Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Keuze juiste thin client is niet zo moeilijk

Dat thin clients een interessant alternatief zijn voor gewone pc’s is inmiddels onbetwist, helemaal in deze tijden van toenemende virtualisatie en cloud computing. Maar welk thin-clientconcept past het beste bij jouw it-strategie en de manier waarop de gebruikers werken? Kies je voor zero clients, multiprotocol of software thin clients? En welke rol speelt het clientbeheer? Enkele praktische richtlijnen die de keuze vereenvoudigen.

Stel, je hebt je back-officeleverancier voor de langere termijn gekozen: je platform is Citrix, VMWare of Microsoft en dat blijft het in de komende jaren ook. Daarop maak je gebruik van standaardtoepassingen en -randapparatuur. In dit geval ligt een keuze voor zero clients voor de hand. Een zero client heeft een lage aanschafprijs, laat zich eenvoudig aansluiten door enkele kabels in te pluggen en vergt minimaal beheer. Je zult de gebruikers ook niet horen klagen over de opstarttijd, binnen enkele seconden is hun client ‘up and running’.

Een beperking van zero clients is echter dat ze geoptimaliseerd zijn voor één platform en één protocol. Overstappen op een ander platform betekent dus in principe dat je zero clients bij het grof vuil kunnen. Gelukkig is dat niet altijd zo. Er zijn ook zero clients die je in een later stadium kunt upgraden naar multiprotocol thin clients. Zo profiteer je initieel van de voordelen van zero clients, terwijl je flexibel blijft in de platformkeuze voor de toekomst.

Linux of Windows

Houd je liever vanaf het begin de platformopties open? Multiprotocol thin clients zijn geschikt voor diverse omgevingen en toepassingen, ook in de cloud. Je hebt de keuze uit thin clients met Linux of met Windows.

Linux-clients ondersteunen alle mogelijke protocollen, laten zich eenvoudig beheren en hebben geen licentiekosten. Windows-clients zijn op hun beurt meer marktconform en worden breder ondersteund. Werken je gebruikers bijvoorbeeld met zwaardere multimediatoepassingen die Adobe Flash vereisen, dan heeft de Windows-variant eerder de voorkeur.

Software thin clients

Naast deze besturingssysteem- en hardware-oplossingen is er nog de optie van de softwarematige thin clients. Daarbij verander je verschillende desktopsystemen met behulp van software in uniforme thin clients die je binnen één omgeving beheert. Dit is bijvoorbeeld een uitkomst bij een fusie of een gefaseerde overstap naar een thin-clientomgeving.

Je kunt de bestaande hardware gewoon blijven gebruiken en hoeft die niet ineens af te schrijven. Ook voor organisaties met veel Windows XP-pc’s is de conversie naar software thin clients interessant. Voor enkele tientallen euro’s per client ben je uit de problemen.

Mobiel werken of niet

Welke thin-clientoplossing je kiest, hangt ook af van de gebruikers. Zitten ze meestal op kantoor, werken ze altijd op dezelfde manier en met standaardrandapparatuur? Dan voldoen zero clients aan hun behoeften. Zijn de gebruikers veel onderweg of werken ze ook thuis, dan kun je beter kiezen voor een mix van multiprotocol en software thin clients. Met welk systeem of met welk protocol ze ook inloggen, hun werkomgeving ziet er dan altijd hetzelfde uit.

Het is zelfs mogelijk om een laptop tijdelijk tot thin client te transformeren met een usb-stick. Dit past perfect in een byod-strategie. Vooral nu er een oplossing is waarmee mobiele thin clients net zo gemakkelijk connectie maken met draadloze netwerken als ‘gewone’ laptops, tablets of smartphones.

Beheer op afstand

Centraal beheer is een must, zeker als je organisatie meerdere vestigingen heeft. Voor beheer op afstand maakt het een groot verschil of je Linux- of Windows-clients kiest. Bij een update van een Linux-client gaat er een minimale hoeveelheid data ‘over de lijn’, in tegenstelling tot bij een Windows-client. Dit is doorslaggevend voor de keuze als je kleine vestigingen met beperkte verbindingen hebt.

Een ander aspect is de beheertool. Vaak krijg je een beperkte tool met de thin clients meegeleverd, die je voor veel geld moet upgraden. Er zijn echter thin clients die standaard met een complete managementoplossing worden geleverd. Dat is een groot voordeel.

Compleet kostenplaatje

Kijken we naar de kosten, dan kunnen we heel zwart-wit concluderen dat software thin clients de laagste prijs hebben. Daarna volgen zero clients en Linux-multiprotocol thin clients en tot slot Windows-multiprotocol thin clients. Natuurlijk tellen niet alleen de aanschafkosten. Bij de keuze moet je naar het volledige plaatje kijken.

Belangrijke vragen daarbij zijn bijvoorbeeld: wat is mijn budget en hoe past een thin-clientoplossing daarin? Is een duurdere, maar vertrouwde Windows-thin client nodig? Wat is belangrijk bij het beheer en wat kost me dit? Wat kosten updates en support? En hoe lang heb ik garantie? De antwoorden op deze vragen, in combinatie met alle andere genoemde aspecten, helpen om de juiste keuze in thin clients te maken voor jouw it-omgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

conclusie : juist wel moeilijk

Ik mis een paar konkrete voorbeelden en een definitie wat eigenlijk "thin" is, een raspberry pi is heel thin maar dat zal niet bedoeld zijn.

Beste Jan,
Bedankt voor je reactie en hieronder tref je informatie aan.

Thin clients zijn betrouwbare, economische en energiebesparende alternatieven voor conventionele PC’s. Naast traditionele office applicaties ondersteunen ze tegenwoordig ook full-screen video, multimedia presentaties, digitaal dicteren en andere veeleisende gebruikstoepassingen. Zonder bewegende delen als ventilatoren en harde schijven zijn thin clients veel minder gevoelig voor storingen dan PC’s en verhogen ze aantoonbaar de IT-beschikbaarheid. Het lage stroomverbruik helpt om energie te besparen en de kosten te verlagen. Tegelijkertijd zijn alle thin client-instellingen efficiënt centraal op afstand te beheren, waardoor de return on investment (ROI) aanmerkelijk versneld wordt. Deze significante mogelijkheden maken de introductie van cloud computing of de migratie naar virtuele desktops of conventionele server-based computing (SBC) eenvoudiger en economisch voordelig.
Kijk gerust een op onze site www,igel.com/nl

Keuze voor de juiste thin client is inderdaad niet moeilijk als je dit samen doet met een partij die weet wat er te koop is en waar je op moet letten bij aanschaf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-15T10:51:00.000Z Edwin de Ron


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.