel denken aan het verleden, als mensen nummers worden dan zit je op het verkeerde pad.

      Login om te reageren
    4. hk schreef:
      24 maart 2015 om 07:38

      Innovatie door hij-die-heeft is doorgaans gericht op het verkrijgen van nog meer.
      Innovatie door hij-die-niet-heeft is doorgaans gericht op het verbeteren van de situatie van hem en zijn gelijken.

      Prachtige innovaties verdwijnen in de prullenbak omdat ze commercieel niet interessant zijn. Dat ze sociaal en/of maatschappelijk geweldig zijn is niet belangrijk.
      Meer dan 80% van de kinderen die aan het begin van hun schoolloopbaan creatief (lees: innovatief) zijn, zijn dat daarna niet meer.
      Je moet zus, zo , regel dit, regel dat, etc. Keurslijf, gedragscontrole, inkomstenscontrole.
      We leven in een maatschappij waar weinigen de dienst uit maken voor heel veel. Niet in de politiek maar in het kapitale bedrijfsleven en in het old boys network. Hoe kan het anders dat iemand die fraudeert toch in een volksvertegenwoordigingsorgaan mag gaan, of blijft zitten? Hoe kan het anders dat er geen opstand uitbreekt als veelverdieners bij een eerder noodlijdende bank er een ton (bijna drie keer modaal!) per jaar bij krijgen?

      Het volk krijgt brood en spelen, en wordt verder bang en arm gehouden. En wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt…
      In zo’n maatschappij heeft vernieuwing nauwelijks zin.

      Login om te reageren
    5. Frank schreef:
      24 maart 2015 om 08:55

      “Is Nederland als innovatief land een stille dood aan het sterven?”
      Ik ben bang van niet, ik ben bang dat innovatie in Nederland al jaren dood is.

      Zoals door hk al is gezegd, op school leren kinderen al dat ze zich moeten aanpassen aan een keurslijf, alle creativiteit wordt er uitgewerkt. Vervolgens gaan ze ergens aan het werk en welke carriere betaalt het beste? De carriere van een “manager”. Je hoeft niks te kunnen, alleen maar een mening te ventileren. En wanneer die mening zo ongeveer hetzelfde is als die van de andere managers, dan doe je het goed. Uiteraard vermijd je iedere vorm van risico, dat is nergens voor nodig, daar word jij als manager toch niet beter van. Ook niet wanneer dit risico heel goed uitpakt, jij wordt daar niet beter van. Sterker nog, jij wordt dan ineens een risico voor de andere managers omdat jij denkt dat jij het beter weet! En dan heb je twee opties: Je past je weer aan aan de kudde of je gaat naar de slachtbank.

      Ondernemen is ook iets wat niet in de Nederlandse cultuur past, succesvolle ondernemers worden door een groot deel van de bevolking met de nek aangekeken. En door de overheid met nieuwe regeltjes en vooral veel belastingen kapot gemaakt. Nederland gaat hier aan kapot, andere landen lachen zich slap om de Nederlandse mentaliteit en vergroten hun voorsprong op het gebied van innovatie en productie. Het grootste probleem van Nederland, is Nederland. Maar wie krijgt voldoende macht om de bezem door Nederland te halen? Of wil Nederland willens en wetens zichzelf écht naar de bliksem helpen? Communisme 1.0 is al jaren dood, het zal communisme 2.0 echt niet beter vergaan.

      Login om te reageren
    6. Jan Aleman schreef:
      24 maart 2015 om 11:41

      Ik doe ongeveer evenveel zaken in de VS, UK en Nederland en ik moet constateren dat ik overal risico mijdende managers tegenkom, maar ook dat ik overal innoverende managers tegenkom. Naarmate de bedrijven groter worden is er duidelijk een patroon voor het kiezen van risicomijdend gedrag. Ik zie persoonlijk niet meer terughoudende managers in Nederland dan in de UK, je voorbeeld is misschien iets teveel een gevalletje van n=1. Britse bedrijven zijn notoir ouderwets en terughoudend.

      De titel is wat mij betreft voor correct voor de afnemerszijde. Aan de aanbod kant wordt er in Nederland buitengewoon veel geïnnoveerd, denk maar aan de vele integratieplatformen en development tools die in Nederland gemaakt worden. Aan afnemerszijde zijn er overigens best wel een aantal managers die wel durven innoveren maar die dat dan toch graag met de grote jongens willen doen. Zie het succes van Salesforce oa.

      Login om te reageren
    7. Gijs in ‘t Veld schreef:
      24 maart 2015 om 15:49

      @Jan Aleman, ik merk dat met name aan de afnemerszijde in de VS en UK eerder voor innovatieve cloud en mobiele oplossingen wordt gekozen dan in Nederland. Aan de aanbod kant zit het inderdaad een stuk beter hier. Het heeft natuurlijk ook met de grootte van de organisatie te maken.

      @Frank, daar blijf ik me ook over verbazen, hoe gemakkelijk we alles maar blijven slikken in Nederland. Misschien hebben we het gewoon te goed en vinden we het wel prima allemaal. I predict a riot is geen Nederlands nummer.

      Login om te reageren
    8. Gijs in ‘t Veld schreef:
      25 maart 2015 om 11:46

      “Nederland loopt achter met cloud: 77 procent van de Nederlandse ondernemingen zegt meer workloads in de cloud onder te brengen als zij de zekerheid hebben dat de verbinding met de cloud 100 procent veilig, betrouwbaar en snel is.”

      https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/5246678/4907128/nederland-loopt-achter-met-cloud.html

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs