Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

DevOps-revolutie in netwerken

On-demand applicaties, cloud, de distributie van enorme hoeveelheden content, 5G, internet of things: ze veranderen de manier waarop netwerken in de toekomst zullen functioneren. Het tijdperk van statische netwerken en software is voorbij. Concurreren en overleven in het on-demand tijdperk vraagt om realtime flexibiliteit met behulp van DevOps.

Software voor telecom is gebaseerd op het uitgangspunt dat je een gesloten platform aan je klant verkoopt voor een specifiek doel en vervolgens blijft profiteren van eeuwige software-updates en ondersteunende diensten. Een sterk voorbeeld hiervan is operations dupport systems (oss): software die aangepast of ontwikkeld kan worden wanneer de klant een contract ondertekent voor professionele softwarediensten - en miljoenen euro’s betaalt.

Decennialang was dit een fantastische bron van inkomsten voor leveranciers van legacy software, maar een obstakel voor netwerkoperators bij de introductie van flexibele diensten en innovaties in de bedrijfsvoering.

Eén ding is inmiddels zeker: deze manier van zakendoen is niet duurzaam. 

DevOps?

Om een duurzaam voordeel te behalen in een on-demand economie, moeten netwerkoperators leren sneller te innoveren en om te gaan met concurrenten. Sgn en software voor netwerkvirtualisatie zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen waarmee operators hun businessmodel kunnen transformeren. Ze zijn ontworpen om (de levering van) diensten te orchestreren, automatiseren, standaardiseren en te versnellen op multi-vendor netwerken, zowel fysiek als virtueel.

Maar zonder een nieuwe Agile.methode van softwareontwikkeling zijn deze nieuwe, open en programmeerbare software tools onbruikbaar. En dat is waar DevOps om de hoek komt kijken.

DevOps gaat over de waarde van de samenwerking tussen de it- en operations-afdelingen tijdens alle stadia van softwareontwikkeling voor de creatie en exploitatie van een dienst. Dit verschilt met het verleden, toen er nog harde grenzen bestonden tussen de verantwoordelijkheden van it en operations.

In onze nieuwe, on-demand en software defined cultuur, worden netwerkoperators steeds flexibeler. Zij zijn in staat om hun fysieke en gevirtualiseerde netwerken, en hun devices en diensten zo goed als realtime te leveren en te beheren. Ze willen heel snel schakelen van concept naar omzet. Dit wordt niet alleen mogelijk gemaakt door de software die zij kiezen, maar ook door de mogelijkheid om een DevOps manier van werken te gebruiken, waarmee zij de waarde van die software maximaliseren. 

Netwerkoperators kunnen deze mate van flexibiliteit niet verwachten van hun legacy oss/bss-leveranciers of -oplossingen. Die vragen namelijk om de betrokkenheid van professionele diensten, die vaak resulteren in hoge kosten en lange trajecten, zelfs voor de meest eenvoudige aanpassingen.

Dit is een van de vele redenen waarom operators nu kijken naar de next-generation sdn= en nfv-orchestration-platforms. Deze platforms breken de bestaande silo’s die de exploitatie van diensten vertragen open en introduceren een open en programmeerbare (DevOps enabled) service orchestrator.

Community die ontwikkelt, deelt en winst maakt

DevOps biedt een platform waarop formats voor diensten gecreëerd, aangepast, getest en gevalideerd kunnen worden. Hiermee kunnen communication service providers (csp’s) snel gedifferentieerde diensten aanbieden die direct omzet genereren. Daarnaast kunnen zij zogenaamde ‘resource adapters’ creëren en aanpassen, waarmee zij fysieke en virtuele apparaten kunnen beheren.

Met DevOps kunnen csp’s gemakkelijk en snel een dienst aanpassen door er andere virtuele functies of andere leveranciers aan toe te voegen. Daarmee behalen zij significante concurrentievoordelen, omdat ze sneller kunnen inspringen op bepaalde eisen vanuit de business. En niet onbelangrijk: met DevOps kunnen ze dit doen zonder te worden vertraagd door dure en langdurige projecten met professionele dienstverleners.

Sommige netwerkplatforms laten wan-automatisering al toe, net als nfv-orchestration voor verschillende leveranciers en domeinen. Dit helpt csp’s hun connectiviteitsdiensten te verbeteren met strategische managed service offerings, zoals een virtuele router of virtuele firewalldiensten.

Tijdens het SDN & OpenFlow World Congress, van 10 tot en met 14 oktober 2016 in het World Forum in Den Haag kwam DevOps in de context van sdn veelvuldig aan de orde, niet alleen in presentaties, maar ook in demonstraties. De revolutie is onderweg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-25T13:41:00.000Z Alan Hollander
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.