Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Webservices en interfaces

In het artikel 'Koppelen met het koppie' Computable, 13 september) schreef ik dat een systeem of een proces ondenkbaar is zonder aansluiting op andere systemen of processen. Eén aspect ontbrak echter in de gepubliceerde versie: webservices.

We kunnen niet voorbijgaan aan dit fenomeen in opkomst. Webservices zijn een concept waarbij programma's op de ene computer gegevens kunnen uitwisselen met programma's op een andere computer. Dit mogen systemen mogen zijn die afwijken in hardware- en software-architectuur. Tot zover niets nieuws. Het bijzondere is dat webservices bestemd zijn voor interactie via internet en dat in het concept minimaal vier componenten zijn afgesproken die deze communicatie mogelijk moeten maken:

  • Documenten en gegevens worden beschreven met behulp van XML (eXtended Mark-up Language);
  • De interactie tussen programma's moet zijn gebaseerd op SOAP (Simple Object Acces Protocol);
  • De services (diensten) die een bedrijf levert, moeten worden beschreven middels WSDL (Web Services Definition Language).
  • Publiceren van de beschikbare diensten moet geschieden via een directory (vergelijk telefoongids) die conform de uddi-standaard (universal description, discovery and integration) opgebouwd is.
Het concept is nog niet volmaakt; zo is de beveiliging nog niet waterdicht en is 'on line transaction processing' nog niet mogelijk. Maar aanvullende standaarden, ondermeer ook voor workflow-management, zijn volop in ontwikkeling.
Het allerbelangrijkst is echter dat de grote namen in de it-industrie zich achter dit concept hebben geschaard en al vergevorderd zijn met producten op dit gebied.
 
Ferdinand G. Geuther, It-architect KPN Broadband Networks

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-11T00:00:00.000Z Ferdinand G. Geuther
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.