Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het geheim van 'sticky' video op mobiel

De Amerikaanse Digital Asset Management expert Theresa Regli is een van de sprekers op het HartmanEvent over mobiele en sociale media. Regli houdt daar een voordracht over een nieuwe trend in het land van de mobieltjes: video. Voor organisator en Computable-expert Erik Hartman reden voor een interview.

Een speelfilm bekijken op je mobieltje. Wordt dat ooit mogelijk? 
Dat ís al mogelijk! Ik steek vaak de oceaan over en zie steeds vaker dat mensen het filmaanbod in het vliegtuig negeren en films bekijken op hun eigen iPads of smartphones. Natuurlijk hebben zij die van tevoren gedownload, maar het geeft een onmisbare trend aan: mensen bekijken films op hun mobiele apparaat. Nu is het nog een ratjetoe aan wel en niet ondersteunde formaten. Zoals iPad dat niet compatible is met Flash, terwijl de mobiele van apparaten prima met Flash overweg kunnen. De uitdaging is tegenwoordig niet meer het sec bekijken van video op mobiel. Het gaat nog om de bandbreedte om het – liefst 'streaming' – te bekijken.

Waarom is het voor een organisatie belangrijk om video via het mobiele kanaal aan te bieden? 
Het is voor mensen een rijke ervaring om video op hun mobiele telefoon, tablet of laptop te bekijken. Video is 'sticky' – mensen blijven er veel langer naar kijken dan naar een tekstpagina. Organisaties weten dat er veel mogelijkheden zijn, maar ze weten nog niet hóe ze het moeten doen. Tijdens mijn presentatie op MobileMojo spreek ik over de technieken die nu beschikbaar zijn om video op mobiele apparaten aan te bieden.

Wat zijn de belangrijkste trends in mobiele video? 
Steeds meer mensen gebruiken in eerste instantie hun mobieltje als ze het internet op gaan. De scheidslijn tussen een computer en een mobiele telefoon wordt steeds vager. De meest belangrijke trend in video is simpelweg dat er steeds meer aanbod komt. Het gaat er nu om hoe dit te publiceren naar al die verschillende apparaten. Op het gebied van de portabiliteit en toegankelijkheid van 'rich media' gaat er nog veel veranderen.

Wat is in jouw ogen een goed voorbeeld van een best practice in mobiele video?
Concentreer je niet alleen op het voor elkaar krijgen dat je video in het juiste juiste formaat voor de verschillende mobiele apparaten wordt aangeboden. Het is even belangrijk dat dit op een efficiënte manier gebeurt. De huidige beschikbare bandbreedte maakt het nog niet mogelijk om films in hoge resolutie zonder enige hapering en buffering over een mobiel netwerk aan te bieden. Het 'pushen' van content naar mobiele apparaten voordat de video wordt getoond is nu het beste scenario. Een reële optie is dat de consument de video van tevoren inlaadt. Na 15 minuten kan de film al worden bekeken. Een andere optie is dat de film wordt ingeladen via elk beschikbaar netwerk dat de consument tegenkomt als hij rondloopt.

Zijn er al tools voor mobiele video in de markt?
Het aanbod is nu nog klein, maar de markt van tools zal zeker flink gaan groeien. In mijn presentatie noem ik de tools van dit moment.

Als mensen overwegen om video op mobiel te gaan aanbieden, wat is dan het eerste waar ze aan moeten denken?
Bedenk van tevoren op welke apparaten je de video wilt laten tonen en onderzoek in hoeverre je huidige videoaanbod ook compatible is op die apparaten. In sommige gevallen moet je naar een of meerdere videoformaten converteren. Dit moet je goed voorbereiden.

Wat kom je vertellen op het HartmanEVENT, 7 oktober?
Ik ga praten over het beheren van audio, video en merken in een mobiele wereld. De technologie loopt nog achter op de behoefte, maar ik geef aan welke technieken en tools er nu zijn. Verder geef ik een inkijkje in de toekomst van mobiele video.

Wie is Theresa Regli?

Theresa Regli is principal bij Real Story Group. Zij houdt zich bezig met enterprise search, semantische technologieën en digital asset management (DAM) en schrijft mee met verschillende rapporten, waaronder het Digital & Media Asset Management Report.

Voordat Theresa bij Real Story Group werkte, was ze tien jaar betrokken bij begeleiding van content management implementaties voor klanten in Noord-Amerika en Europa. Theresa heeft taxonomieën, content management strategieën, CMS-gestuurde websites en informatie architectuur oplossingen ontwikkeld voor grote bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-09T11:20:00.000Z Erik Hartman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.