Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gevolgen Covid-19 voor it als (cloud)dienst

Van capex naar opex

Computable Expert

Jack Bruijn
Sales manager/verkoopleider. Expert van Computable voor de topics ERP, Cloud Computing en Infrastructuur.

Bedrijven die zorgvuldig en voorzichtig omgaan met hun uitgaven? Het is eerder regel dan uitzondering tijdens de huidige coronacrisis. Veel organisaties besteden hun geld in onzekere tijden liever aan hun corebusiness dan aan ondersteunende activiteiten en diensten.

Dat geldt ook voor it, zoals infrastructuur of hardware. De pandemie maakt duidelijk dat bedrijven gebaat zijn bij een wendbare it-infrastructuur, nu werknemers grotendeels op afstand werken. Daarbij geldt: gebruik van it gaat boven het bezit ervan. Kortom, Covid-19 heeft de veranderende focus van capital expenditures (capex) naar operating expenditures (opex) -  die veel bedrijven jaren geleden al hebben ingezet - versneld.

Van capex naar opex

"Investeren in it vraagt om kapitaal"

De belangrijkste reden is dat veel organisaties de afgelopen maanden hun financieringsvormen hebben heroverwogen. Investeren in it vraagt om kapitaal. Maar door it-diensten af te nemen als clouddienst, verschuiven de kosten van capex naar opex. Zo komen de kosten voor applicaties of infrastructuur plotseling op een andere plek op de balans en zijn ze makkelijker door te vertalen naar de eigen businessmodellen van een bedrijf. Deze verandering maakt bedrijven wendbaarder en stelt ze in staat om digitale kansen beter te omarmen.

Digitale transformatie

De recente coronacrisis toont aan: missies van organisaties veranderen niet, maar de financiële realiteit rondom besluitvorming wel. Toch is kostenbeheersing niet de enige reden waarom bedrijven overstappen op it als (cloud)dienst. Het is ook een essentiële voorwaarde voor digitale transformatie. Zonder hardware in eigen bezit of langdurige softwarecontracten ben je immers veel wendbaarder en kun je sneller inspelen op nieuwe technologieën en trends. En dat is weer een voorwaarde voor een weerbaar, wendbaar en toekomstbestendig businessmodel.

Overstap naar it als clouddienst

"Daarbij staan data, gebruiker en productiviteit centraal "

Maar hoe maak je als organisatie nu die overstap naar it als clouddienst? Om te beginnen is het van belang om ervoor te zorgen dat it-workloads landen op de plekken waar ze het best passen. Zelf geloof ik dat hybride oplossingen uitkomst bieden. Kijk bij de keuze van platformen tevens goed naar hoe ze de digitaliseringsmogelijkheden verder kunnen helpen doorontwikkelen. Kortom, kies ervoor om het beste van meerdere werelden te combineren. Een cloudpartner is daarbij onmisbaar. Kies wel voor een partner gespecialiseerd in jouw nichemarkt en business. Op die manier kan een cloudpartner niet alleen sturen op input vanuit je it-afdeling, maar ook zelf proactief adviseren en daadwerkelijk meerwaarde bieden.

Veel bedrijven staan aan de vooravond van een digitale transformatie of zijn daar inmiddels mee gestart. Sinds de uitbraak van Covid-19 is het duidelijker dan ooit dat technologie modern en up-to-date moet blijven en dat digitale-business-initiatieven sneller worden geïmplementeerd. It moet de business(processen) ondersteunen en versterken, waarbij data, gebruiker en productiviteit centraal staan. Alleen zo kunnen bedrijven bijblijven in de wereld van vandaag én morgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-30T11:52:00.000Z Jack Bruijn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.