Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Big Data

Big Data verandert het business landschap

17 mei 2016 - 12:013 minuten leestijdOpinieData & AI
Errol van Engelen
Errol van Engelen

Big data wordt steeds vaker gebruikt door toonaangevende bedrijven om de concurrentie te overtreffen. Of het nu gevestigde bedrijven zijn of startups, ze omarmen data gerichte strategieën om de concurrentie achter zich te laten. Banking en retail zijn 'early adopters' op het gebied van big data. Steeds meer andere marktsegmenten maken gebruik van big data, zoals productiebedrijven, verzekeringen en de overheid.

Big data is niet alleen interessant vanwege het volume, maar ook vanwege het realtime karakter waardoor het realtime testen van business strategieën mogelijk wordt gemaakt. Terwijl het nieuwe groeimogelijkheden biedt aan bestaande bedrijven, creëert het ook een nieuwe categorie bedrijven die data vastleggen en analyseren over producten en diensten, afnemers en leveranciers en voorkeuren van consumenten.

Wat kan Big Data analytics voor u betekenen?

1. Optimaliseren van operations
Geavanceerde analyses, in combinatie met high-end computer hardware, maken het mogelijk om data uitgebreider en vaker te analyseren om daardoor meer inzicht te verkrijgen.

U zit letterlijk op een goudmijn van transactionele data. Steeds vaker gaat u mogelijkheden ontdekken en ontwikkelen om deze enorme hoeveelheid data te verzamelen en te gebruiken teneinde betere management beslissingen te kunnen nemen.

2. Sneller reageren
Big data analytics stelt u in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen en uit te voeren. Big data en analytics tools bieden de mogelijkheid om met deze data te werken zonder ingewikkelde technische stappen uit te voeren.

3. Verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening
Big data analytics genereert echte zakelijke waarde door het combineren van analyse, data en verwerking. De mogelijkheid om meer data op te nemen, diepere analyses uit te voeren en sneller antwoorden te verkrijgen kan uw dienstverlening significant verbeteren. Big data maakt het mogelijk steeds verder te segmenteren en daardoor meer op maat gemaakte producten of diensten te leveren.

4. Relevant communiceren met klanten
Technologie kan nu bijhouden waar klanten zich op elk moment bevinden als zij mobiel surfen en waar ze naar kijken of wat ze kopen. U kunt daardoor aangepaste boodschappen naar klanten sturen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om strategieën te testen op een kleine steekproef.

Waar is de gap?

Een succesvol big data initiatief kan een belangrijke culturele verandering in uw organisatie vereisen. Naast het bouwen van de juiste infrastructuur, is het werven van het juiste talent één van de belangrijkste investeringen die u kunt maken om het big data-initiatief te doen slagen. Het hebben van de juiste mensen gaat ervoor zorgen dat de juiste vragen worden gesteld en dat de juiste inzichten worden gewonnen uit de data die beschikbaar is. Data professionals zijn schaars en worden al snel binnengehaald door top bedrijven. Ervaren freelancers zijn een optie.   

Errol van Engelen, managing partner Bizzmaxx

Meer over

ConsultingTesting

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Optics11 haalt miljoenen op voor beveiliging zeekabels

    AchtergrondData & AI

    ILT heeft nieuw taxitoezichtsysteem op de rit

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: WBSO populair bij ict-bedrijven, 6 cloudtrends Gartner, EU-alternatief voor CVE-database VS

    ActueelData & AI

    Lleverage ontvangt drie miljoen voor ‘vibe automation’

    stopbord met tekst: ransomware
    AchtergrondData & AI

    De kille cyberafpersing van LockBit in 6 stappen uitgelegd

    AchtergrondData & AI

    Een stortvloed aan ai-tools; ServiceNow drinkt zijn eigen champagne

    9 reacties op “Big Data verandert het business landschap”

    1. René Civile schreef:
      20 mei 2016 om 07:15

      Wat ik hier mis is dat je ‘Big Data’ wel moet opsplitsen in twee stromen.

      Generic Big Data
      Of wel data die van overal en nergens van afkomstig is en zeer moeilijk kan worden gefilterd. Het is immers niet duidelijk welk percentage van die data deugd, relevant of juist is. Naar verluid is van alle generic big data zo’n 45% onbetrouwbaar, welke details dat zijn is niet op te maken.

      Corporat data
      Dit is door eigen organisatie gegenereerde data die uiteraard wel verifieerbaar is en dus een zeer rijke bron van … Hier kun je dan ook de on line questionaires en surveys to rekenen. In dit laatste mag je dan ook kanttekeningen plaatsen want veel surveys en questionaires, vooral de professionele, zijn op een dusdanige manier opgezet dat zij vaak al een bepaalde richting en resultaat zijn toegeschreven.

      Big Data is wat deze aspecten betreft als commercieel verhaal aantrekkelijk maar qua zuiverheid een wat ingewikkelder materie.

      Login om te reageren
    2. Errol van Engelen schreef:
      20 mei 2016 om 11:46

      Bedankt voor je toevoeging. Big Data wordt vaak onderverdeeld in gestructureerde (bijv corporate data) en ongestructureerde data (vaak afkomstig uit social media, maar ook uit diverse documenten).

      De ongestructureerde data moet eerst nog relevant worden gemaakt voor het nemen van beslissingen en wordt dan geconverteerd naar Smart Data (ook wel Small Data genoemd).

      De kracht van Big Data Analytics zie ik in de juiste mix van gestructureerde en ongestructureerde data.

      Login om te reageren
    3. dino schreef:
      21 mei 2016 om 09:33

      BigData heeft alle aspecten om eindeloos langs elkaar heen te babbelen. Wat het nu precies is ? coporate data ( dat heeft altijd structuur ?) social media data (dat heeft nooit structuur ?). Kun je veel data hebben maar met structuur en is het dan BigData of MuchData ? Rene komt met generic Big data, een eigen definitie. Je hebt het natuurlijk zowiezo lastig met die begrippen als je beweert dat de gehele ICT 100% predictable is.
      Daarna lezen we over Small en SmartData. Dat noemden we vroeger informatie geloof ik, de I in de CT of alleen de T. Hoe zit het nou, Rene ?

      Lastig hoor, we verzuipen in de datalakes van het veranderende business landschap. De kracht van mixen van gestructureerde met ongestructureerde data ? Een beetje van dit, een beetje van dat, pompompom van alles wat. Geef mij maar gewoon aardappelen.
      Waarom worden telefoons trouwens tegenwoordig weer steeds groter, nu, met al die nanotechnology ?

      Login om te reageren
    4. René Civile schreef:
      22 mei 2016 om 09:08

      @ Dino
      Vanuit de commercie beredeneert blijkt ‘big data’ de nieuwe kip met gouden eieren. Ovrigens, ‘Generic data’ is allerminst mijn bedenksel doch die van ene Don N Eastep gebezigd bij IBM. Symantics. Commercieel gooit men te gras en onpas de term big data in de lucht alsof dat plots de nieuwe norm zou zijn. Definieer je big data dan blijkt al dat men vaak verschillende dingen bedoeld waarbij je je moet afvragen wat men nu bedoeld.

      Heb je het over gestructureerde data dan kan ik me voorstellen dat je denkt aan bedrijfsdata die voor een doel is geproduceerd of, zover wil ik dan ook wel gaan, dat je adat van alleen linkedin of facebook of persoonlijke data van google profielen hier eveneens onder categoriseert. Je hebt in laatsten dan ook een best probleem als je beseft dat meer dan 30% naar verluid, onzuivere data is. Lees: data die opzettelijk niet klopt als in niet bestaande mensenprofielen of voorstelling van zaken die anders zijn dan eenvoudige realiteit. Sommige data kun je doorprikken maar persoonlijke presentatie en uiting word al een stuk moeilijker.

      Heb je een crawler of engine die gewoonweg alle data op een hoop gooit, wat is dan de waarde van die ‘big data’? Wie het weet mag het mij vertellen want persoonlijk zou ik geen cent geven voor ongestructureerde ‘big data’.

      Overigens mocht je of topic verder willen praten over die IT ICT predictability, dan zul je me ongetwijfeld per email vast wel weten te vinden natuurlijk ;o)

      Login om te reageren
    5. Will Moonen schreef:
      22 mei 2016 om 20:20

      Een jaar of 3-4 terug heb ik eens een verhaal gehoord van iemand bij WCC over hun “Elise”.

      Dat “Elise” schijnt een applicatie te zijn met een ver boven gemiddelde score op identity matching met omvangrijke, ongestructureerde datasets waarin o.a. verschillende soorten persoonsgegevens opgeslagen zitten.

      Wat ik ervan begrijp is dat die applicatie gebruikt wordt om bij douane controles te berekenen hoe groot de kans is dat die persoon voor de balie en zijn paspoort niet bij elkaar horen.
      Om vervolgens te berekenen wie die persoon dan wel zou kunnen zijn en hoe groot de kans is op een match.

      Tot dat moment had ik nog nooit van WCC gehoord – laat staan van “Elise” en de technologie die daarin gebruikt wordt. Waarmee ik maar wil aangeven dat er misschien meer mogelijk is dan velen van ons op dit moment weet van hebben… 🙂

      Login om te reageren
    6. Errol van Engelen schreef:
      23 mei 2016 om 08:27

      Bedankt voor je toevoeging. Big Data wordt vaak onderverdeeld in gestructureerde (bijv corporate data) en ongestructureerde data (vaak afkomstig uit social media, maar ook uit diverse documenten).

      De ongestructureerde data moet eerst nog relevant worden gemaakt voor het nemen van beslissingen en wordt dan geconverteerd naar Smart Data (ook wel Small Data genoemd).

      De kracht van Big Data Analytics zie ik in de juiste mix van gestructureerde en ongestructureerde data.

      Login om te reageren
    7. Errol van Engelen schreef:
      23 mei 2016 om 09:50

      @Will
      Bedankt voor je feedback.

      Ik kende WCC al wat langer, maar de functionaliteit van Elise was mij minde bekend.

      Login om te reageren
    8. Errol van Engelen schreef:
      23 mei 2016 om 10:05

      @Dino
      Dank voor je feedback.

      Terechte opmerking dat er over Big Data eindeloos langs elkaar heen wordt gepraat. Om dat te doorbreken hebben wij een Big Data Plan ontwikkeld, dat er voor zorgt dat er eens wat gedaan gaat worden.

      Neem contact op voor meer info.

      Login om te reageren
    9. Errol van Engelen schreef:
      23 mei 2016 om 10:20

      @Dino
      Dank voor je feedback.

      Terechte opmerking dat er over Big Data eindeloos langs elkaar heen wordt gepraat. Om dat te doorbreken hebben wij een Big Data Plan ontwikkeld, dat er voor zorgt dat er eens wat gedaan gaat worden.

      Neem contact op voor meer info.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs