Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Als 'nerds' handleidingen schrijven...

Het uitgeven van computerhandleidingen is een ondankbare taak. Bij het verschijnen van een boek over computerprogramma versie 2 ligt revisie 3, met veel nieuwe features, al in de winkel. Over de inhoud van dergelijke boeken zijn weinigen echt te spreken. "Het gemiddelde computerboek vertelt je niet wat je wilt weten", concludeert de Utrechtse letterkundige Hester Glasbeek.

Zij promoveerde eind november op haar onderzoek naar het leerproces van gebruikers. Teveel handleidingen zijn geschreven door computerexperts, ontdekte Glasbeek, en niet door onderwijskundigen. De boeken moeten het doel van de gebruiker als uitgangspunt nemen. Als het aan haar ligt bevat deel 1 concrete oefeningen voor degene die het onderwerp wil beheersen en deel 2 probleemoplossingen voor degene die aankoop van het pakket overweegt. Addison-Wesley, dochter uitgeverij Pearson geeft jaarlijks zo'n honderd Nederlandse computerboeken uit. Ik heb een aantal boeken uit hun 'open source' serie. Er zijn momenten dat ik ze doorblader, maar ik word regelmatig geconfronteerd met de eerder genoemde tekortkomingen Met het handboek "PHP, dynamische websites professioneel ondersteunen" van Addison is het niet anders. Het 'open source' instrument PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) is hard op weg om de bedrijfseigen tegenhanger Active Server Pages (ASP) van Microsoft ver achter zich te laten. Een onderzoeker bij webmonitor Securitypages: "Gevevens over webservers met ASP hebben we niet. Wel wordt PHP gecombineerd met meer webservers dan het totaal aantal webservers dat is uitgerust met Microsofts IIS." Volgens collega-onderzoekers van Netcraft is PHP samen met database MySQL en webserver Apache de facto de wijze waarop in een 'open source' omgeving web-applicaties worden ontwikkeld. In het parallelle bedrijfseigen universum luiden die acroniemen bijvoorbeeld ASP, SQL en IIS.
 
De eerste versie van deze scripttaal werd in 1994 door de Groenlander Rasmus Lerdorf geschreven. Hij gebruikte het om bij te houden wie op zijn website naar zijn CV keek. Versie twee van het programma zoals dat ook door anderen werd gebruikt, bestond uit een eenvoudige syntaxisontleder ('parser') die wat macro's begreep en wat standaard website-gereedschappen zoals een gastenboek en een teller. Lerdorf combineerde dit geheel in 1995 met een programma dat Html kon ontleden en voegde regels toe waarmee het mSQL aankon. Het aantal gebruikers groeide daarna snel. In 1996 werd PHP gebruikt voor meer dan vijftienduizend websites en in 1997 door vijftigduizend. Nu wordt het volgens Securitypages gebruikt op 45 procent van alle Apache webservers, die met hun aandeel van 63,5 procent de servermarkt aanvoeren. Dankzij de vele programmeurs die zich de afgelopen zes jaar op de scripttaal stortten is de lijst van toepassingsmogelijkheden lang. Het programma wordt het meest ingezet als intermediair tussen een website en databases zoals Mysql, Oracle, Sybase, Informis, Filepro, en vele anderen. Het werkt op alle gangbare besturingssystemen, leest de invoer van formulieren op websites en beantwoordt verzoeken met gegevens, tekst, plaatjes of flash-filmpjes.
Een jaar terug gold het gebruik van PHP als de nieuwste mode bij het maken van websites. Het verklaart waarom Addison zich op deze hype stortte. Alleen te gehaast. Het boek is door de drie auteurs te rap in elkaar gezet en lijkt welhaast machinaal vertaald. Een voorbeeld uit het eerste hoofdstuk: het boek is niet opgedragen maar bevat een: "Dedicatie. Dit boek wordt opgedragen aan de franciscanen van het klooster." Volgens Van Dale mag het, mooi is anders. Het vertaalbureau geeft vervolgens een bizarre draai aan het motief van de Duitse auteurs, die in de inleiding het volgende schrijven. "Tot nu toe bestond er nog geen Nederlandstalig boek over PHP. Daarom zijn we zelf maar aan de slag gegaan."
Wat moet de lezer daarnaast met de volgende tip? "PHP is geschikt voor alle programmeurs. Als u niet kunt programmeren of als u geen zin hebt om het te leren, zult u PHP niet ten volle kunnen benutten."
De volgende zinnen uit paragraaf 8.8 kunnen een toevallige fout zijn of een bewijs voor de te hoge snelheid waarmee het boek is uitgebracht:
echo "$a $hallo";
Dit voorbeeld en het volgende voorbeeld zijn identiek:
echo "$a $hallo";
Beide voorbeelden geven "hallo wereld" weer. Inderdaad identieke voorbeelden. Snapt u de bedoeling?
De slechte indruk van het boek ten spijt, is er ook nuttige informatie. Zoals hoofdstukken 22 en 23 over PHP-functies. Voor leken zijn ze echter onleesbaar, probeer deze functie voor een Oracle database maar eens te begrijpen:
string ora_columntype(int cursor, int column)
Wat rest voor de deskundige is een opsomming van PHP-functies, short-cuts en tips.
PHP kan te veel om op een muismat of een beker af te drukken, anders was dat een betere aanschaf dan dit boek.

Gijs Hillenius Redacteur  
PHP, Dynamische websites professioneel onderstenen,
Egon Schmid, Christian Cartus en Richard Blume.
Uitgever: Addison-Wesley
Isbn 90-430-140-6 NUGI 852
Vertaling: Studio Imago, Qumulus Copyright: Pearson Education Uitgeverij BV
Prijs: f 99,95 / Eur 45,36

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.