Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Handhaving normen datacenters cruciaal voor milieu

Computable Expert

Dennis op den Buijs
Senior Field Application Engineer , SUPER MICRO COMPUTER BV. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Datacenters en Digital Innovation.

Moderne datacenters verbruiken wereldwijd één à drie procent elektriciteit. Aangezien het grootste deel van de elektriciteitsproductie in vele regio’s afkomstig is van fossiele brandstoffen moeten we vanzelfsprekend rekening houden met de impact van datacenters op het milieu. De explosie van data gegenereerd aan de edge en backend leidt tot een vraag naar extra elektriciteit, wat een toename van de CO2-uitstoot veroorzaakt.

Aangezien datacenters aan het uitbreiden zijn, en nieuwe datacenters gepland zijn, groeit volgens de Verenigde Naties de hoeveelheid e-afval wereldwijd tot meer dan vijftig miljoen metrische ton per jaar. De impact op het milieu hangt niet alleen af van de hoeveelheid e-afval, maar ook de pue (power usage effectiveness), de serverdichtheid en de inlaattemperaturen dragen bij aan de total cost of environment, ofwel totale milieukosten.

Vergroenen van datacenters

"Om te kunnen vergroenen, moeten datacentermanagers inzicht krijgen in het soort stroom dat wordt ingekocht "

Om te kunnen vergroenen, moeten datacentermanagers inzicht krijgen in het soort stroom dat wordt ingekocht (fossiele brandstof of hernieuwbaar?) en op welke wijze de elektriciteit binnen het datacenter wordt gebruikt. Op deze manier zijn er op korte en lange termijn betere beslissingen te nemen om het stroomverbruik te verminderen, wat leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen door energieleveranciers.

Eén maatstaf, maar niet de enige, voor de groenheid van een datacenter is het meten van de al genoemde pue. Dit getal, dat vrij snel is te bereken, is de verhouding tussen de totale stroom die aan het datacenter wordt geleverd, gedeeld door de stroom die nodig is voor de it-infrastructuur. In het ideale geval is de verhouding 1,0. De meeste datacenters werken tegenwoordig tussen de 1,50 en 2,00. Dit betekent dat vijftig procent (of meer) van de opgewekte elektriciteit naar koeling en andere niet-productieve systemen gaat. Exploitanten van datacenters kunnen hun pue verlagen door de verversingscycli in te korten, efficiëntere servers aan te schaffen, de inlaattemperaturen te verhogen en systemen voor vloeistofkoeling te installeren.

Om datacenters groener te maken, is het cruciaal om inzicht te hebben in de staat van een datacenter. Ongeveer 94 procent van de respondenten was zich bewust van de pue van hun faciliteiten, vergeleken met ongeveer een derde het jaar daarvoor. De bezorgdheid over de pue van een datacenter is tussen de enquête van 2019 en 2020 dus sterk gestegen.

Een interessante uitkomst van de enquête was dat medewerkers van alle functies (C-level, it, management en engineering) de noodzaak om het servergebruik te verhogen door middel van softwaregebruik als een topprioriteit zagen. Door systemen van een hoger niveau te gebruiken, zijn er minder systemen nodig voor een reeks specifieke werklasten, waardoor er minder vastgoed en extra elektriciteit vereist is.

Door de inlaattemperatuur van een rack te verhogen, hoeft een airconditioning-systeem minder hard te draaien om koelere lucht te produceren. De meeste organisaties gaan echter niet tot deze verandering over. Een snelle berekening laat zien dat een rack-inlaattemperatuur van 32 graden Celsius tussen de 12.000 en 13.000 dollar per jaar aan stroomkosten kan besparen in vergelijking met een inlaattemperatuur van 24 graden Celsius.

Handhaven

Hoewel dit slechts een aantal manieren zijn om datacenters te vergroenen, is het belangrijk dat organisaties op elk beslissingsniveau een service level agreement ontwikkelen op het gebied van milieu en deze ook handhaven. Van het kiezen van tussen hernieuwbaar of fossiele brandstof, tot het bepalen van de aan te schaffen systemen. Als een datacenter zijn opgestelde normen niet handhaaft, kan het zijn beloften van een ‘groener’ datacenter waarschijnlijk niet waarmaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar welke normen gaan we dan hanteren? De PUE van een DC afgezet tegen het aantal BOGUS MIPS zegt namelijk niks want de servers gaan bij een load van meer dan 60% opeens zes keer zoveel energie verbruiken zoals onafhankelijk SPECpower benchmark laat zien. Wij van WC-eend wijzen daarom graag op de benchmark die appels met appels vergelijkt op basis van berekeningen die afgezet worden tegen het aantal Watts op basis van een bepaalde belasting want een auto die stilstaat is groener dan een lege bus die rijdt. Wij van WC-eend zijn het dan ook eens met de strekking van het verhaal alleen leert de ervaring dat natuurkundige factoren van de infrastructuur veelal niet meegenomen worden in de keuzen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-13T14:38:00.000Z Dennis op den Buijs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.